Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Auro-3D frissítés a Denon-tól

Auro-3D frissítés a Denon-tól

2015. január 16.  15:57
|

149 EUR-ért – amely manapság napról napra nagyobb összeget jelent forintban, így meg sem kísérelnénk most átszámolni – vásárolható meg a firmware-frissítés a Denon AVR-X4100W, X5200W, X6200W és X7200W házimozi-erősítőihez, amely telepítése után a készülék képes lesz az Auro-3D hangformátumok feldolgozására és megszólaltatására. Ezek az erősítők alapból Dolby Atmos kompatibilisek, így elegendő a szoftverfrissítés, hogy a konkurens formátum is élvezhető legyen.

A DTS és a Dolby egyeduralmát igyekszik megtörni a többcsatornás hangformátumok között a belga Auro Technologies. Sőt, nem csak a mozira koncentrálnak, de autóhoz, videójátékokhoz, fejhallgatóhoz és még mobil eszközökhöz is kínálnak megoldást a tökéletes térhangzás eléréséhez. 2015-re már számos Blu-ray jelent meg Auro 11.1-es hangsávval. Az európai cég ráadásul akár 13.1-csatornás erősítőket és hangprocesszorokat is gyárt, amely napjaink valamennyi népszerű hangformátumát kezeli.

 

 

Az Auro-3D a Dolby Atmos és a DTS:X-hez igen sok tekintetben hasonló, de természetesen néhány egyedi képességgel is rendelkeznie kell, ha piacot akar nyerni. Nézzük, mire büszkék a belgák saját hangformátumuk kapcsán:

  • 3-szintes hangtér. A fülmagassággal egy szinten lévő szokásos 5.1/7.1 vagy akár többcsatornás szint fölé kerülnek az Auro-3D magassági hangsugárzói (kb. 30 fokkal feljebb a hallgatóhoz képest, mint az első szint hangsugárzói), és ezek fölé még egy hangszóró, az úgynevezett „Isten hangja” szint kerül. 
  • A hangsáv tömörítetlen LPCM, feldolgozása során elméletileg nincs késés, így nincs ajakszinkron probléma sem.
  • Lefelé kompatibilis egészen az 5.1-es hangformátumokkal, és képes „felkeverni” Auro-3D-re akár monó hangot is az Auro-Matic® algoritmus. Minden Auro formátum kompatibilis egymással, így minden eszköz is, amely ilyeneket támogat (mozi, házimozi, autó, fejhallgató, stb.). Mégis a HDMI szabvány 8 csatornáján továbbítható.
  • Akár 22.2-es rendszer kiszolgálására is használható, de meglévő 5.1-es rendszerünk akár már 1 hangszóróval bővítve alkalmassá tehető az Auro-3D-re.

A képen egy 5.1-es hangrendszer látható, amely fölé az „első rétegre” kerülnek a narancssárga nyíllal jelzett magassági hangszórók, majd a „második rétegen” a pirossal jelölt hangszóró szólaltatja meg az „Úr hangját”.

 

A második réteg opcionális, anélkül is megszólaltatható az Auro-3D. A magassági rétegeken lévő hangok vagy már a film felvételekor kerülnek rögzítésre, vagy utólag a keveréskor lesznek ezekre a szintekre helyezve. Ezek az új hanginformációk belekeverhetőek egy 5.1-es PCM hangsávba is, így a Blu-ray lemezeken nem gond tárolni őket.

A Denon AVR-X5200W és X7200W frissítése után azok szoftvere tartalmazni fogja az Auro®-Codec Decoder-t, így bármely Auro hangformátumot képes fogadni, és 3D-ben lejátszani 10.1-es hangrendszeren (tehát a fenti képen látható elrendezésben). Az AVR-X4100W Auro 9.1-es feldolgozásra lesz képes – azaz nem lesz „Isten hangja” rétegünk – de ehhez is szükségünk lesz még egy sztereó erősítőre bővítésként, hiszen az X4100W „csak” 7 végfokot tartalmaz:

 

 

A két nagyobb 9.2-es modellhez is még legalább egy monó végfokot illesztenünk kell az „Isten hangja” hangszóróhoz, amelyhez Auro-3D módban a két mélynyomó kimenet közül az egyik biztosítja a jelet:

 

Az Auro-3D legkomolyabb konfigurációja a 13.1 csatornás elrendezés, amikor is a 7.1-es réteg fölé 5 hangszórót helyezünk, majd ezek fölé meg egyet:

 

 

Auro-3D konfigurációk tehát:

  • Auro 9.1 – 5.1-es rendszer + 4 magassági hangszóró az első és a surround hangfalak fölött.
  • Auro 10.1 – 5.1-es rendszer + 4 magassági hangszóró az első és a surround hangfalak fölött + „Isten hangja” hangszóróval a 3. rétegen.
  • Auro 11.1 – 5.1-es rendszer + 5 magassági hangszóró az első, a surround és a center hangfalak fölött.
  • Auro 13.1 – 7.1-es rendszer + 5 magassági hangszóró az első, a surround és a center hangfalak fölött + „Isten hangja” hangszóróval a 3. rétegen.

Az Auro-3D – szemben a Dolby Atmos és DTS:X megoldásaival – nem objektum, hanem csatorna alapú hangformátum, így nem tud annyira rugalmas lenni (értsd: tetszőleges mennyiségű és elrendezésű hangfalakon is megszólalni) mint a konkurensek, viszont ők azzal az érvvel támasztják alá rendszerük létjogosultságát, hogy natív 3D felvétel csak csatorna-alapú hangrögzítés mellett lehetséges, tehát ez eredményezi a legtermészetesebb hangzást. Való igaz, sokra nem megyünk otthoni környezetben – ahol gyakran még az 5.1-es rendszerhez szükséges 6 hangfal elhelyezése sem egyszerű – azzal a ténnyel, hogy a DTS:X akár 22 hangfal esetén is működik :) Bármelyik 3D-s hangformátumot is tekintjük azonban, kisebb feladat a plafon alá és a mennyezetre újabb hangszórókat szerelni, mint a földön keresni továbbiaknak helyet, így viszonylag egyszerű a bővítési feladat lakószobában. Szóval, aki teheti, hajrá! Viszont továbbra is azt gondoljuk, érdemes megvárni, hogy kiderüljön, mely erősítők támogatják garantáltan mindhárom konkurens 3D hangformátumot.

Aktuális Denon-kínálatunk a webshopban: link...
Dolby Atmos hírünk: link...
DTS:X hírünk: link...
Tudástárunk, ahol a fentebb említett hangformátumokról is olvashatsz: link...
A Denon Auro-3D frissítés angol weboldala: link... 


Címkék:   Auro-3D   Denon   AVR-X4100W   AVR-X5200W   AVR-X6200W   AVR-X7200W   firmware   frissítés  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu