Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Ne várd meg, amíg beüt a ménkű!

Ne várd meg, amíg beüt a ménkű!

Az elmúlt hetek viharos időjárása után számos vásárlónk keresett meg minket azzal, hogy tönkrement a lejátszója, NAS-szervere, vagy épp a váratlan áramszünet miatti leállásnak köszönhetően megsérült a fájlrendszer a számítógépen, NAS-on, külső lemezen. Sokszor nem is az általában villámcsapás számlájára írható túláram, csak a hálózati feszültség gyors váltakozása (elmegy/visszajön) teszi tönkre berendezéseinket, főleg azok tápegységeit. Ha villámcsapásról van szó, akár a 230V-os hálózaton keresztül, akár telefonvonalon, kábeltévé- és internetmodemen, ethernet vezetéken keresztül is bejuthat a lakásba a több ezer Voltos feszültség.

Nem érdemes megvárni, amíg „beüt a ménkű”, és valamilyen probléma keletkezik eszközeinkben, még akkor sem, ha a lakásbiztosítás általában fizeti a javítást. Hiszen a biztosítás minden esetben csak a készülék cseréjére, javítására vonatkozik, senki nem tud és akar kárpótolni minket az elveszített adatokért, fotókért, videókért. Ha nem veszítünk adatot, akkor is hetekbe vagy hónapokba telik, mire a biztosítás segítségével pótolható(ak) a tönkrement készülék(ek).

 

 

Látva, mennyi kárt okozott az elmúlt hetek időjárása, több új terméket is felvettünk webshopunk kínálatába, amely segít megvédeni értékes eszközeinket és adatainkat, most ezeket szeretnénk röviden bemutatni.

Függetlenül attól, hogy van-e odahaza NAS vagy akár csak számítógép, mindenki számára fontos kellene hogy legyen az értékesebb műszaki cikkek (pl. tévé, erősítő, mosógép, hűtő) védelme a 203V-os hálózaton érkező túláram ellen. A számtalan gyártó kínálatában kapható túlfeszültségvédett konnektorok és elosztók közül mi az APC két termékét ajánljuk:

A PM1W-GR egy konnektorba dugható túláramvédő, jelenleg mindössze 3500 Ft-ért választja el biztonságosan a csatlakoztatott készülékeinket a fali konnektorban megjelenő károsan magas feszültségtől, túlzott áramingadozástól. Természetesen tetszőleges mennyiségű elosztót is dughatunk hozzá, de a rajta átfolyó áramerősség nem lehet több, mint 16 Amper, azaz maximum 3680 Wattot fogyaszthatnak a vele védett eszközök. Ha ez kevés lenne, akkor további PM1W-GR használatával osztható szét a nagyobb terhelés.

A jelenleg 4990 Ft-ba kerülő PM5-GR egy 5-aljzatos elosztó, amely egy főkapcsolóval is rendelkezik. Rajta keresztül 10 Amper (2300 Watt) mehet át, és akár 36 ezer amperes áramerősségnek, 6000 Voltnak is ellenál. Ha egyébként is szükségünk lenne egy elosztóra, illetve nincs hely pl. a szekrény mögötti konnektorba dugni egy fentebb bemutatott PM1W-GR-t, akkor ez a dizájnos megjelenésű túlfeszültségvédő jó megoldás lehet.

Ha a konnektorból már nem is, az ethernet-kábeleken még mindig érheti villámcsapás, túláram számtalan készülékünket, hiszen médialejátszók, tévék, számítógépek, riasztórendszerek, okosotthonközpontok, routerek és switch-ek, set-top-boxok is mind-mind csatlakozhatnak az ethernet-hálózatra a lakásban. A bejövő internetkapcsolat első ethernet-csatlakozója (pl. kábelmodem, router, de akár egy sima ethernet kábel) mögé elhelyezve egy APC PNET1G nevű adaptert, 9595 Ft-ért megoldható, hogy a károsan magas feszültség ne jusson el a mögötte lévő hálózatunkra. Ha az internetszolgáltató nem egy ethernet kábelt hoz be a lakásba, hanem mondjuk egy koax-vezetéket, akkor az ehhez csatlakozó modem ethernet-portjára csatlakoztassuk a PNET1G-t! Ha a modem a routerrel egybe van építve (pl. T-Home CISCO készülékek), akkor a routerbe épített 4-portos ethernet-switcből csak az egyik portot használjuk, ide csatlakoztassuk a túlfeszültségvédőt, és egy mögötte külön switch-csel oldjuk meg a hálózat elágaztatását! Ha optikai kábelen kapjuk az internetkapcsolatot, akkor természetesen nincs szükségünk a belső ethernet-hálózat védelmére, fénykábelen nem jöhet be áram a lakásba.

Aki fontos adatokat tárol NAS-on, számítógépen és különféle adathordozókon, szinte bizonyosan találkozott már a háttértár fájlrendszerében történt sérülésekkel, melyek gyakran akkor keletkeznek, ha egy írási művelet közben megszűnik az áramellátás vagy épp lefagy a számítógép. Ezen sérüléseket még a szakemberek sem tudják mindig kijavítani adatvesztés nélkül, egy NAS esetében pedig hiába van biztonságos RAID-ben tárolva az adatunk, a fájlrendszer hibái ellen ez sem véd. A szünetmentes tápegységek biztosítják azt, hogy akár csak egy pillanatnyi áramkimaradás esetén se álljon le számítógépünk, NAS-unk, külső tápos lemezünk éppen egy fájlművelet közben. A szünetmentes tápegység akkumulátora attól is megvéd, hogy a gyors áramkimaradások miatti ki-/bekapcsolgatás tegye tönkre értékes készülékünket, pl. egy TV-t, de főleg egy projektort, amely előzetes lehűtés nélkül ki sem kapcsolható károsodás nélkül. A szünetmentes tápegységek ártól függően különböző teljesítmény különböző hosszú ideig való leadására képesek. Alapvetően nem az a célunk velük, hogy áramszünet esetén minél tovább internetezhessünk, vagy épp nézhessük a kedvenc filmünket, inkább csak annyi, hogy az általa védett eszközöknek legyen ideje biztonságosan – befejezve a fájlműveleteket – kikapcsolni. megelőzve így az adatvesztést. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a számítógép „értesüljön” arról, hogy áramszünet van, és csak korlátozott ideig képes tovább működni. Ha az áramszünet esetén odahaza tartózkodunk, pár perc alatt mi magunk bizonyosan le tudjuk állítani a számítógépet, NAS-t, egyéb készülékünket. A számítógép és a NAS azonban sokaknál akkor is működik ha nincs senki otthon, elérést biztosítva a rajta tárolt fájloknak interneten keresztül, vagy éppen letöltést végezve. Ilyen esetben az USB-kapcsolattal rendelkező szünetmentes tápegységek képesek közölni a géppel, hogy akkumulátorról működnek mostantól, de akár a kimerülésig hátralévő időt is átadhatják a számítógépen futó alkalmazásnak (általában a szünetmentes gyártójától származó programnak). Egyazon hálózatban üzemelő több számítógép ezt az információt a wifi- vagy ethernet-hálózaton keresztül egymásnak is átadhatja, így ha ugyanattól a szünetmentes táptól függ a működésük, valamennyi időben le tud állni. Ha NAS-hoz csatlakoztatnánk a szünetmentest, fontos, hogy a NAS operációs rendszere által támogatott típust válasszunk, hiszen ott nincs lehetőség a szünetmenteshez kapott alkalmazások telepítésére. (Webshopunkban csak USB-s, Synology NAS-okkal 100%-ig kompatibilis szünetmentes tápegységeket kínálunk!)

A szünetmentes tápegységek nem csak áramkimaradás esetén, de természetesen villámcsapás, túláram ellen is védenek. A legtöbb szünetmentesen külön csatlakozók vannak, amelyeken csak túlfeszültségvédelem van, tehát nem minden kimenetüket biztosítja a belső akkumulátor. A „kimenet” típustól függően lehet szabványos konnektor – mint amit pl. Magyarországon a szoba falán is használunk –, illetve lehet számítógépes tápcsatlakozó (IEC 320 C13) aljzat is. Utóbbihoz asztali számítógépet, bizonyos NAS-ok tápegységét lehet közvetlenül csatlakoztatni, de készíthetünk egy speciális elosztót is, amely nem konnektorba, hanem tápcsatlakozóba dugható – csak egy szerelhető elosztó és egy monitorhoz való tápkábel kell hozzá (lásd jobbra a képen).

Eddigi szünetmentestáp-kínálatunkban 29–148 ezer forint között forgalmaztunk termékeket, 330–865 Wattos teljesítménnyel. APC és INFOSEC márkájú modelleink mellé most megérkezett az amerikai Tripp-Lite verhetetlen árú 300 Wattos modellje. Ennek listaára mindössze 24 490 Ft lesz, amint véget ér a bevezető akció. Az akció keretében ugyanis most csak 15 900 Ft-ot kérünk a termékért, amely természetesen Synology-kompatbilis, de persze Windows, Linux és macOS oprendszerek alatt is használható! Ráadásul, ha a fentebb bemutatott APC PNET1G-vel az etherneten érkező túlfeszültségtől is megvédenéd hálózatodat, akkor ezt a terméket kedvezményes áron teheted a kosárba a Tripp-Lite AVRX550U-val együtt, összesen 24 895 Ft-tal megváltva a nyugalmadat!

A vélhetően soha vissza nem térő kedvező ár (főleg látva a forint árfolyamának ma is folytatódó hanyatlását) bevezető készletünk erejéig tart (a villám pedig bármikor érkezhet a következő napokban is), érdemes tehát sietni a vásárlással!


Címkék:   villámvédelem   APC   túlfeszültség   szünetmentes táp   Trpp-Lite   INFOSEC  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu