Főoldal » Tudástár » Segítség NAS választásához

Segítség NAS választásához

2020. szeptember 14.
|
Adattárolás » NAS

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 1. A NAS és alternatívái
 2. Akkor most épített vagy gyári kell nekem?
 3. Tehát – ha már gyári NAS –, miért Synology?
 4. Hogyan igazodom el közöttük?
 5. Melyik mire? A legnépszerűbb NAS lépcsők
 6. A híres ár-érték arány
 7. Összeáll a kép

 

 

A NAS és alternatívái

Mi is a NAS? Általában, aki eljut odáig, hogy ilyen jellegű cikkre keres már tisztába van az alapfogalommal, de azért nézzünk meg az alternatívákat. Ha nem NAS-sal, akkor mivel oldhatjuk meg tárolási és mentési ügyes-bajos dolgainkat? A választék:

A DAS: (Direct Attached Storage – Közvetlenül csatlakoztatott háttértár)

Ez a már kihaltnak tűnt faj újra előtérbe került köszönhetően a Thunderbolt 3-as portnak. Bár ezek inkább hibrid megoldások mivel LAN csatlakozó is fellelhető jónéhányon. Még a NAS-ok kora előtt volt pár jó éve a Firewire és eSATA csatlakozók érájában. Bár több lemezes egységekben gondolkozunk általában, attól még a legnépszerűbb 1 lemezes USB2-USB3 háttértárak is gyakorlatilag ezt a kategóriát erősítik.

A SAN: Blokkalapú tárolás a többi fájlalapúval szemben. Kicsi az esély rá, hogy otthonra ez kelljen, tekintsünk el a bővebb kibontástól. // bővebb kibontás?

A felhő: Ma már egyértelműen nem VAGYlagos a logikai kapcsolat hanem ÉS, ez lehet a 3. láb (hogy ne billegjen a szék) ahogy ez majd a biztonság témaköréről szóló cikkben értelmet nyer. Lehet ez a Synology saját C2 nevű szolgáltatása, de akár Amazon, Aruba, Google is.

Általában csak nagyon kis mennyiségű adatnál önálló alternatíva, ahol a Dropbox vagy Onedrive ingyenes tárhely mennyisége is megteszi. Ezt számokkal alá is lehet szépen támasztani, de ez egy külön cikk témája megint csak.

A NAS: (Network Attached Storage – Hálózatra csatlakoztatott háttértár)

Első ránézésre talán egy hálózatra kapcsolt DAS-nak tűnhet, de valójában egy komplett szerver, melyet az alábbi hozzávalók összessége alkot:

 • számítógép (ez lehet többféle platformú, lásd később)
 • a rajta futó szoftver (szeretik elfelejteni)
 • a hozzá kapcsolt merevlemezek

Speciális eset lehet még a DVR/NVR ha kizárólag kamerarendszer anyagát szeretnénk rögzíteni.

Ezekből most mi a NAS-okkal fogunk foglalkozni:

A streaming szolgáltatók megjelenésével/szaporodásával/elérhetőbbé válásával, vagy a felhő szolgáltatások olcsóbbá válásával sem lettek ezek az eszközök nélkülözhetők, sőt! Privát fotóink és videó-felvételeink többet foglalnak mint valaha (köszönjük 4K).

Na és hogyan juthatunk hozzá? Megépíthetjük magunknak vagy vehetünk kész barbone rendszert.

 

Akkor most épített vagy gyári kell nekem?

Itt most ne ilyenekre gondoljunk, hogy halkság vagy alacsonyabb fogyasztás, hanem próbáljuk átfogóbban nézni.

Természetesen lehet NAS funkciót bízni egy komolyabb routerre vagy meglévő Windows-os PC-re, de most csak a dedikált megoldásokkal foglalkoznék, lényeg, hogy nagyon sokféleképpen meg lehet oldani attól függően milyen meglévő adottságok vannak, mik az anyagi lehetőségeink és milyen funkciókra van feltétlenül szükségünk.

Első helyen az anyagi okok szoktak állni, hisz a kész megoldást gyártóknak bele kell férjen a szoftveres körítés is a költségekbe. Ha van valami maradék vas a sarokban, miért is nem dobjunk rá valami nyílt és ingyenes operációs rendszert és probléma megoldva?!

A legnépszerűbb célszoftverek az OMV és a TrueNAS (volt Freenas).  A Xpenology nem ér! Ez ugye gyakorlatilag tört DSM, így pont, hogy „fizetős tartalomhoz” szeretnénk hozzáférni ingyen, illegálisan.

Egyértelmű, hogy akkor választja valaki az építést, ha úgy gondolja, hogy ezt a részt ingyenes szoftverekkel és saját munkával meg tudja oldani, mert a hobbi és kihívás faktor is szerepet játszik. Illetve valami extrára, nagyobb szabadságra van szüksége, amit a gyári úgy érzi nem tud (ez általában alaptalan).

Tehát akinél ez egyáltalán felmerül az nyilvánvalóan ért is hozzá, vagy legalább van olyan rálátása a témakörre, hogy begyűjtse, rendszerezze és alkalmazza az interneten ide vonatkozó információkat.

Ezzel csak annyi a gond, hogy a belefektetett munkaóra mire a végre jutunk igen alacsony órabérrel számolva is messze meg fogja haladni a gyári kulcsrakész megoldás árát garantáltan!

Ezt az utat én csak akkor javaslom, ha 4 merevlemez felett gondolkodunk és úgy érezzük megéri a befektetett energiát, valamint lehetőleg van már tapasztalatunk ilyesmiben. Az elején a kísérletezésbe – főleg egzotikusabb fájlrendszernél – könnyen mehet az összes adatunk a levesbe, ha nem tudjuk, hogy mit miért csinálunk!

És sohase felejtsük el számolni a saját időnk értékét!

 

 

Tehát – ha már gyári NAS –, miért Synology?

Nem találunk olyan témakört akár termék, akár szolgáltatás esetében – ahol van választási lehetőség –, ami ne osztaná meg az embereket. NAS „brand” ügyben sincs ez másképp.

 • A DSM: egyszerűen csak működik és stabil – nem is kérdőjelezi meg senki.

Nem a 2000-es évek elején vagyunk amikor örültünk, hogy valamire egyáltalán létezik megoldás – még ha csak fapados is –, ma már minden a felhasználói élményről szól!

 • Majd minden igényt kielégítő adatmentő szoftver.

Hiába tűnik drágának a mezei adatlapokat összehasonlítva, ha az ár/értéket nézzük máris más kép tárul elénk.

 • Kiváló NVR egyúttal, 1 felesleges készülékkel kevesebb a polcon.
 • Válogatott alkalmazások előre csomagolva: folyamatosan fejlesztett gyári szoftverek minden elképzelhető feladathoz.
 • Legnagyobb „3rd-party” támogatottság, azaz rengeteg külső fél által készített alkalmazás az amúgy sem kevés gyári mellé.
 • Prémium érzés.

Hadd idézzem egy magyar közösségi fórum összefoglaló részét hisz ezt én se tudnám szebben megfogalmazni, és egy, a terméket már jó ideje aktívan használó közösség véleménye:

„A Synology NAS árában a szoftver optimalizáltságát, a terméktámogatást és a folyamatos biztonsági frissítéseket fizetjük meg.”

„A Synology NAS megoldásai elsősorban annak ajánlhatóak, aki dobozos megoldást keres, kiforrott szoftverrel és terméktámogatással. És ezt hajlandó is kifizetni.”

 • Synology Hybrid RAID (SHR)

Ami ugye a LINUX „mdadm” és „LVM” eszközeinek segítségével valósul meg, lásd milyen huszárvágással lehet a segítségével pl. tükrözött RAID kötet szétszedni: link...

A friss belépőknek a fokozatos bővítés lehetősége – nem marad pénz HDD-re úgyse :) –, ez ugye a spórolós, „HDD nem vásárlós” indulásnál hasznos: meglévő kisebb merevlemez be először, majd később mellé a nagyobb, így lesz kisebb tükrözött részünk a fontos adatoknak és nagyobb nem redundáns tárhely a letöltéseknek.

 

 Hogyan igazodom el közöttük?

A hardver összetevők olcsóbbá válásával a kis fogyasztású NAS-ok felhasználhatósági köre is folyamatosan bővül, ugyanis itt is egyre gyorsabb processzorokat kapunk a pár évenkénti modellváltáskor ugyan úgy, mint a személyi számítógép piacon.

A teljesítmény és bővíthetőség részben kéz a kézben a jár.

Még ha értünk is valamelyest a témakörhöz az első komoly kérdésnél akkor is el fogunk akadni:

nevezetesen ARM vagy Intel (valójában utasításkészlet szempontjából „x86”)?

Legátláthatóbb talán táblázatosan az összehasonlítás:

  ARM Intel
Kedvezőbb árazás !  
Nyers erő   !
Memória bővíthetőség   !
Több támogatott alkalmazás   !
Docker (Linux virtuális konténer)   !
VMM (virtuális gép)   !
PLEX hardveres transzkódolás   !
Fogyasztás kedvezőbb !  
Hőtermelés alacsonyabb !  
DLNA streamingre elég !  
Legtöbb mentési feladatnak elég !  
Fájlrendszer EXT4 EXT4 / BTRFS

 

Ha Intel processzoros modell mellett tesszük le a voksunkat, később sok fejfájástól óvjuk meg magunkat mikor újabb funkciót szeretnénk kicsikarni készülékünkből. Onnantól fogva még ha nincs is a konkrét csomag a támogatási listáján az adott modellnek vagy épp kevésnek kezd tűnni a RAM, mindjárt áthidalható problémák lesznek.

 

A számozás kibogozása

A termékcsaládok jelen pillanatban:

 • FS – FlashStation – kimondottan 2.5” SSD-k fogadására, kezelésére
 • SA – Enterprise SAS tároló
 • xs+/xs – a teljesítményorientált vonal
 • „+” modellek
 • Value modellek: normál és „play”
 • J (junior) – a belépő modellek

Ezen belül az xs+/xs, a „+” és a Value modellek lehetnek: DS – azaz DiskStation, vagy RS – azaz RackStation kivitelűek, a kód végén az „RP” pedig a dupla táp (Redundant Power supply) jelölése.

 A DSM operációs rendszert tekintve egyformák, egy kivétellel: UC3200 ami aktív-aktív IP SAN, nagy és hiánypótló lépés ez a gyártónak.

A sok modellt az alábbi paraméterek kombinációja adja ki:

 • kivitel
 • tárhely darabszám
 • teljesítmény (CPU, RAM, LAN)
 • bővíthetőségi funkciók

Némelyik modell eSATA vagy Infiniband csatolón keresztül bővíthető külső egységgel ha egyszer kinőttük. Fel fog merülni egyeseknél, hogy 1 tömb legyen az egész, de ne tegyük! Később még lesz róla szó.

 

 

 

 Melyik mire? A legnépszerűbb NAS lépcsők

Ritkán lehet erről egyértelmű adatot találni, nem is csoda hisz az egyéni igények eléggé különbözhetnek, de azért mégiscsak csoportokba oszthatóak. Persze nincs abszolút igazság, de sok a töltelékmodell, és mint látni fogjuk (vigyázat spoiler!) sokszor megéri az extra árkülönbözet a feljebblépés hosszútávon.

A választást hivatott lerövidíteni a cikk ezen része, azonban ez nem helyettesíti egy szakemberrel való konzultációt és felmérést! (a Synology hazai partnerei: link...)

A nagyvállalati kategóriát itt persze hanyagoljuk, hisz ott abszolút személyre szabott formában szabad csak ajánlatot elfogadni.

Ezekkel a paraméterekkel a legtöbb otthon és kisvállalkozásban felmerülő igény lefedhető:

NAS ársáv 50e alatt 50–80e Ft 80–150e Ft 80–150e Ft 150–250e Ft 250–350e Ft 350–450e Ft 450e+
Ajánlott TB 1-6TB 3-12TB 9-24TB 3-16TB 9-48TB 16-64TB 24-96 TB 32-128 TB
Ajánlott RAID szint - RAID 1 RAID 5 RAID 1 RAID 5 RAID 6 RAID 6 RAID 6
Max TB 16 TB 32 TB 64 TB 32 TB 64 TB 108 TB 128 TB 96 TB
Név DS120j DS220j DS420j DS220+ DS920+ DS1621+ DS1819+ DS1621xs+
HDD hely 1 2 4 2 4 6 8 6
Max HDD hely 1 2 4 2 9 16 18 16
Bővítőcsatlakozó - - - - eSATA eSATA x2 eSATA x2 eSATA x2
CPU (magszám) Marvell Armada 3700 ARM (2) Realtek RTD1296 ARM (4) Realtek RTD1296 ARM (4) Intel Celeron J4025 (2) Intel Celeron J4125 (4) AMD V1500B (4) Intel Atom C3538 (4) Intel Xeon D-1527 (4)
CPU erő (Passmark pontszám) ? ? ? 1825 3035 ? 2455 6300
RAM 512MB 512MB 1GB 2GB 4GB 4GB 4GB 8GB ECC
Max RAM
(hivatalos / nem hiv.)
512MB 512MB 1GB 6GB / 18GB 8GB / 20GB 32GB 32GB 32GB
LAN port 1x1GbE 1x1GbE 1x1GbE 2x1GbE 2x1GbE 4x1GbE 4x1GbE 1x10GbE + 2x1GbE
PCIe bővítőhely - - - - - 1 1 1
Fájlrendszer EXT4 EXT4 EXT4 EXT4/BTRFS EXT4/BTRFS EXT4/BTRFS EXT4/BTRFS EXT4/BTRFS
Transzkódolás Group 2 Group 2 Group 2 4K Group 1 4K Group 1 Group 1/Type 1 Group 1/Type 1 Group 1/Type 1
Jótállás hivatalos kereskedőtől (év) 3 3 3 3 4 3 3 5
Előny alapmodell legolcsóbb tükrözés legolcsóbb 4 fiókos legolcsóbb Inteles M.2 SSD-vel és extra fiókokkal bővíthető legolcsóbb 10GbE PCIe opció legolcsóbb gazdaságos RAID6 10GbE, legolcsóbb Xeon, 5év gar.
Hivatalos ár 41 800 Ft 69 000 Ft 126 300 Ft 138 400 Ft 235 600 Ft 369 200 Ft 415 800 Ft 694 700 Ft

 

*Az árak és modellek természetesen egy pillanatképet tükröznek 2020 szeptemberében, de az alapvetés érvényes ezen túlmenőn is egy darabig, valamint a táblázat időnként frissítve lesz.

 

Neked való ha...”, azaz szituációk általában a tipikus felhasználásra: 

50e alatt: DS120j

„kell vmi az irodába otthonra a meglévő gépeken is marad, csak legyen meg még valahol, este 1-2 otthagyott torrenthez ne kelljen menjen a gép.” Slussz.

 

50–80e Ft: DS220j

„most van 1 HDD is bele, majd 1–2 hónap múlva veszek bele 1 nagyobbat mellé”

lehet egyszerű tükör vagy rész SHR1, vagy külön basic kötet

 

80–150e Ft: DS420j

„olcsón oldjuk meg de nagy tárhely kell, az adatok nem kritikusak rajta” vagy „hamar bővítve lesz”

 

80–150e Ft: DS220+

„elég a kevesebb merevlemez hely, de több erő és szoftveres potencia kell”

„kell a docker, active backup, kis cég vagyok de tudom mennyire fontos az adatmentés, otthon már van is egy DS216j pár éve, arra fog menni a mentés esténként”

„geek, programozó, profibb otthoni felhasználó vagyok, nem ez lesz az első NAS-om”

 

150–250e Ft: DS920+  

„olyan NAS kéne ahol nem probléma az SSD cache adatbázisnak, és saját honlap/levelező is menne rá”

„RAID10-ben gondolkozom, és több felhasználó párhuzamos kiszolgálását szeretném úgy, hogy ne lassuljon meg csúcsidőben sem, ráadásul 1-2 virtuális gép is előfordul alkalmanként„

 

250–450e Ft: DS1621+ / DS1819+

„akár 2 lemez kiesését elviselő, de mégis gazdaságosan nagy tárhelyet biztosító eszköz kéne, szeretnénk ha a 6TB-16TB méretliga újraépítési idejét is kibírná a megoldás”

„a jövőben ne legyen gond a 10Gbit Ethernet sem, a következő hálózatfejlesztés lassan esedékes”

 

450e Ft felett: DS1621xs+

„speciális eset vagyok, mert nagy méretű 4K videókkal dolgozok"

„pénz nem számít, 10 GbE port és erős proci kell és akkor már legalább 5 évig szeretnék nyugodtan aludni"

 

Az „Ajánlott TB” mezőnél az egyes eszközökhöz passzoló hasznos tárhely intervallumot egyesek szerint szűkre szabhattam, de ennek oka van.

Miért is írtam kisebb tárhelyet mint amit a max 16TB-os merevlemezekkel el lehet érni?

Mert mindig számoljuk hozzá azok költségét is, hogy tisztábban lássuk az egész beruházást és ne sajnáljuk 10-20% árkülönbséget a NAS-ra a jobb felhasználói élmény/időtállóság érdekében!

Ha telik 2–4db 8–16 TB HDD-re, akkor teljen a jobbik NAS-ra is!

 

A híres ár-érték arány

Na, mi általában a leggyakrabban elhangzó kérdés amikor már körvonalazódik a dolog, hogy mibe is fog ez kerülni? „Nem lehetne mégis olcsóbban megúszni ezt nekem / az ügyfelemnek?”

Megint csak a mocskos anyagiak persze, azaz el kell döntenünk, hogy mennyit is ér az adatunk!

Magyarországon szeretnek spórolni az emberek én ezt egy adatmentős problémánál a kommunikációban úgy fordítanám át, hogy előzzük meg a felesleg pénzkiadást és törekedjünk a jó ár/érték arányra, a méretre szabott termékre és szolgáltatáscsomagra. Mutassuk meg nekik hol kapják meg a hozzáadott értéket.

Megint csak úgy gondolhatnánk, hogy a legegyszerűbb, ha a pénztárcánkból indulunk ki, hisz az ár fogja meghatározni meddig nyújtózkodhatunk, annál többet úgyse tudunk költeni, mint a rászánt összeg. Hosszú évek tapasztalata, hogy van ugyan aki túllövi, de sajnos gyakoribb, hogy kevesebbet szán rá mint az egészséges minimális ajánlható lenne. Így ez a megközelítés általában nem vezet jóra. Hisz ilyenkor jön az alkudozás, kompromisszumkötés.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Nézzük a triviális személyes adatmentés, film biztonsági másolat felhalmozás, és ismert klasszikus NAS funkciók mellett milyen valóban hasznos célokra foghatjuk be még az új eszközünket, és így dönthetünk (vagy ösztökélhetjük az ügyfelet) egy nagyobb beruházás javára:

 • NVR (kamerarendszer),
 • okosotthon szerver – Homeassistant,
 • saját felhő (2 szinten) – NextCloud,
 • reklámszűrő,
 • mobil appok (fotó feltöltés egyből a helyére),
 • saját VPN - Zerotier,
 • és ne felejtsük egyúttal komoly összegekbe kerülő „dyndns” szolgáltatást is kapunk, a legnépszerűbb szolgáltatónál ez jelenleg épp $99 / 2 év például.

Ezen felül:

 • anyagi lehetőségek kiterjesztése, pl. cég esetén lízing,
 • megvenni először a kisebb modellt, ami később tökéletesen ellátja a backup feladatokat hisz 1 NAS nem NAS...
 • meglévő HDD-k felhasználása (SHR előnyeinek kihasználása),
 • kisebb hibatűrés eleinte,
 • alap RAM kiszerelés bővíthető modellnél és később bővíteni.

 

„Lifehack”

Ha szeretnénk árnyaltabbá tenni az ARM és Intel modellek között látható árkülönbséget, adjuk hozzá a maximumra bővített HDD és RAM mennyiség árát amit majd el fogunk érni valószínűleg, valamint a szoftveres és egyéb adatmentős költségeket is (amely appok ugye az Inteles modellek kiváltsága) az alapárhoz, a különbség mindjárt nem lesz olyan vészes!

(a TB kerekített, természetesen van a gyártók számolásának módjából adódó veszteség)

Megnevezés darab br. db ár br. össz. ár redundáns tárhely (TB) alap tárhely (TB)
Synology DiskStation DS220j 2-lemezes NAS (4×1,4 GHz CPU, 512 MB RAM) 1 65 700 Ft 65 700 Ft    
16TB SATA3 NAS merevlemez 2 193 000 Ft 386 000 Ft 16 32
      451 700 Ft    
           
Synology DiskStation DS420j 4-lemezes NAS (4×1,4 GHz CPU, 1 GB RAM) 1 120 200 Ft 120 200 Ft    
8TB SATA3 NAS merevlemez 4 84 000 Ft 336 000 Ft 16-24 32
      456 200 Ft    
           
Synology DiskStation DS218play 2-lemezes NAS (4×1,4 GHz CPU, 1 GB RAM) 1 92 000 Ft 92 000 Ft    
16TB SATA3 NAS merevlemez 2 193 000 Ft 386 000 Ft 16 32
      478 000 Ft    
           
Synology DiskStation DS220+ (2 GB) 2-lemezes NAS (2×2,0-2,9 GHz CPU, 2 GB RAM) RAID1 1 131 800 Ft 131 800 Ft    
16TB SATA3 NAS merevlemez 2 193 000 Ft 386 000 Ft 16 32
      517 800 Ft    
           
Synology DiskStation DS420+ (2 GB) 4-lemezes NAS (2×2-2,9 GHz CPU, 2 GB RAM) 1 201 200 Ft 201 200 Ft    
8TB SATA3 NAS merevlemez 4 84 000 Ft 336 000 Ft 16-24 32
      537 200 Ft    

 

Mit olvasható ki a fenti példákból? Például, hogy:

 • a belépő 2 lemezes ARM modell és az első Intel processzoros között mindössze 15% árkülönbség van, ha azokat merevlemezzel felszerelve nézzük!
 • a belépő 4 lemezes ARM modell és az első Intel processzoros között nincs 18% árkülönbség se, ha azokat merevlemezzel felszerelve nézzük!
 • ugyan azzal a kapacitással a 2 és 4 lemezes alapmodell között 1% az árkülönbség!
 • ugyan azzal a kapacitással a 2 és 4 lemezes Play modell (a DS418Play-t időközben a DS420+ váltotta) között 12% az árkülönbség! (miközben a 4 lemezes már Intel CPU-s)

Kicsit több értelmet nyer így a NAS-ok árazása igaz? De ugyan ezt figyelhetjük meg a VGA kártyáknál is egy egész épített PC-re vetítve.

Tehát az ARM / Intel kompromisszumot semmiképp ne kössük meg ha előre tudjuk, hogy nekünk a komolyabb megoldásra lesz biztos szükségünk, inkább várjunk kicsit, főleg, ha a termékciklus vége fele járunk!

 

„Egy, két, há, négy, öt, hat, hét..."

Laikusként az áron felül főleg a teljesítményben, a bővíthetőségben, de leginkább a lemezfiókok számában látjuk meg legelőször a különbséget.

Ebből következik a másik gyakran felmerülő probléma – a nagyobb darabszámú merevlemezt megkívánó esetekben –, hogy mi éri meg jobban: az utólagos bővítés vagy egyből megerőszakolni az anyagi lehetőségeinket és több fiókot kínáló modellel indítani? Az alábbiak után ezt könnyebb eldönteni:

Megnevezés darab br. db ár br. össz. ár redundáns tárhely (TB) alap tárhely (TB)
Synology DiskStation DS720+ (2 GB) 2-lemezes NAS (4×2-2,7 GHz CPU, 2 GB RAM) 1 178 000 Ft 178 000 Ft    
8TB SATA3 NAS merevlemez 2 84 000 Ft 168 000 Ft 8 16
      346 000 Ft    
           
Synology DX517 1 190 200 Ft 190 200 Ft    
8TB SATA3 NAS merevlemez 5 84 000 Ft 420 000 Ft 24-32 40
      610 200 Ft    
Összesen:     956 200 Ft    
           
Synology DiskStation DS1618+ (4 GB) 6-lemezes NAS (4×2,1 GHz CPU, 4 GB RAM) 1 329 700 Ft 329 700 Ft    
8TB SATA3 NAS merevlemez 6 84 000 Ft 504 000 Ft 24-32 48
      833 700 Ft    
           
Synology DiskStation DS1819+ (4 GB) 8-lemezes NAS (4×2,1 GHz CPU, 4 GB RAM) 1 395 900 Ft 395 900 Ft    
8TB SATA3 NAS merevlemez 8 84 000 Ft 672 000 Ft 32-48 64
      1 067 900 Ft    

 

Tisztán látszik, hogy:

 • a 2+5 lemezes bővített modellnél a gyári 8 helyes között (8TB) merevlemezzel való feltöltés után nincs 12% árkülönbség sem, miközben nőtt a hasznos tárhelyünk, valamint a processzor és az egybefüggő tömb kialakíthatósága miatt még ennél nagyságrendileg többet nyerünk!
 • a majd 15%-kal olcsóbb 6 lemezes megoldással pedig ugyan veszítünk némi tárhelyet, de összességében használhatóságban sokat nyerünk!

Ide kívánkozik, hogy az alap NAS és a bővítőegysége között ugyan létrehozható átnyúló kötet viszont ez nagyon nem ajánlott adatbiztonsági szempontból! Magyarul 2 külön kötetre leszünk kényszerítve, ami pont azt a hatékony paritás kihasználást fogja meggátolni, amit a több lemez nyújtana (SHR2/RAID6).

És még egy nagyon fontos dolog, a tárhely méretezésnél: ne 100% közeli foglaltságon használjuk a rendelkezésre álló kapacitást!

Ehhez persze illik előre számolni, hogy a következő X évben mennyi adatunk fog keletkezni a múltbeli számok ismeretében.

 

Összeáll a kép

A telepítés lépéseit és RAID-ek jellemzőit, az SHR-t rengeteg helyen leírták már, ezekre itt nem szeretnék most kitérni. A másik lényeg, vagyis a mentési rendszerünk felépítése a közeljövőben egy teljesen külön cikk lesz, addig is érdemes tanulmányozni a Synology magyar nyelvű PDF-ét a témakörben: link.

Arra ügyeljünk még, hogy hivatalos forgalmazótól vásároljunk csak, ahonnan megkapjuk az összes hozzá járó extrát, úgy mint a +1 év garancia az 1-4 lemezes modelleknél és a regisztrációs kártya a magyar nyelvű terméktámogatáshoz a fórumba!

Remélem sikerült friss megvilágításba helyezni és jobb rálátást nyújtani ezekkel a gondolatokkal azoknak, akik épp NAS vásárlása vagy cseréje előtt állnak.

Amennyiben maradt mégis bizonytalanság valakiben a fórumban állunk rendelkezésre továbbra is természetesen!

 


Címkék:   NAS   Synology   DiskStation  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu