Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » MACtérés – az iLife csomag

MACtérés – az iLife csomag

2011. július 5.  15:01
|

Mint azt a korábbi MACtérés részekben már megjósoltuk, ma elővesszük a Mac-el számított iLife program csomagot, és megnézzük, mit mire használhatunk. A MACtérők közül sokan rendelkeznek kedvenc Windows-os programokkal, illetve elsajátították azok kezelését, használatát, az iLife esetében sokat újra kell majd tanulni, de nem olyan vészes…

Az iLife csomag évek óta minden újonnan szállított Mac „tartozéka". Maga a programcsomag három elemből áll, az iPhoto-ból, iMovie-ből, illetve a GarageBand-ből.
Mint részben a csomag, illetve az alkalmazások neve is mutatja, a szabadidőnk, illetve hobbijaink digitális kitöltése a cél. Ugyanakkor aki kis, egyszerű, kezdő programokra számít, meg fog lepődni, mert ezek az alkalmazások megfelelő kezek alatt képesek professzionális munkaeszközökké válni!

iPhoto
Mint a neve is mutatja, fényképeink rendezésére, tárolására képes alkalmazás. Ha tényleg csak ennyit tudna, akkor a bemutatása itt véget is ért volna, de ennél sokkal több.

Először is meg kell értenünk, hogy az Apple kissé más filozófiát követ. Mac-en nem letöltjük képeinket egy könyvtárba, majd egy arra megfelelő alkalmazással szerkesztjük, egy másikkal nézegetjük. Az iPhoto esetében a hagyományos könyvtárszerkezet helyett egy adatbázist használunk. A képeket a fényképezőgépből, vagy a már meglévő könyvtárszerkezetből ide importáljuk be. Itt természetesen különböző szempontok alapján rendezhetjük azokat, arckép felismeréssel látták el, illetve amennyiben fényképeink tartalmazzák a kép készültének GPS adatait, azokat térképen is elhelyezi. Ezen felül természetesen tudunk vele fényképeket nyomtatni, diavetítést indítani, fényképeinket elküldeni E-Mailen, megosztani a Facebook-on vagy a Flickr-en. De a mindennapi felhasználók részére megfelelő szerkesztő eszközöket is megtaláljuk benne. A teljes képernyős mód lehetőségeit és előnyeit pedig az Apple hivatalos videója mutatja meg a legjobban:

 

 

iMovie

Az iLife csomag másik igen közkedvelt és gyakran használt összetevője az iMovie, amely az otthoni, hobbi videósokat vette célba. Az iMovie támogatja szinte az összes, járatos kamerát, így felvételeinket közvetlenül be tudjuk importálni mindennemű driver illetve kiegészítő kodek telepítése nélkül. Az iMovie felépítésénél fogva igen könnyen kezelhető, gyorsan megtalálhatjuk a munkához fontosabb funkciókat. Az alkalmazás, mint minden Apple termék rendkívül jó súgóval rendelkezik, így ha elakadunk gyorsan tudunk segítséget kérni, sok esetben bemutató videóval is.

Videóink még szebb megjelenéséhez különböző témák közül választhatunk, amelyek tartalmazzák az átmeneteket, feliratokat is, de ezeket kézzel is testre szabhatjuk kedvünk és ízlésünk szerint. Az iMovie '11 egyik leglátványosabb újjítása a Movie Trailers opció, amivel könnyen rakhatunk össze percek alatt Hollywood-ot megszégyenítő rövid bemutatókat.

 

 

Kész videóinkat az iDVD segítségével lemezre írhatjuk, különböző menük hozzáadásával, de ezeket az alkalmazásból exportálhatjuk Youtube-ra, illetve számos más videó megosztó portálra, úgymint elmenthetjük különböző formátumokba is iPhone-tól Full HD-ig. Kis ízelítő az alkalmazás könnyű kezeléséről:

 

 

Garageband

A Garageband az Apple-t az otthoni hobby zenészeknek szánta, de segíthet a külön megvásárolható hangszer óráknak köszönhetően az első lépésekben is. A zeneszerkesztésben nem csak már meglévő hangszereinket használhatjuk, hanem választhatunk elég sok Loop-ból.
Mivel a Garageband-ot nem igazán használom, inkább beszéljenek helyettem az alkalmazásról a bemutató videók:

 

 

 

 

Magát a csomagot igazából nem is tudom Windows-os alkalmazásokhoz hasonlítani, mert ebben a formában, ilyen tudással rendelkező, otthoni felhasználóknak szánt alkalmazásokat, amelyek megfizethetőek is, vagy épp az új géppel ingyen érkeznek, nem ismerek.

Ha valakinek jutna eszébe ilyen, az bátran ossza meg velünk!

 

A MACtérés előző részei:

MACtérés: a hardver

MACtérés: Az operációs rendszer

MACtérés: az oroszlán árnyékában

 


Címkék:   Apple   iLife   iMovie   iPhoto   Garageband   Youtube   Flickr   Facebook   MACtérés  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu