Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Közeleg a nagy nap...

Közeleg a nagy nap...

2011. május 4.  13:53
|

A vérbeli Apple rajongók bizonyára beírták már hetekkel ezelőtt, hogy 2011 június 6-án, a WWDC-n kedvenc gyártójuk ismét nagy bejelentésekre készül. Sokan az új iPhone-ra számítanak, az iOS 5 bejelentésére, illetve a Mac OS X Lion-ra. Mi most a Lion-t vesszük kicsit közelebbről szemügyre, illetve a WWDC-ig folyamatosan számolunk be tapasztalatainkról, az új operációs rendszer tesztverziójáról.

A cupertinoi gyártó évek óta különböző vadmacskákról nevezi el operációs rendszerének egy-egy verzióját. Az utóbbi idők nagy sikerű Leopard-ja, Snow Leopard-ja után a 10.7-es verzió a Lion nevet fogja viselni, és a Back to the Mac rendezvényen lett bejelentve. Egyik legfontosabb újdonságként Steve Jobs az iPad-os tapasztalatok OS X alatti alkalmazását emelte ki.

 

Back to the MacBack to the Mac


Ennek ékes bizonyítéka a Launchpad megjelenése, ahol alkalmazásainkat az iOS-ben megszokott módon láthatjuk, mappákba rendezhetjük, hosszú gombnyomásra azok elkezdenek remegni, így akár könnyen törölhetjük is őket:

 

LaunchpadAz iOS eszközökről már jól ismert Launchpad


Másik kiemelt újdonság az alkalmazás ablakok teljes képernyős megjelenítése. Bár bizonyos képernyőméret felett erre nem a rendelkezésre álló hely kihasználása miatt van szükség, mint inkább a többi, zavaró információ elfedésére, illetve egyes alkalmazásokban plusz funkciók megjelenítésére. Először egy kissé felesleges funkciónak tűnt, de gyorsan hozzá lehet szokni, és igen hasznosnak bizonyult eddig.

Végül, ahogy az Apple hivatalos marketinganyagában is olvasható, megjelenik a Mission-Control, azaz az ablakkezelő, ablakváltó új generációja. Nagy előnye, hogy egy alkalmazás több nyitott ablaka közöt is könnyűszerrel tudunk navigálni, látjuk, melyik virtuális asztalunkon (Spaces) milyen alkalmazásaink vannak nyitva. Joggal nevezi a gyártó ezt a funkciót a Mac vezérlőközpontjának.

 

Mission ControlMission Control - a Mac vezérlőközpontja


Természetesen ezen felül sok újdonsággal fog még szolgálni a rendszer, mint az új Mail, névjegyalbum, naptár, versions, és még sorolhatnánk, amelyekre mind-mind vissza fogunk térni a következő napokban, hetekben a WWDC-ig, hogy mindannyian képben legyünk. Tehát érdemes rendszeresen visszatérni!Címkék:   Apple   Back to the Mac   iOS 5   iPhone 5   OS X 10.7   OS X Lion   Launchpad   Mission Control   WWDC  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu