A 2019-es modellév csúcskészüléke, amely azok számára készült, akik sztereó zenét high-end minőségben szeretnének hallgatni anélkül, hogy a médialejátszó mellé egy újabb készüléket vegyenek. A Dune Control androidos és iOS appal ugyanis kiválóan vezérlehető a zenelejátszás mobilról, tabletről anélkül, hogy a TV-t be kellene kapcsolnunk, az ESS legnagyobb, 32-bites audiophile DAC chipje (ES9038PRO) pedig garantálja a high-end analóg kimenetet tetszőleges erősítő számára. A high-end kép- és hang érdekében az Ultra 4K válogatott, márkás alkatrészekből (Neutrik, Vishay Roederstein, Wima, Nichion, stb.) épül fel, olyan megoldásokkal, mint a duál R-Type tápegység, amely szeparálva biztosítva az analóg és digitális áramkörök tápellátását, az egyenáramot nagy sebességű Schottky-diódák (csakúgy, mint pl. a Marantz audiophile lejátszóiban) állítják elő, az ESS Sabre DAC-ot, az XMOS-alapú hangprocesszort és az analóg áramköröket alacsony zajszintű feszültségstabilizátorok segítik. A DAC kimeneti útján dupla Bipolar/JFET műveleti erősítő került Butler front-end-del, amely a bipoláris tranzisztorok pontosságát és alacsony zajszintjét párosítja a JFET tranzisztorok minőségével és sebességével. Az eredmény egy valóban high-end kategóriás médialejátszó, legyen szó 4K HDR10 képről (akár 4K-s Blu-ray fájlok is menüvel együtt élvezhetőek) vagy akár DSD zenefájlok lejátszásáról.

 

A Dune HD Ultra 4K is a Realtek RTD1295 processzor köré épült, 2 GB RAM-ot és 16 GB flash memóriát kapott, akár kisebb testvérei, a Pro 4K, a Pro 4K Plus és a Max 4K. Hasonlóan a Max 4K-hoz, az Ultra 4K esetében már a legfelsőbb minőségi kategóriát célozta meg a gyártó, legyen szó akár képről, akár hangról. Addig azonban, míg a Max 4K-t digitális házmozi-erősítő (vagy zenehallgatáshoz külső sztereó DAC) mellé tervezték, az Ultra 4K esetében már a high-end analóg sztereó hangzást is a készüléken belül oldották meg, és további fejlesztések történtek a kompromisszum mentes minőségi lejátszás érdekében – ahogy ezt már az árcédula is elárulja.

A Dune HD lejátszókban már évek óta használt amerikai ESS legújabb és legkomolyabb, 32-bites, 8-csatornás Sabre ES9038PRO DAC-ja végzi a digitális hang analóg sztereóvá alakítását (csak 2-csatornás módban működik), ha zenelejátszásról van szó. A minőségi analóg jel RCA- és XLR-csatlakozókon továbbítható high-end erősítőkhöz, de természetesen a beépített fejhallgató-kimeneten is az ESS Sabre DAC hangzását élvezhetjük. Az Ultra 4K használható külső DAC-ként is, hiszen koax, optikai és AES digitális bemenetei közvetlenül a DAC-ra vezeték külső lejátszóink hangját, így akár egy hagyományos CD-lejátszó is csatlakoztatható.

A Dune HD Ultra 4K is egy teljes értékű asztali Androidos számítógép. A felhasználónak azonban – ha nincs szüksége az Android szolgáltatásaira, a számtalan alkalmazásra a Google Play Store-ból – ezzel sem törődnie, sem szembesülnie nem kell, mivel a szokásos Dune HD kezelőfelület jelenik meg a készülék bekapcsolása után. Ráadásul a korábbi linux-alapú modelleknél működő PHP-pluginek, API, grafikus skinek és a dune_folder.txt fájlokkal testre szabható felület itt is használhatóak. Újdonság viszont a Sigma-processzoros korábbi Dune HD lejátszók után a Források menüben az NFS-böngésző. Így nem kell kézzel felvinnünk pl. egy NAS NFS-en elérhető megosztásait, kitallózás után elmenthetjük azokat a hálózati könyvtárak közé az Ultra 4K Források menüjébe.

Az Ultra 4K azon kevés TV-re csatlakoztatható androidos box egyike, amely rendelkezik megfelelő licenccel és biztonsági szinttel (Widevine DRM L3/L1) ahhoz, hogy a YouTube és akár Netflix is engedélyezze rajta a lejátszást 4K felbontással is, nem csak fullHD-ban. A 4K-s YouTube videók közül akár a HDR színrendszert tartalmazók is lejátszhatóak, de a Netflix működése nem garantálható, a Netflix alkalmazástól függ, melyre a Dune HD-nak nincs hatása. 

Az Ultra 4K-n az Androiddal párhuzamosan fut a népszerű OpenWRT rendszer is. Ezt elsősorban routerek alternatív operációs rendszereként hoztál létre nyílt forráskódú alapokon, és pl. NAS-képességekkel ruházza fel a készüléket. Az Ultra 4K-n alaphelyzetben az alábbi szolgáltatásokat biztosító alkalmazások vannak telepítve az OpenWRT-n belül (de számtalan egyéb is telepíthető egyetlen kattintással:

 • DLNA-szerver
 • SMB-szerver
 • AFP-szerver (Apple gépekhez)
 • FTP-szerver
 • iTunes-szerver
 • TimeMachine (Apple gépekhez)
 • Aria2 letöltőkliens (pl. torrent)
 • Transmission torrentkliens
 • Tárhelykezelő (formázás, partícionálás)

Az Ultra 4K hátlapján található HDMI-bemenetről a készülék képes rögzíteni a csatlakoztatott háttértárra, ehhez egy külön alkalmazást kell elindítanunk. Fontos megjegyezni, hogy csak HDCP védelem nélküli tartalom rögzíthető, tehát sem a kábeltévé-szolgáltatónk set-top-boxáról, sem mondjuk egy blu-ray lejátszó kimenetéről sem tudunk felvételt készíteni. A HDMI-bemenetre érkező jel max. 4K/30 fps lehet, de a felvétel ekkor is csak 1080p felbontású lesz, sztereó PCM hanggal. Felvehetjük tehát pl. azt, hogyan játszunk egy Playstation-ön vagy XBOX konzolon, de filmeket legfeljebb egy másik médialejátszóról, aminek meg sok értelme nincs.

Az Ultra 4K – a Max 4K-hoz hasonlóan – rendelkezik egy csak hangot továbbító második HDMI-kimenettel is azon felhasználók számára, akik már 4K-s TV-vel vagy vetítővel, de 4K-s videójelet (vagy legalább is HDR-eset) még nem továbbító, viszont HD-s hangsávokat már dekódoló erősítővel rendelkeznek, lehetővé téve, hogy közvetlenül a TV-re küldjük a képet, miközben egy másik HDMI-kábellel a digitális hang az erősítőre továbbítódik, érintetlenül.

Az előlapon keresztül egy 3,5"-es HDD (vagy megfelelő lemezadapterrel akár 2,5"-es HDD/SSD is) tolható be az Ultra 4K lemezfiókjába, akár menet közben is. Egy további SATA-csatlakozó ki van vezetve a hátlapon is, így „csupasz” merevlemez, SSD is közvetlenül használható. A csatlakoztatott háttértárak fájlrendszere szinte bármi lehet, az Ultra 4K írja/olvassa a FAT/FAT32, EXT2/EXT3/EXT4, NTFS, exFAT, és BTRFS formátumokat, és olvassa a Mac HFS/HFS+ fájlrendszert. A csatlakoztatott háttértárakat a beépített SMB-szerverén keresztül hálózaton is elérhetjük számítógépünkkel, másik lejátszónkkal.

Csatlakozók az elő- és hátlapon:

 • 1 × USB3.1 (Type-C)
 • 1 × USB3.0
 • 2 × USB2.0 (előlapon)
 • 1 × HDMI2.0 kimenet
 • 1 × HDMI1.4 (csak hang) kimenet
 • 1 × HDMI2.0 bemenet
 • 1 × SATA adat+táp
 • 1 × kompozit-videó
 • 2 × sztereó analóg hang (RCA, egyik pár a DAC-ról)
 • 1 × S/PDIF optikai digitális hangbemenet
 • 1 × S/PDIF optikai digitális hangkimenet
 • 1 × coax digitális hangbemenet
 • 1 × coax digitális hangkimenet
 • 1 × AES digitális hangbemenet
 • 1 × 10/100/1000 Mbit-es ethernet
 • 1 × 12V trigger ki/bemenet
 • 1 × 6,3 mm-es fejhallgatókimenet
 • 1 × RS232
 • 1 × tanítható infra bemenet külső vevőhöz
 • 1 × infra bemenet külső vevőhöz
 • 3 × infra kimenet külső adóhoz
 • 2 × wifi-antennacsatlakozó
 • 1 × 110–240V tápbemenet

A készülék mellé egy tanítható infra távvezérlőt kapunk (háttérvilágítással), és természetesen egy HDMI2.0-ás kábelt is találunk a csomagban a két külső wifi-antenna mellett.

Az Ultra 4K egyéb fontos paraméterei:

 • Méretek: 430×72×310 mm
 • Bluetooth: 4.2
 • Wifi: 802.11b/g/n/ac, 2,4/5 GHz, 2T2R
 • Kijelző: 6-karakteres VFD

 

Termék magyar weboldala: link...
Termék gyártói weboldala: link...
Dune Control mobil app iOS-re: link...
Dune Control Androidra: link...

Jelmagyarázat:

igen igen
nem nem
talán opcionális/nincs adat
Diszk-kompatibilitás

nincs adat  2,5"-es merevlemezek fogadása
igen  3,5"-es merevlemezek fogadása
nem  5,25"-es optikai meghajtó fogadása
nem  ATA (IDE) meghajtók kezelése
igen  SATA meghajtók kezelése
nem  SAS meghajtók kezelése
igen  1 lemez fogadása
nincs adat  2 lemez fogadása
nem  3 lemez fogadása
nem  4 lemez fogadása
nem  5 vagy több lemez fogadása


Hálózati tulajdonságok

igen  Wlan 54 Mbit/s (802.11g)
igen  Wlan 300 Mbit/s (802.11n)
igen  Wlan 500+ Mbit/s (802.11ac)
igen  Ethernet 100 Mbit/s
igen  Ethernet Gigabit
nem  Ethernet 10Gbit
nem  Wake-on-LAN
igen  Internet rádió vétele
igen  DLNA
igen  Bluetooth kapcsolat
nem  Bluetooth aptX
nincs adat  Z-Wave
igen  Torrent kliens


Audio tulajdonságok

igen  MP3 stream
igen  AAC stream
igen  MP3
igen  AC3
igen  DTS
igen  Dolby Digital Plus
igen  Dolby TrueHD, Dolby Atmos
igen  DTS-HD
nem  Auro-3D
igen  M3U playlist kezelése
igen  PLS playlist kezelése
igen  CUE playlist kezelése
igen  Apple AirPlay kompatibilitás
igen  AAC
igen  OGG/Vorbis
igen  Apple Lossless (ALAC)
igen  FLAC
igen  WAV
igen  DSD
igen  WMA 9
nincs adat  WMA 9 DRM 10
igen  Podcast
nem  FM-rádió
nincs adat  DAB/DAB+ rádió
nem  Audio CD lejátszása


Videó tulajdonságok

igen  WMV 9
igen  WMV 9 HD
igen  H.264
igen  H.265 (HEVC)
igen  Matroska (.mkv)
igen  M2TS (pl. HD videókamerák)
igen  VOB (DVD rip)
igen  TS
igen  ISO fájlba lementett DVD-video lemez
igen  ISO fájlba lementett Blu-ray 3D lemez
igen  Teljes értékű Blu-ray lejátszás
igen  JPEG
igen  TIF
igen  PNG
igen  BMP
igen  GIF
igen  YouTube
igen  SRT feliratok
igen  SUB feliratok
igen  SMI feliratok
igen  SSA feliratok
nem  VXP képjavítás
nem  Imprex 2.0 PQ képjavítás
igen  1080p sorfelbontás
igen  2160p (4K) sorfelbontás
igen  HDR10 megjelenítése
nem  HDR10+ megjelenítése
nem  Dolby Vision megjelenítése


Kijelző, kezelőgombok, távvezérlés

igen  ID-TAG olvasás
nem  Dalszöveg megjelenítése (.lrc)
igen  Album borítójának megjelenítése
igen  Szöveges kijelző (alfanumerikus)
nincs adat  Színes kijelző (grafikus)
igen  Beépített jukebox
igen  Infra távvezérlő
igen  Rádiós távvezérlő
nem  Saját készülékgombok
igen  Billentyűzet csatlakoztatható


Csatlakozók

igen  fejhallgató-kimenet
igen  Sztereó RCA
nem  5.1-es RCA
nem  7.1-es RCA
igen  Szimmetrikus XLR-kimenetek
nem  S-videó
nem  HDMI 1.2
igen  HDMI 1.3
nem  HDMI 1.4
igen  HDMI 2.0
igen  Kompozit videó
nem  Komponens videó
nem  Scart csatlakozó
nem  VGA csatlakozó
nem  DisplayPort csatlakozó
igen  Toslink (optikai) digitális
igen  Koaxiális digitális
nem  Belső wifi-antenna
igen  Külső wifi-antenna
nincs adat  DVB-T antennabemenet
nincs adat  DVB-C antennabemenet
igen  RJ-45 csatlakozó
nem  Dupla RJ-45 csatlakozó
nem  4 darab RJ-45 csatlakozó
nem  10 Gbites csatlakozó
nem  Dupla 10 Gbites csatlakozó
igen  Belső SATA csatlakozó
nem  Külső eSATA csatlakozó
nem  Külső mini SAS csatlakozó
nem  Thunderbolt csatlakozó
nem  Thunderbolt 2 csatlakozó
nem  Thunderbolt 3 csatlakozó
nem  Bővítőegység-csatlakozó
nem  FireWire 400-as csatlakozó
nem  FireWire 800-as csatlakozó
nem  USB 1.x csatlakozó
igen  USB 2.0 csatlakozó
igen  USB 3.0 csatlakozó
igen  USB 3.1 csatlakozó
igen  FAT 16 fájlrendszer kezelése
igen  FAT 32 fájlrendszer kezelése
igen  ExFAT fájlrendszer kezelése
igen  NTFS fájlrendszer kezelése
igen  Ext2/3/4 fájlrendszer kezelése
igen  HFS+ fájlrendszer kezelése
nem  Külső tápegység
igen  Belső tápegység
nem  Dupla (redundáns) belső tápegység
nem  Akkumulátoros üzemeltetés
nem  iPod dock funkció
igen  Előlapi csatlakozók is
nem  SD kártyaolvasó


Szoftvertámogatás

nem  Windows program (gyári) mellékelve
nem  Windows program (nem gyári) elérhető
igen  Windows alatt program nélkül is használható
nem  Mac program (gyári) mellékelve
nem  Mac program (nem gyári) elérhető
igen  Mac alatt program nélkül is használható
nem  Linux program (gyári) mellékelve
nem  Linux program (nem gyári) elérhető
igen  Linux alatt program nélkül is használható
igen  Android használható rajta
igen  Frissíthető firmware

Az alábbi tesztek, hírek ill. tudástár cikkek jelentek meg ezzel a készülékkel vagy márkával kapcsolatban:

Hírek:
» Egy kis ízelítőt kaptunk az új Dune HD lejátszókból [2020-08-06]
» Itt a Dune HD Ultra 4K és újra raktáron a Max 4K is [2019-04-30]

Regisztrált felhasználóként feliratkozhatsz, hogy ennek a terméknek az új híreiről értesítést kapj. Regisztráció itt...
.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu