Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Új AKiTiO Thunderbolt3 eszközök, csökkent árak

Új AKiTiO Thunderbolt3 eszközök, csökkent árak

Bízunk benne, hogy legalább Apple-felhasználóink figyelemmel kísérik Thunderbolt-os eszközkínálatunkat a webshopban, bár egye több Windows-os laptopon is megtalálható már az akár 40 Gbit/s sebességű, igen csak univerzális Thunderbolt3 interfész. Ma 3 új AKiTiO termékkel bővült a kínálat, de ami talán legalább ilyen fontos: számos termék – főleg a régebbi Thunderbolt2-es szabványt használók – ára jelentősen csökkent!

Kezdjük a manapság – a 330 Ft körüli EUR idején – ritkaságnak számító hírrel: számos AKiTiO Thunderbolt-os eszköznek csökkent az ára! Olyan jelentős változásnak is örülhetünk, mint a Thunder2 Quad 4-lemezes külső háttértárunk 161 650 Ft-ról 124 450 Ft-ra mérséklődő árcédulája, vagy a Thunder3 Quad Mini 4×2,5"-es külső – már Thunderbolt3-as – HDD/SSD háttértár esetében 141 190 Ft-ról 124 450 Ft-ra csökkent bruttó ár. Érdemes tehát átnézni jelenlegi AKiTiO-kínálatunkat, főleg ha már régóta szemeztél onnan valamivel, jó esély van rá, hogy most már olcsóbban megkaphatod.

A fentebb linkelt AKiTiO-kínálatba a mai napon 3 új termék is belekerül:

 

AKiTiO Thunderbolt3 kábel

Bár minden AKiTiO Thunderbolt-os eszközhöz adatkábelt is kapunk, ha szükségünk lenne egy hosszabbra és jó minőségűre, az AKiTiO ebben is segít már. Fontos megemlíteni, hogy bár a Thunderbolt3 szabvány is USB Type-C csatlakozókat használ, a két adatátviteli protokoll nem ugyanannak a megoldásnak két különböző neve! Egyre több mobiltelefon is már USB Type-C csatlakozóval jelenik meg, és pl. az Apple Macbook laptopokon is csak egyetlen USB Type-C aljzat biztosítja a kapcsolatot külső vezetékes perifériák felé. Ezen keresztül az ezeréves USB-szabvány legújabb verziója – az USB3.1 – is használható, amely már 10 Gbit/másodperc adatátviteli sebességre is képes, és akár 100 Wattos fogyasztású készülékeket is el tud látni árammal. A hagyományos Type-A csatlakozó mellett a sokkal kompaktabb Type-C használatos a különböző USB3.1-es eszközökön, utóbbi jellemzően pl. a mobilokon.

A Thunderbolt3-as szabványhoz nem találtak ki egy saját csatlakozót (hála az égnek!), hanem az Type-C dugót és aljzatot választották. És bár a csatlakozó megegyezik, a Thunderbolt3-as elektronikák 4-szer gyorsabbak az USB3.1-eseknél, azaz 40 Gbit/s az adatátviteli sebességük. Így már akár két 4K-s monitorhoz is átvihető a digitális videójel egyidőben, külső grafikus és egyéb PCIe  kártyák csatlakoztatására is megfelelő a sebesség (az Apple macOS a v10.13.4 kiadása óta támogatja az eGPU-kat Thunderbolt3-on, lásd EZEN áprilisi hírünkben), és két számítógép között (a számítógépek közé sorolva pl. egy NAS-t is) 10 Gbites hálózati kapcsolatra is létrehozható.

Egy Thunderbolt3-as port teljesen kompatibilis az USB3.1-es szabvánnyal, így bármilyen USB3.1-es (vagy átalakító segítségével régebbi USB 3.0/2.0/1.1) eszközt is kezel. Visszafelé viszont nem igaz értelemszerűen a dolog, egy USB 3.1-et ismerő számítógéphez nem használhatóak pl. a Thunderbolt3-as külső tárak, eGPU-k. Ezért ha egy pl. egy laptopon USB Type-C csatlakozót találunk, ez alapján még nem tudhatjuk, hogy USB3.1 (pl. Apple MacBook) vagy Thunderbolt3 (Apple MacBook Pro) a leggyorsabb külső csatlakozási lehetőség az ő esetében. Mindkét gépbe dugdoshatjuk az USB-s eszközeinket, de Thunderbolt3-as készülékeket már nem.

Az AKiTiO Thunderbolt3 kábele az USB-szabványok közül csak az USB2.0-t támogatja, az USB3.0-t és 3.1-et nem. Természetesen, egy Thunderbolt3-as dokkolóval (lásd lentebb) használva már USB3-as eszközöket vagy bármilyen más, Thunderbolt3-ból „kinyerhető” adatátvitelt is használhatunk vele és számítógépünkkel.

 

AKiTiO Thunder3 Dock Pro

Thunderbolt2-es dokkolót eddig is kínáltunk már a amerikai gyártótól (és a szintén amerikai Sonnet-től), most megérkezett végre a Thunderbolt3-as változat is. A Thunderbolt-os dokkolók lényege, hogy olyan számítógépünkön, amin nincs más csatlakozási lehetőség, mint a Thunderbolt (vagy ha van az nem elég az összes használni kívánt perifériához), használhassunk más csatlakozóval bíró eszközöket. Egy Thunderbolt-os dokkoló biztosíthat eSATA, USB2.0/3.x, FireWire, ethernet, HDMI, DisplayPort/mini DisplayPort, VGA, stb. csatlakozókat, illetve tartalmazhat USB és Thunderbolt HUB-okat is. Legalább 2 Thunderbolt porttal mindig rendelkeznek, így használatuk során gyakorlatilag nem foglalják el a számítógép esetleg csak egyetlen Thunderbolt portját, pontosabban biztosítanak az elfoglalt helyett egy másik szabadot. Belső vagy küső tápegységük abban is segít, hogy számtalan, komoly áramfelvételű perifériát elláthassanak árammal, amire egy laptop pl. nem lenne képes. Sőt, a perifériák mellett akár magát a laptopot is tölthetik a Thunderbolt-csatlakozáson keresztül, nem csak adatátvitelre használhatók.

A mától rendelhető (Európába, így hozzánk is először csak szeptember utolsó napjaiban érkező) AKiTiO Thunder3 Dock Pro Thunderbolt3-as eszköz, és az alábbiakat kínálja:

  • 1 × eSATA csatlakozó (max. 370 Mbyte/s sebességgel)
  • 3 × USB3.1 (Gen1) Type-A csatlakozó (összesen max. 370 Mbyte/s sebesség a 3 porthoz)
  • 1 × RJ-45 10 Gbites ethernet (10 Gb/s, 5 Gb/s, 2,5 Gb/s, 1Gb/s és 100 Mb/s sebességekkel kompatibilis)
  • 2 × Thunderbolt3 port (15 és 60 Watt teljesítménnyel – max. 20V/3A)
  • 1 x DisplayPort 1.2 (max. 4K/60 Hz felbontású külső képernyőkhöz)
  • 1 × CFast 2.0 kártyaolvasó (max. 370 MByte/s sebességgel)
  • 1 × SD 4.0 kártyaolvasó (max. 370 MByte/s sebességgel)

A kétféle kártyaolvasóért főleg talán a fotósok (pl. Nikon tulajdonosok az extra gyors CFast 2.0 miatt) lesznek hálásak, de ha azt nézzük, hogy egy Thunderbolt3 – 10 Gbites ethernet adapter ára az AKiTiO-tól 98 410 Ft, A Thunder3 Dock Pro 139 980 Ft-os ára igen meggyőző a fentebb felsorolt extra csatlakozókért és töltési lehetőségért cserébe. Egyik Thunderbolt portján keresztül ugyanis 60 Watt (20 Volt, 3 Amper) teljesítmény leadásra képes, ami elegendő pl. egy Apple laptop töltéséhez!

Ha tehát egy AKiTiO Thunder3 Dock Pro-t helyezünk el az otthoni vagy munkahelyi asztalunkon, a laptopunkba elegendő egyetlen Type-C csatlakozót bedugni, ha megérkezünk, és nem csak hogy töltőre van csatlakoztatva a számítógépünk, de ethernet-hálózatunkra (akár 10 Gbit-esre) is kapcsolódtunk azonnal, eSATA/USB/SD/CFast//Thunderbolt3 háttértáraink és egyéb perifériáink (akár nagyon komoly PCIe videókártyánk egy AKiTiO Node Pro házban) is használatra készek, de egy külső, DisplayPort-os monitorunk is segíti máris a két képernyős vagy legalább is a laptopba építettnél nagyobb képernyős munkát. A 3-portos USB3.1-es HUB pedig egeret, nyomtatót, rajztáblát, képernyőkalibrátort – vagy újabb USB HUB-bal még több hagyományos eszközt – tesz használhatóvá. Egy asztali gépnek sem igen kínálhat/kívánhat ennél többet...

 

AKiTiO Node Duo

Ezidáig „csak” az AKiTiO Node Lite és Node Pro termékeket (mindkettő olcsóbb mától!), illetve eGPU-ként (külső videókártyaként) a Sonnet megoldásait forgalmaztuk. Most az AKiTiO Node-család bővül (szintén szeptember végén) a Node Duo-val, amely már két darab PCIe-kártyát is képes egyszerre, Thunderbolt3-on keresztül akár egy laptophoz is csatakoztatni.

Érdekessége, hogy bár alaphelyzetben max. 25 Wattot igénylő kártyákat használhatunk benne, a külső tápegységet nagyobbra cserélve már 75 Wattosak is telepíthetőek, ráadásul bármilyen nagy teljesítményű, tetszőleges külső tápegység is bevezethető közvetlenül a videókártyák 6+2 pines tápcsatlakozóira, így gyakorlatilag bármekkora fogyasztású, nagy teljesítményű kártya is használható ebben az eszközben. Illetve kártyák, hiszen két PCIe foglalata van... Ha csak egy jobb eGPU-t szeretnél, nincs szükséged a videókártya mellett egy másik PCIe-kártya használatára, akkor a Node Pro olcsóbb megoldás továbbra is, hiszen 400 Wattos kártyákig azonnal használható. Ha még ez sem elég, azaz a „legbrutálisabb” grafikus kártyákat (pl. AMD Radeon RX Vega 64 vagy AMD Radeon Pro WX 9100 használnád Thunderbolt3-as számítógépeddel, akkor a Sonnet eGFX Breakaway Box 650 a jó választás. A lényeg, hogy már laptopunk videókártyája is lehet olyan komoly, mint egy asztali gépé (lásd az ezzel kapcsolatos videós tesztet EZEN hírünkben Magyarósi Csabától), hála a Thunderbolt3 szabványnak! A legújabb macOS-szel pedig már a MacBook Pro és az iMac beépített kijelzője is az eGPU-n keresztül használható, azaz nem csak a külső monitor szárnyalhat, de dolgozhatunk a laptop, iMac belső kijelzőjével is sokkal gyorsabban, mint eddig valaha.

Valamennyi Thunderbolt-os kiegészítőnket itt találhatod meg webshopunkban: link...


Címkék:   Thunderbolt   AKiTiO   DisplayPort   USB3.1   eSATA   PCIe   eGPU   Apple   MacBook   MacBook Pro   iMac  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu