Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » MACtérés: az oroszlán árnyékában

MACtérés: az oroszlán árnyékában

2011. június 13.  18:42
|

MACtérés sorozatunk legfrissebb részében elővesszük azokat az alkalmazásokat, melyeket megemlítettünk ugyan már, de vagy nem néztük meg őket közelebbről, vagy az oroszlán (OS X Lion) megjelenésével vannak benne olyan plusz funkciók, amelyek még könnyebbé tehetik az átállást. Gondolok itt a Finder-re, Safari-ra, Mail-re, illetve még pár finomságra.

Aki nem tudná hova tenni az oroszlánt: OS X Lion az Apple legújabb, Mac-re írt operációs rendszere. Miért is itt nézzük meg a részleteket most? A válasz egyszerű, a Lion 2–3 héten belül meg fog jelenni, App Store-ból lesz letölthető, közel 30 USD-s áron. Elég valószínű, hogy a felhasználók nagy része áttér, illetve aki most dönt Mac mellett és újat rendel, az Lion-al kapja, vagy a vásárlást követő 30 napon belül regisztrálva, arra ingyen frissíthet. A frissítés mellett szól még, hogy ez az első olyan Mac-re írt operációs rendszer, amely tartalmazza a magyar nyelvet is, azaz lokalizált. Tehát oroszlánra fel!

Finder:
A Finder, mint előzőleg is írtuk, a Windows-os intéző megfelelője. A Snow Leopard-hoz képest elég nagy fejlődésen ment keresztül, sok új, és annál használhatóbb funkció került bele. Ami egyből feltűnik, hogy a Finder program ablak bal oldala átalakult. Kicserélődtek az ikonok, és bekerült az „Összes fájlom” menüpont, ami megmutatja az összes állományunkat, típusokba csoportosítva.

 

Finder

A Finder új felülete, és az „összes fájlom”

 

Alatta láthatjuk a másik újdonságot, az AirDrop-ot. Korábban, ha fájlokat szerettünk volna megosztani családtagunkkal, barátainkkal, pendrive-on vagy e-mailben tettük ezt, attól függően, mekkora az állomány mérete. Most már, ha egy WiFi hálózaton vagyunk, akkor elég ha az AirDrop-ban a címzett nevére húzzuk azt, és annak elfogadása után az máris megjelenik a letöltések mappában. Csak  az egy WiFi hálózatban lévő gépek esetében működik. Abban az esetben, ha a két gép egy hálózatban van ugyan, de az egyik vezetéken csatlakozik, míg a másik WiFi-n, akkor nem.

 

AirDropAirDrop a Finder-ben – könnyű fájlmegosztás


Illetve itt megtaláljuk fontosabb mappáinkat is, melyek körét a beállításokban bővíthetjük. Ugyancsak a bal oldalon találhatjuk meg a hálózatunkban fellelhető megosztásokat, így nem kell kézzel megadnunk azok elérhetőségét, IP címét. Ha egyik megosztásunk mégsem látható, abban az esetben az Ugrás / Kapcsolódás szerverre… menüpont lehet segítségünkre.

 

Kapcsolódás szerverreHálózati eszköz, szerver eléréséhez a használni kívánt protokolt is meg kell adni. csakúgy, mint eddig

 

Safari:
A Safari az Apple operációs rendszer internetböngészője. Hasonlóan, mint az Internet Explorer esetében, ez is a telepítő csomag összetevőjeként érkezik, de természetesen feltehetjük helyette (mellé) akár a Firefox-ot is, ha azt jobban kedveljük.

Az új Safari (jelenleg 5.1) is szolgál némi újdonsággal, úgymint az „olvasási lista” feltűnésével, melyhez az épp aktuális, nyitott weboldalt hozzáadva azt lehetőségünk lesz később elolvasni számítógépünkön, vagy amennyiben rendelkezünk MobileMe előfizetéssel, bármelyik iOS-es mobil eszközünkön. Ezen kívül a letöltési ablak, amelyik a Firefox-hoz hasonlóan külön ablakként jelent meg, beintegrálódott az alkalmazásba. Mindkettő olyan kényelmi szolgáltatás, ami eddig nem hiányzott sem a Safariból, sem IE-ből, de ha az ember hozzászokik, akkor bizony nagyon hasznossá tud válni.

 

SafariSafari olvasási lista, ha csak később lenne időnk belemélyedni a cikkbe

 

A Lion nagy újdonságaként megjelent teljes képernyős módot a Safari is támogatja, így minden egyéb, zavaró alkalmazástól mentesen tudunk böngészni. A talán legjobb, leghasznosabb funkció, az iOS-ből átvett, Touch-Pad-on két ujjal történő enyhe tappintással történő nagyítás, így az olvasás még kényelmesebbé válik. Ez természetesen teljes képernyős módban is működik!

 

Safari teljes képernyős módKétujjas nagyítás, teljes képernyős módban

 

Mail:
Mint minden operációs rendszer, az OS X is rendelkezik beépített levelező klienssel, ez pedig a Mail. Ami az elején, legtöbb felhasználónak fel sem tűnik, de vállalati szinten nagyon fontos, hogy teljes Exchange támogatással rendelkezik, így akár nagyvállalati környezetben is gond nélkül használható a Microsoft levelező szerverével. Míg a Windows esetében erre a feladatra csak az Outlook áll rendelkezésre, Mac-en van választási lehetőségünk. De természetesen ezen felül támogatja bármely POP3-as, vagy IMAP e-mail fiókot. A levelek írása, olvasása mellett szabályokat hozhatunk létre feladóra, tárgyra, szinte bármire, illetve RSS hírcsatornákat is állíthatunk be. Újdonságként érdemes megemlíteni, hogy a felületét az iOS eszközök levelezésének felülete ihlette, így aki rendelkezik már iPhone-al, iPad-al gyorsan otthon érzi magát a mail-ben.

MailAz iOS-ből jól ismert felület és funkciók köszönnek vissza

 

Naptár, Címtár
Nem lehet teljes a munkakörnyezetünk a naptárunk, vagy épp a névjegyalbumunk nélkül. Ha vállalati felhasználóként, Exchange szervert használunk az OS X iCal-ja, és a Címtár-a probléma nélkül kezeli, így teljes a kör. A Címtárban tárolhatjuk ismerőseink névjegyeit, elérhetőségeit és megannyi információt. Lehetőségünk van több címtár használatára is (pl. céges, privát, stb.) illetve címtárunk hordozható eszközünkkel történő szinkronizálására.

CímtárBőrkötésű naptár...

 

A naptár, mint neve is mutatja a mindennapi programjaink, feladataink, emlékeztetőink karbantartásában, szervezésében segít. Mint a már megismert alkalmazások, ezt is tudjuk teljes képernyős módban használni, illetve választhatunk napi, heti, havi és éves nézetből is. Az éves nézetben megjelent a hőtérkép szerű elfoglaltságot jelző színezés, ami elfoglalt emberek számára nagy segítség, hisz ha hosszú távon tudunk előre tervezni, gyorsan áttekinthetjük, melyik napunk/hetünk mennyire zsúfolt.

 

iCalÉves nézet és az elfoglaltsági „hőtérkép”

 

iCal napi nézet

A napi nézetben pedig látjuk a soron következő eseményeket

 

iTunes, videólejátszás:
Mit sem érne ez a sok sok kényelmes és játszi könnyedséggel használható funkció, ha a gépünkön nem tudnánk kicsit szórakozni is. A szórakozás, kikapcsolódás alatt legtöbben a zenehallgatást és a videó nézést értjük, így most ezt a két területet is szemügyre vesszük.

Mindkét területre nagyon jó beépített alkalmazással rendelkezik az OS X. A zenehallgatásért az iTunes felelős.
Az iTunes nem egy sima zenelejátszó szoftver, hanem az iOS ezközeink szinkronizáló központja is. Mivel ez viszont egy elég nagy témakör, erre a későbbiekben külön ki fogunk térni.

Az iTunes-t megnyitva a Finder-ből jó ismert felépítés fogad minket. Bal oldalt a könyvtárszerkezetünk, illetve az elérhető megosztásaink, míg jobb oldalt a tényleges tartalommal találkozhatunk. Az iTunes zenei állomány támogatására panaszunk nem lehet. Minden eddigi kipróbált mp3, wav, flac-ot sikerült lejátszanunk, szerkeszthetjük mp3-aink tag-jait, illetve rendelhetünk hozzájuk album borító képet is. Az iOS eszközök fejlődésével idén megjelent az AirPlay, amely segítségével az elindított zenét nem csak számítógépünkön, hanem hálózatunk felhasználásával akár az arra képes erősítőnkön is hallgathatjuk, minden további kábel bedugása nélkül. Több nézetből választhatunk, amennyiben fel vannak töltve a borítók is, az egyik leglátványosabb a Cover Flow – amit megjelenése óta számtalan gyártó eszközében és szoftverében másoltak már le, és talán nem is tudja mindenki, hogy előszöt az iTunes és az iPod-ok használták.

 

iTunes Cover FlowiTunes és a Cover Flow – nem csak látványos, hanem jól is használható

 

iTunes-on belül hozhatunk létre kedvünk szerint lejátszási listákat, hallgathatunk webrádiókat, vagy az iTunes könyvtárunkat meg is oszthatjuk, így a család többi gépére nem kell feltöltenünk ugyanazokat a zenéket, hogy bárki hallgathassa őket. (A jobb NAS-ok is rendelkeznek már iTunes szerverrel, így az ott, központilag és biztonságban tárolt zenéket otthoni hálózatunk bármely készülékeén futó iTunes alkalmazás el tudja érni.)

A videólejátszással kapcsolatosan már nem ennyire egyszerű a helyzet, ugyanis mind az iTunes, mind a QuickTime Player csak korlátozottan támogatja a tömörített videó állományokat. Ahhoz, hogy nem kelljen a filmek nagy részét áttömörítenünk, ha egy sima divx, vagy mkv-t akarunk nézni, érdemes letölteni a VLC Playert, vagy még inkább a magyar MPlayerX-et, és máris bármit nézhetünk formátumtól függetlenül.

Mai napra ennyi fért bele a fontosabb újdonságokból, hamarosan folytatjuk!

 

Előző részek:

Mactérés: Az operációs rendszer

Mactérés: A hardver


Címkék:   OS X Lion   Finder   iCal   Címtár   iTunes   VLC Player   MPlayerX   Mail   Safari   App Store  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu