Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » A legkisebbek után most a legnagyobb Synology kerü...

A legkisebbek után most a legnagyobb Synology kerül sorra: DS1010+

2010. január 19.  18:07
|

Valamit tudhat az Intel D510-es legújabb Atom processzora, mert a Synology sem talált jobbat nála: a holnap megjelenő DS1010+ csúcsmodell lelke is a kétmagos, 1,6 Ghz-es új Intel CPU lesz. (A Disk Station Manager néven ismert operációs rendszer újabb béta frissítése is pár napon belül elérhető, így izgalmasra sikeredett a január a jelenlegi és leendő Synology-tulajdonosok számára.) A DS1010+ a szolgáltatások terén újdonságot nem hoz, a kisebb és korábbi modellekhez viszonyított sebességtöbbletét pedig inkább már csak üzleti felhasználás során lehet kihasználni, így várhatóan a kis- és közepes vállakozások kedvelt szervermegoldása lehet majd.

Az új processzornak hála, már igen nehéz lenne olyan feladattal megbízni a DS1010-est, ami érezhető lassulást okozna neki, megkockáztatom, hogy egy komoly látogatottságú webáruház is problémamentesen elfuthat rajta, miközben a NAS egyéb funkcióit sem korlátozza. A gyári sebességadatok jobb híján csak a hálózati írás/olvasás terén nyújtanak összehasonlítható adatokat. Ezek szerint több, mint 116 MB/másodperc sebességgel olvashatunk az új csúcsmodellről, és 103 MB-nál többet írhatunk rá egy másodperc alatt. Ezt a legtöbb számítógép processzora és ethernetvezérlője még nem tudja, így főleg többgépes környezetben profitálhatunk a dupla ethernet port sebességéből (ilyenkor azonban egy load-balancing-ot tudó menedzselhető switch is melegen ajánlott).

Ha valaki azt gondolná, hogy az új processzor jelentősen nagyobb sebessége magasabb fogyasztást okoz, az nagyot téved: készenléti állapotban a DS1010+ és a vele leváltott DS509+ egyaránt 30 wattot igényel, működés közben pedig – igaz, csak egyetlen wattal – a DS1010+ a takarékosabb, max. 68 wattal beéri, még akkor is, ha 5 lemez van benne! A zajszint viszont kicsit emelkedett, a korábbi modell 26, az új Synology pedig 30 dB zajt termel.

A DS1010+ típusszám jelentése viszonylag könnyen megfejthető: a 10+ jel utal a legnagyobb processzorra, amit a 2010-es modellévben használ a gyártó, még az első 10-es szám a maximális lemezszámot jelzi. Hasonlóan ugyanis a korábbi DS509+ és DX5-ös pároshoz, a DS1010+ is kapott egy kiegészítő házat, DX510 néven, és mint két tojás hasonlítanak most is:Természetesen eSATA-n csatlakozik a DX510 is, és két RAID tömbbel (tehát RAID5 esetén mindkét 5-ös házból 1–1 lemez kapacitása elvész a biztonság miatt) ugyan, de egyetlen logikai meghajtó is létrehozható az így már 10-lemezes NAS-on (tehát 2 TB-os lemezeket használva egyetlen 16 TB-os szabad helyet kínáló háttértárunk jelenik meg a hálózaton).


A hátlapon megduplázódott az USB-portok száma, más változás nem történt. Nincs különbség a DS509+-hoz képest a felhasználók, csoportok és egyidejű kapcsolatok számában sem: a max. 2 048 felhasználót 256 csoportba rendezhetjük, és egyszerre 256-an kapcsolódhatnak a DS1010+-hoz. A memória méretét sem volt érdemes növelni, az 1 GB/800 MHz-es RAM gyakorlatilag mindenhez elegendő. Ha a jövőben mégis megjelenik olyan alkalmazás, ami miatt kevés lehet az 1 GB, az bővíthető, maximum 3 GB-ot kezel a DS1010+. Az új processzor ereje azonban igen jól tükröződik a csatlakoztatható IP-kamerák maximális számában: ezentúl 12 helyett már akár 20 darabot is kezel a legnagyobb Synology.

A DS1010+ a legelső modell a gyártó történelmében, amely rendelkezik a wake-on-LAN szolgáltatással. Ennek segítségével a kikapcsolt NAS hálózaton keresztül, akár az Interneten át is bekapcsolható.

Az új modell hamarosan felkerül a webshopunk kínálatába, az első pár darab pedig február elején már meg is érkezik hozzánk. Várhatóan kicsit drágább lesz majd, mint az előd DS509+ volt (bár az árat az aktuális forint árfolyam is befolyásolhatja).

A kínai újév ünneplése miatt február hónap során egyetlen távolkeleti partnerünk sem dolgozik, így folyamatosan majd márciustól lesz csak rendelhető a DS1010+ is, illetve más Synology típusok is csak a raktárkészletünk erejéig vásárolhatóak a következő hónap során!


Címkék:   synology   nas   intel  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu