Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Legyél gyorsabb a villámnál!

Legyél gyorsabb a villámnál!

2020. augusztus 13.  16:40
|

A nyári hónapokra sajnos ismét megszaporodtak a villámcsapás miatt tönkrement NAS-ok és lejátszók, amelyek javításához vagy épp a biztosító számára készítendő szakvélemény kiállításához kérnek tanácsot vevőink. Mivel nem garanciális problémáról van szó, így külsős szervizpartnerünket szoktuk ajánlani, de – a partnerünkön kívül – mindenki jobban járna, ha nem keletkeznének ilyen károk. Most két újabb eszközt kínálunk ennek érdekében.

Sajnos 2018. decembere óta nem szenteltünk külön hírt a szünetmentes tápegységeknek, pedig a nyári viharok előtt úgy látszik, most is érdemes lett volna felhívni a figyelmet ezek fontosságára. Bár a készülék neve alapján sokaknak csak az egyértelmű, hogy áramszünet esetén megakadályozza – bizonyos ideig –, hogy a rajta keresztül táplált számítógép, NAS, nyomtató, stb. váratlanul (így szabálytalanul) leálljon, de MINDEN szünetmentes tápegység villámvédelmet, pontosabban túláram elleni védelmet is biztosít.

 

Alaplap villámcsapás után

 

Számítógépünk vagy Synology NAS-unk váratlan leállása nem okozhat hardveres meghibásodást, viszont adatvesztést igen! Egy nyomtató esetén a nyomtatási folyamatban már elhasznált festék és esetleg drága papír a veszteségünk (no, meg az időnk), de ha a fájljainkat, értékes családi fotókat, videókat, stb. tároló (nem akkumulátoros) készülékünk áramellátása szakad meg váratlanul, akkor felbecsülhetetlen értékű veszteségünk is lehet – és ezt egy RAID1/5/6 tömb sem biztos, hogy meggátolja, hiszen általában a fájlrendszer sérül, nem a lemezen lévő fájlok. A webshopunkban kínált valamennyi szünetmentes tápegység (UPS) rendelkezik USB-porttal, amin keresztül kommunikálhat egy számítógéppel, NAS-sal, és olyan hosszú áramszünet esetén, amikor már maga is kezd lemerülni, időben „kapcsolj ki” parancsot ad a gépünknek, hogy az még időben, szabályosan leálljon. Így bizonyosan nem fog megszakadni a folyamat, amikor épp egy fájlt ír a merevlemezre, és lesz ideje a lemez „tartalomjegyzékébe” is felvezetni a változtatásokat az írási/törlési műveletek után.

A nyári viharok nem csak áramszünetet okozhatnak (pl. egy kidöntött fa miatt), de a villámcsapások során a sok millió voltos feszültség és akár 10 ezer Ampernél is nagyobb áramerősség bejuthat a villanyoszlopokon futó vezetékekbe, így a lakások konnektoraiba is. De akár az internetszolgáltatónk koax kábelén a routerig, illetve a belső számítógéphálózatunkig is elérhez a komoly károkat okozó túlfeszültség. Nincs nagy gond, ha legalább túlfeszültség ellen védő konnektorokat (pl. egy ILYET) használunk az értékesebb műszaki eszközeink mellett. Ha az internet ethernet-kábelen jön be hozzánk, akkor EZZEL kivédhető az ilyen úton érkező túláram is. Fontos tudni, hogy a szünetmentes tápegységek valamennyi 230V-os kimenete (legyen ez hagyományos fali konnektor – un. shucko aljzat – vagy számítógépes tápkimenet csatlakozó) villámvédelmet is garantál, sőt, általában nem minden kimenet biztosított a szünetmentes akkumulátorával áramkimaradásra, de villámcsapás ellen mindegyik véd. Ha telefon vagy RJ45 (ethernet) ki/bemenet is van a UPS-en, akkor ezek számára is védelmet kínál a túláram ellen. Bár jellemzően nem gigabites az ilyen ethernet-csatlakozó, csak 10/100 Mbites, illetve nem igen van szünetmentes, ami a gyakran használt koaxos internetkábelt is fogadná.

Két különböző UPS hátlapja (hagyományos „konnektor” vagy C13 aljzatok)

 

A mai hírünk egyik apropóját adó CyberPower szünetmentes tápegységek érdekessége – a nagyon kedvező ár mellett –, hogy viszonylag kompakt méretűek, mégis normál konnektorokat kínálnak a hátlapjukon, és valamennyi villámcsapás és áramkimaradás ellen is védelmet nyújt. Mindkettő ethernet-vezetéket is fogad és továbbít, és végre gigabites sebességgel működik, amely manapság már egy internetkapcsolatnál sem ritkaság, a belső hálózaton meg szinte általános otthon is.

A fentiek alapján azt javasoljuk; előzd meg a villámcsapást, még időben szerezz be egy megbízható szünetmentes tápegységet! Mert hiába van biztosításod, az sosem segít az adataid visszaszerzésében, és nem kárpótol azok elvesztéséért, de az elkerülhetetlen ügyintézési procedúra, szakvélemény beszerzése miatt mindig rosszabbul jársz még egy jó biztosítás mellett is, mint villámkár nélkül. Áramszünet és áramingadozás bárhol lehet és nem is ritka, így villám sem kell ahhoz, hogy kár érjen. Cselekedj „villámgyorsan”, amíg nem késő!

 

Aktuális CyberPower UPS kínálatunk 18 980 Ft-tól: link...


Címkék:   szünetmentes tápegység   UPS   CyberPower   APC   Tripp-Lite   villámkár  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu