Főoldal » Tudástár » Synology Hibrid RAID

Synology Hibrid RAID

2011. november 29.
|
Adattárolás » NAS

Amint egy merevlemeznél többet használunk egy tárhely létrehozásakor, többféle RAID mód között választhatunk a kötet létrehozásánál. A Synology saját, szabadalmaztatott „Synology Hybrid RAID” (SHR) módszere jóval hatékonyabban képes kihasználni a kötetet alkotó merevlemezek kapacitását, mint a más NAS-okban használt hagyományos RAID5 mód.

A SHR egy automatikus RAID menedzselő rendszer, amely nem várja el a NAS felhasználójától, hogy tájékozott legyen a különböző RAID módokkal kapcsolatban, illetve hogy oda kelljen figyelnie, milyen lemezeket érdemes/szabad használni a maximális tárhelykihasználás érdekében. A SHR automatikusan megoldja RAID tömbünk bővítését is újabb lemezekkel, függetlenül a meglévő és új diszkek kapacitásától. Ez a módszer – a hagyományos RAID5-tel megegyezően – alapvetően 1 lemez meghibásodásáig nyújt biztonságot, ha egyidőben kettő, vagy több HDD menne tönkre, az adataink itt is elvesznek. Kettőnél több lemezt fogadó Synology NAS-ok tulajdonosai a DSM3.1 verziója óta már választhatják a 2 lemez kiesését is átvészelő SHR-et (lásd lentebb).

A SHR módszer használata nem kötelező a Synology NAS-okon sem. Ha a felhasználó tisztában van a megfelelő RAID-szintekkel, a merevlemezeket ezekhez igazítva választja ki, nem származik különösebb előnye az SHR használatából a hagyományos RAID módokhoz képest (JBOD, RAID0, RAID1, RAID5, RAID5+spare, RAID6, RAID10), melyek továbbra is kiválaszthatóak minden többlemezes Synology DiskStation és RackStation modellen. Sőt, ha éppen a sebesség, vagy a tárhely mérete a fontos, nem a biztonság, a JBOD, vagy RAID0 mód jobb választás is lehet, mint a SHR.

Nézzük, hogyan is működik a hagyományos RAID5 különböző kapacitású lemezekkel, és mit várhatunk az SHR-től. A kalsszikus RAID5 három lemeztől kezdve használható, és a legkisebb lemez mérete a meghatározó, a többi lemez hiába nagyobb kapacitású, azokon is csak a legkisebben lévő kapacitás lesz használatban. Egy 500 GB-os, egy 1 TB-os, egy 1,5 TB-os és két 2 TB-os lemezt használva így néz ki egy RAID5-ös tömb a legtöbb NAS-on:

 

 

Hiába használtunk fel tehát 7 TB lemezkapacitást, mindösszesen 2 TB szabad, biztonságos tárhelyünk lesz. Azaz 4, 5 TB nincs kihasználva. Semmivel nem vagyunk előrébb, mintha 5 darab egyforma, 500 GB-os diszket használtunk volna, vagy három darab 1 TB-osat.

Lássuk, mi a helyzet, ha ugyanezt az 5 lemezt egy Synology NAS-ban használjuk, és az automatikus SHR segítségével telepítjük/formázzuk őket. Természetesen ide jutunk akkor is, ha nem egyszerre telepítjük mind az 5 lemezt, hanem pl. csak az 500 GB-ossal kezdünk, és folyamatosan tesszük bele az újabb lemezeket, ahogy rendre kinőjük tárhelyünket:

 

 

Igen, jól látjuk, nincs elveszett tárhely, teljes egészében kihasználtuk lemezeink kapacitását, és 5 TB szabad, bármely lemez elhalálozását is túlélő SHR tömbünk van a NAS-ban. 2 TB elment ugyan a biztonság miatt, de a „tudomány jelen állás szerint” ennél jobban nem lehet kihasználni a fenti 5 lemezt, amely ráadásul 4-féle kapacitású. A SHR esetében, amint legalább két lemezzel bővítettük a kezdetben egyetlen, 500 GB-os diszkből álló kötetünket, azonnal használhatóvá is vált a nagyobb lemezek plusz (500 GB fölötti) kapacitása is, így máris bővült a hasznos tárterületünk. Ezzel szemben a hagyományos RAID5 esetében valamennyi lemezt nagyobbra kell cserélni ahhoz, hogy a frissen telepített diszkekből az 500 GB feletti rész is hasznossá váljon – ahogy ezt az alábbi ábra is mutatja:

 

 

Azaz, hiába adtunk ki pénzt 3 darab 2 TB-os lemezre, semmi nem változott egészen addig, amíg a negyediket is meg nem vesszük, és nem telepítjük. Ha azonban egy Synology-ban, SHR módban van formázva az 5 darab 500 GB-is lemez, amit nagyobbakra szeretnénk cserélni:

 

 

A második lemez cseréje után azonnal dupla akkora (3 TB) hely áll már a rendelkezésünkre, a 3. után pedig már 4,5 TB. Így az újabb és újabb lemezt ráérünk akkor megvásárolni, ha már a megnőtt tárhely sem elég, így vélhetően már olcsóbban kaphatjuk meg azokat, és kisebb egyszeri beruházással máris előrébb vagyunk a szabad hely tekintetében. Ha a fenti példát egy 10-lemezes NAS-ra vetítjük, már nagyon komoly segítség lehet anyagi téren az SHR által biztosított gyorsabb bővíthetőség.

Visszatérve még egy ábra erejéig a 2-lemez kiesése ellen is védő SHR módhoz:

 

 

 • Ehhez legalább 4 lemezzel kell létrehozni a RAID tömböt, és már kezdetben a 2-lemezes biztonságot kell választani.
 • Ha 2 lemez meghibásodását is toleráló SHR tömböt bővítünk nagyobb, vagy újabb lemezekkel, az új tárhely csak azután lesz használható, ha mind a 4 lemezt nagyobbra cseréltük, vagy újabb 4 lemezt adtunk hozzá a meglévőkhöz (hiszen legalább 4 lemez ki nem használt kapacitásán hozható csak létre RAID6-os tömbrészlet).

Természetesen a hagyományos RAID6 is használható a 2-lemezes biztonság érdekében, akkor egyesével is bővíthető a kötetünk, viszont csak a legkisebb lemez kapacitása lesz kihasználva a nagyobb diszkeken is.

 

A Synology Hibrid Raid használata kapcsán gyakran felmerülő kérdések (és válaszok):

 • A meglévő kötet bővíthető nagyobb lemezekkel is (mikor pl. már nincs több szabad lemezfiók a NAS-ban)?
  Ahogy a fenti leírásból kitűnik: igen. Egy lemezt kicserélve nagyobbra, majd megvárva amíg az új lemez beépül (az eltávolított lemez nélkül sérült állapotú RAID tömb újraépül), majd a következő lemezzel is ugyanígy eljárva, lecserélhető a kötet összes lemeze egymás után, miközben adatainkat nem kell lementeni, és az új diszkek beépülése közben is használható a Synology. Amint elegendő redundáns (biztonságos) tárhely már létrehozható az új lemezeken is, azonnal növekszik a szabad tárhelyünk, ahogy a fenti ábrákon ezt szemléltettük.
 • Bővíthető a SHR kötet újabb lemezekkel?
  Természetesen, kezdhetjük akár egyetlen lemezzel is a NAS használatát, majd ahogy szükségünk van újabb és újabb tárterületre, helyezzünk be újabb lemezeket. Tartsuk szem előtt, hogy egy újabb lemez hozzáépülése a meglévő kötethez több órán kereszütl is eltarthat, így érdemes már a kezdésnél a rendelkezésre álló legtöbb lemezzzel kezdeni, nem pedig egyesével utólag hozzáadni a meglévő tömbhöz őket. Ha egyetlen lemezünk mellé behelyezzük a másodikat (ami nem kisebb az elsőnél), a SHR automatikusan tükrözi (RAID1) az immár két lemezt, és szabad tárhelyet nem nyerünk még ekkor, csak mostantól biztonságban vannak az adatok egy lemez kiesése esezén is. A harmadik lemezt behelyezve automatikusan RAID5-szerű módba vált a SHR, azaz megmarad a biztonság bármely lemez halála ellen, de immár szabad kapacitásként megjelenik a 3. lemez (ha mérete nem kisebb az első kettőnél). A 3. lemez után minden újabb diszk telepítése növeli a szabad tárhelyet, és megmarad a biztonság is.
 • Használhatunk a SHR tömb bővítéséhez kisebb lemezeket is, mint amiket a tömb létrehozásakor telepítettünk?
  Ha mondjuk 1 TB-os lemezzel, vagy lemezekkel hoztuk létre az SHR tömbünket a NAS-ban, minden újabb lemeznek is legalább 1 TB-osnak kell lennie, kisebb nem használható (telepíthetünk kisebb lemezt is a készülékbe, de azon csak egy újabb kötetet tudunk létrehozni, nem építhető hozzá a meglévőhöz).


Címkék:   Synology   SHR   RAID   Hibrid RAID   adatbiztonság  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu