A 2019 elején érkezett Max 4K szabvány hifi-méretű készülék (43 cm széles), így remekül illik a komolyabb házimozi-berendezések közé. Tervezésnél a fő szempont az volt, hogy mind a képet, mind a hangot a lehető legjobb digitális formában küldje tovább a feldolgozást végző erősítő és megjelenítő számára. Ennek érdekében profi toroid vasmagos tápegységet és XMOS-alapú digitális kimeneteket (beleértve a professzionális felhasználók által kedvelt I2S-E csatlakozót is) kapott, utóbbiakhoz precíz órajelet generál a Max 4K az ultra alacsony jitter érdekében. A lehajtható fém előlap mögött egy hot-swapes 3,5"-es HDD-fiókot találunk, de egy második HDD/SSD is beszerelhető fixen a Max 4K alján nyitható lemezfiókba.

 

A Dune HD Max 4K is – mint az elsőként megjelent androidos modell, a Pro 4K – a Realtek RTD1295 processzor köré épült, és ő is 2 GB RAM-ot és 16 GB flash memóriát kapott. Így tehát kezelőfelület és lejátszási, androidos program futtatási képességek terén nincs különbség a két készülék között. A Max 4K azonban a high-end kategóriát célozza meg minőségi alkatrészeinek és csatlakozóinak köszönhetően. Bár nincs benne különleges DAC és így profi minőségű analóg kimenet, de a digitális hangot még a professzionális hifi eszközöknél használt I2S-E (RJ45) csatlakozón is képes továbbküldeni, illetve a HDMI2.0 csatlakozója mellett egy második HDMI (1.3) kimenettel is rendelkezik régebbi házimozi-erősítők számára, amelyeken a 4K-s kép még nem tudna továbbítódni a tévére, vetítőre, de minden szükséges hangsávot már képesek feldolgozni, így kár lenne lecserélni őket. A valóban professzionális digitális kép- és hangkimenetek érdekében egy Nuvotem toroid mágneses tápegység, minőségi kondenzátorok és XMOS-alapú hangáramkörök dolgoznak a Max 4K-ban. A digitális hangkimenetek órajele újragenerált a Max 4K által, hogy szuper alacsony legyen a precíz jelben a jitter.

A Max 4K fejlesztésénél fontos szempont volt az otthonautomatizálási rendszerekhez, központi távvezérlő megoldásokhoz való csatlakoztathatóság, így nem csak egy RS323-es portot kapott, de 1 infra bemenet és 4 infra jeladókimenet is található a hátlapján. A Pro 4K-hoz képest újdonság még az USB Type-C csatlakozó megjelenése, így ilyen külső háttértár is egyszerűen csatlakoztatható. Belülre akár két darab 3,5"-es HDD (vagy adapterrel 2,5"-es SSD) is telepíthető. Az egyik a lehajtható előlap mögött található nyitható fiókba, a másik a Max 4K alján kicsavarozható lap mögötti fiókba illeszthető. Javasolt alacsony fordulatszámú, kevés hőt termelő lemezek vagy még inkább SSD-k használata, mivel a Max 4K hűtése teljesen passzív, nincs ventilátora.

A Pro 4K-ban bemutatkozott processzornak köszönhetően nem okoz a Max 4K számára sem gondot H.264 és H.265 kódolású filmek lejátszása egészen 4K/60 fps felbontásig. Támogatja a BT.2020 színteret, így a HDR10 színkezelést, azaz a több, mint 1 milliárd színárnyalat megjelenítését. Minden képfrekvenciát (megkülönböztetve természetesen a 23,976 és 24 Hz-et is) kezel, automatikusan váltja videókimenetét a filmhez igazítva – ahogy ezt a Dune HD lejátszóktól a kezdetek óta megszokhattuk. Természetesen a 3D-s lejátszás (Blu-ray 3D és osztott képernyős is) is működik, ahogy az összes hangsáv (pl. Dolby Atmos, DTS:X) digitális továbbküldése is. Blu-ray lemezek (4K Blu-ray is) teljes menüs lejátszással is élvezhetőek. Természetesen, a Dune HD kiváló filmes jukebox alkalmazása, a My Collection megtalálható a Max 4K-n is, ahogy a még komolyan fejlesztés alatt álló zenei változata, a Music is.

A Dune HD Max 4K egy teljes értékű asztali Androidos számítógép. A felhasználónak azonban – ha nincs szüksége az Android szolgáltatásaira, a számtalan alkalmazásra a Google Play Store-ból – ezzel sem törődnie, sem szembesülnie nem kell, mivel a szokásos Dune HD kezelőfelület jelenik meg a készülék bekapcsolása után. Ráadásul a korábbi linux-alapú modelleknél működő PHP-pluginek, API, grafikus skinek és a dune_folder.txt fájlokkal testre szabható felület itt is használhatóak. Újdonság viszont a Források menüben az NFS-böngésző. Így mostantól végre nem kell kézzel felvinnünk pl. egy NAS NFS-en elérhető megosztásait, kitallózás után elmenthetjük azokat a hálózati könyvtárak közé a Max 4K Források menüjébe.

A Max 4K is azon kevés TV-re csatlakoztatható androidos készülékek egyike, amely rendelkezik megfelelő licenccel és biztonsági szinttel (Widevine DRM L3/L1) ahhoz, hogy a YouTube és a Netflix is engedélyezze rajta a lejátszást 4K felbontással is, nem csak fullHD-ban.

A Google Play Store mellett a firmware-rel együtt települ az Aptoide alkalmazásbolt is, amely elsősorban a Max 4K-hoz hasonló, asztali androidos TV-boxokra optimalizált ingyenes alkalmazásokat gyűjti össze.

A Max 4K-n az Androiddal párhuzamosan fut a népszerű OpenWRT rendszer is. Ezt elsősorban routerek alternatív operációs rendszereként hoztál létre nyílt forráskódú alapokon, és pl. NAS-képességekkel ruházza fel a készüléket. A Pro 4K-n alaphelyzetben az alábbi szolgáltatásokat biztosító alkalmazások vannak telepítve az OpenWRT-n belül (de számtalan egyéb is telepíthető egyetlen kattintással:

 • DLNA-szerver
 • SMB-szerver
 • AFP-szerver (Apple gépekhez)
 • FTP-szerver
 • iTunes-szerver
 • TimeMachine (Apple gépekhez)
 • Aria2 letöltőkliens (pl. torrent)
 • Transmission torrentkliens
 • Tárhelykezelő (formázás, partícionálás)

A Max 4K hátlapján található HDMI-bemenetről a készülék képes rögzíteni a csatlakoztatott háttértárra, ehhez egy külön alkalmazást kell elindítanunk. Fontos megjegyezni, hogy csak HDCP védelem nélküli tartalom rögzíthető, tehát sem a kábeltévé-szolgáltatónk set-top-boxáról, sem mondjuk egy blu-ray lejátszó kimenetéről sem tudunk felvételt készíteni. A HDMI-bemenetre érkező jel max. 4K/30 fps lehet, de a felvétel ekkor is csak 1080p felbontású lesz, sztereó PCM hanggal. Felvehetjük tehát pl. azt, hogyan játszunk egy Playstation-ön vagy XBOX konzolon, de filmeket legfeljebb egy másik médialejátszóról, aminek meg sok értelme nincs.

A csatlakoztatott háttértárak fájlrendszere szinte bármi lehet, a Pro 4K írja/olvassa a FAT/FAT32, EXT2/EXT3/EXT4, NTFS, exFAT, és BTRFS formátumokat, és olvassa a Mac HFS/HFS+ fájlrendszert. A csatlakoztatott háttértárakat a beépített SMB-szerverén keresztül hálózaton is elérhetjük számítógépünkkel, másik lejátszónkkal.

Csatlakozók a Max 4K-m:

 • 3 × USB2.0
 • 1 × USB3.0
 • 1 × USB3.1 (Type-C)
 • 1 × HDMI2.0 kimenet
 • 1 × HDMI1.3 (csak hang) kimenet
 • 1 × HDMI2.0 bemenet
 • 1 × kompozit videó (RCA)
 • 1 × S/PDIF optikai hangkimenet
 • 1 × koax hangkimenet (RCA), házimozihoz, 5.1
 • 1 × koax hangkimenet (RCA), csak sztereó, XMOS
 • 1 × I2S-E (RJ45), csak sztereó, XMOS
 • 2 × analóg hangkimenet (RCA)
 • 1 × RS232
 • 1 × 10/100/1000 Mbit-es ethernet
 • 2 × wifi-antennacsatlakozó
 • 1 × 110–240V tápbemenet
 • 1 × Kensington lock nyílás

A készülék mellé egy tanítható infra távvezérlőt és egy Bluetooth-os AirMouse-t is kapunk, és természetesen egy HDMI2.0-ás kábelt is találunk a csomagban a két külső wifi-antennák mellett.

A Max 4K egyéb fizikai paraméterei:

 • Méretek: 430×80×275 mm
 • Bluetooth: 4.2
 • Wifi: 802.11b/g/n/ac, 2,4/5 GHz, 2T2R
 • Kijelző: 6-karakteres VFD (óra, lejátszási idő HH:MM:SS formátumban)
 • Belső tápegység (110–240V)

 

Termék magyar weboldala: link...
Termék gyártói weboldala: link...
Dune Control mobil app iOS-re: link...
Dune Control Androidra: link...

Jelmagyarázat:

igen igen
nem nem
talán opcionális/nincs adat
Diszk-kompatibilitás

igen  2,5"-es merevlemezek fogadása
igen  3,5"-es merevlemezek fogadása
nem  5,25"-es optikai meghajtó fogadása
nem  ATA (IDE) meghajtók kezelése
igen  SATA meghajtók kezelése
nem  SAS meghajtók kezelése
igen  1 lemez fogadása
igen  2 lemez fogadása
nem  3 lemez fogadása
nem  4 lemez fogadása
nem  5 vagy több lemez fogadása


Hálózati tulajdonságok

igen  Wlan 54 Mbit/s (802.11g)
igen  Wlan 300 Mbit/s (802.11n)
igen  Wlan 500+ Mbit/s (802.11ac)
igen  Ethernet 100 Mbit/s
igen  Ethernet Gigabit
nem  Ethernet 10Gbit
nem  Wake-on-LAN
igen  Internet rádió vétele
igen  DLNA
igen  Bluetooth kapcsolat
nem  Bluetooth aptX
nincs adat  Z-Wave
igen  Torrent kliens


Audio tulajdonságok

igen  MP3 stream
igen  AAC stream
igen  MP3
igen  AC3
igen  DTS
igen  Dolby Digital Plus
igen  Dolby TrueHD, Dolby Atmos
igen  DTS-HD
nem  Auro-3D
igen  M3U playlist kezelése
igen  PLS playlist kezelése
igen  CUE playlist kezelése
igen  Apple AirPlay kompatibilitás
igen  AAC
igen  OGG/Vorbis
igen  Apple Lossless (ALAC)
igen  FLAC
igen  WAV
igen  DSD
igen  WMA 9
nincs adat  WMA 9 DRM 10
igen  Podcast
nem  FM-rádió
nincs adat  DAB/DAB+ rádió
nem  Audio CD lejátszása


Videó tulajdonságok

igen  WMV 9
igen  WMV 9 HD
igen  H.264
igen  H.265 (HEVC)
igen  Matroska (.mkv)
igen  M2TS (pl. HD videókamerák)
igen  VOB (DVD rip)
igen  TS
igen  ISO fájlba lementett DVD-video lemez
igen  ISO fájlba lementett Blu-ray 3D lemez
igen  Teljes értékű Blu-ray lejátszás
igen  JPEG
igen  TIF
igen  PNG
igen  BMP
igen  GIF
igen  YouTube
igen  SRT feliratok
igen  SUB feliratok
igen  SMI feliratok
igen  SSA feliratok
nem  VXP képjavítás
nem  Imprex 2.0 PQ képjavítás
igen  1080p sorfelbontás
igen  2160p (4K) sorfelbontás
igen  HDR10 megjelenítése
nem  HDR10+ megjelenítése
nem  Dolby Vision megjelenítése


Kijelző, kezelőgombok, távvezérlés

igen  ID-TAG olvasás
nem  Dalszöveg megjelenítése (.lrc)
igen  Album borítójának megjelenítése
igen  Szöveges kijelző (alfanumerikus)
nem  Színes kijelző (grafikus)
igen  Beépített jukebox
igen  Infra távvezérlő
igen  Rádiós távvezérlő
nem  Saját készülékgombok
igen  Billentyűzet csatlakoztatható


Csatlakozók

nem  fejhallgató-kimenet
igen  Sztereó RCA
nem  5.1-es RCA
nem  7.1-es RCA
nem  Szimmetrikus XLR-kimenetek
nem  S-videó
nem  HDMI 1.2
igen  HDMI 1.3
nem  HDMI 1.4
igen  HDMI 2.0
igen  Kompozit videó
nem  Komponens videó
nem  Scart csatlakozó
nem  VGA csatlakozó
nem  DisplayPort csatlakozó
igen  Toslink (optikai) digitális
igen  Koaxiális digitális
nem  Belső wifi-antenna
igen  Külső wifi-antenna
nincs adat  DVB-T antennabemenet
nincs adat  DVB-C antennabemenet
igen  RJ-45 csatlakozó
nem  Dupla RJ-45 csatlakozó
nem  4 darab RJ-45 csatlakozó
nem  10 Gbites csatlakozó
nem  Dupla 10 Gbites csatlakozó
igen  Belső SATA csatlakozó
nem  Külső eSATA csatlakozó
nem  Külső mini SAS csatlakozó
nem  Thunderbolt csatlakozó
nem  Thunderbolt 2 csatlakozó
nem  Thunderbolt 3 csatlakozó
nem  Bővítőegység-csatlakozó
nem  FireWire 400-as csatlakozó
nem  FireWire 800-as csatlakozó
nem  USB 1.x csatlakozó
igen  USB 2.0 csatlakozó
igen  USB 3.0 csatlakozó
igen  USB 3.1 csatlakozó
igen  FAT 16 fájlrendszer kezelése
igen  FAT 32 fájlrendszer kezelése
igen  ExFAT fájlrendszer kezelése
igen  NTFS fájlrendszer kezelése
igen  Ext2/3/4 fájlrendszer kezelése
igen  HFS+ fájlrendszer kezelése
nem  Külső tápegység
igen  Belső tápegység
nem  Dupla (redundáns) belső tápegység
nem  Akkumulátoros üzemeltetés
nem  iPod dock funkció
igen  Előlapi csatlakozók is
nem  SD kártyaolvasó


Szoftvertámogatás

nem  Windows program (gyári) mellékelve
nem  Windows program (nem gyári) elérhető
igen  Windows alatt program nélkül is használható
nem  Mac program (gyári) mellékelve
nem  Mac program (nem gyári) elérhető
igen  Mac alatt program nélkül is használható
nem  Linux program (gyári) mellékelve
nem  Linux program (nem gyári) elérhető
igen  Linux alatt program nélkül is használható
igen  Android használható rajta
igen  Frissíthető firmware

Az alábbi tesztek, hírek ill. tudástár cikkek jelentek meg ezzel a készülékkel vagy márkával kapcsolatban:

Hírek:
» Egy kis ízelítőt kaptunk az új Dune HD lejátszókból [2020-08-06]
» Itt a Dune HD Ultra 4K és újra raktáron a Max 4K is [2019-04-30]

Regisztrált felhasználóként feliratkozhatsz, hogy ennek a terméknek az új híreiről értesítést kapj. Regisztráció itt...
.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu