Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Tudástár » CINAVIA másolásvédelem a Blu-ray lemezeken

CINAVIA másolásvédelem a Blu-ray lemezeken

2014. január 18.
|
Házimozi » Filmlejátszás

2012. márciusától – a Blu-ray lejátszókat gyártók számára – már csak olyan Blu-ray licensz vásárolható, amely tartalmazza a legújabb másolásvédelmet. A legfőbb gond mindezzel, hogy nem az eredeti Blu-ray lemez pl. winchesterre másolása okoz gondot, hanem a másolatokban később is jelen lévő vízjelet megismerve nem lesz hajlandó lejátszani az ilyen fájlokat egy Blu-ray licenszes készülék.

Már 1999-ben megkezdődött egy újfajta védelem fejlesztése a Sony megbízásából, egy viszonylag ismeretlen, Verancenevű cég által. Több, mint 10 éven keresztül tartott a kidolgozása, és 2010-ben vált véglegessé. 2012 márciusától kötelező minden új Blu-ray lejátszó számára, azaz a Blu-ray licensz része lett; amely készülék megkapja azt, annak fel kell ismernie a másolatokat. A Cinavia egészen máshogy közelíti meg az eredeti/másolt kópiák kérdését. A védelem lényege, hogy valamelyik hangcsatornába elegendő beletenni (tehát nincs benne pl. a videóban), és szinte bármit csinálhatunk ezután az adott hangsávval, a végeredményben kimutatható marad a vízjel. A hallható hangtartományba minimális mennyiségű adat (a vízjel) kerül bele, 15 másodpercenként mindössze 3 bit adódik az eredeti hangsávhoz – ez emberi fül számára mindez teljesen érzékelhetetlen. Ezután az alábbi konverziókat, átalakításokat mind elvégezhetjük a hangsávval, mégsem fog eltűnni belőle, és kimutatható marad a vízjel:

  • Veszteséges, vagy veszteségmentes formátumokra konvertálás (pl. MP3, DTS, Ogg Vorbis, stb.).
  • Analóg torzítások, mint pl. amplitúdómoduláció, vagy felgyorsítás/lassítás akár 10%-kal.
  • Mikrofonnal történő rögzítése a védett hangnak (pl. moziban, kamerával felvéve a vetített filmet és hangot).
  • Streamelés (pl. tévéadás).
  • Lekeverés, azaz pl. 5.1-es hangzás sztereóra konvertálása.
  • Számos egyéb manipulálás, részletesen lásd itt: link...

A Cinavia védelem nem csak a Blu-ray (vagy akár DVD, DVD-Audio, CD) lemezre került filmek, zenék hangjában lehet benne, de a moziban vetítettekében is, hogy a nézőtéren, vagy éppen a gépteremben készített felvételekbe is belekerüljön a vízjel. Így a kalózfelvételek készítését, de a saját magunk által megvásárolt eredeti lemezekről való másolást (pl. hogy a NAS-unkra rippeljük, ahonnan kényelmesebben és gyorsabban élvezhetjük pl. egy Popcorn Hour lejátszóval) is megakadályozza a védelem. Pontosabban a másolást nem akadályozza meg, de a lejátszó – vagy akár a megjelenítő eszköz –, amint észrevette a Cinavia vízjel meglétét, ellenőrzi, hogy az adott eszköz jogosult-e egyáltalán lejátszani egy ilyen jellegű felvételt, illetve, hogy megvan-e a forrásban a megfelelő AACS (Blu-ray lemez esetén), vagy CSS (DVD esetében) kód. Értelemszerűen, ha pl. egy Blu-ray-ről készült MKV, vagy m2ts fájlt játszunk éppen, abból már el van távolítva a védelem, de a hangban lévő vízjel egyértelművé teszi a lejátszó (de ha tartalmazza a Cinavia védelmet, akkor akár a projektor, TV) számára, hogy ez nem egy eredeti kiadás, de onnan származnak az adatok. Ebben az esetben azonnal, vagy a definiálható időtartam után megjelenik egy figyelmeztető üzenet a másolásról, a Cinavia weboldalára irányítva a nézőt, és elnémul a hangsáv, vagy megáll a lejátszás, a programozástól függően. Az üzenet összesen négy féle lehet, attól függően, hogy milyen másolatot detektált a lejátszónk.

2009-ben – nem meglepő módon – a Sony Playstation 3 játékkonzolja volt az első Blu-ray lejátszó, amely firmware-je megkapta a Cinavia vízjel detektálásának képességét. Tekintve, hogy a PS3-ra számos hekkelt firmware létezik, elég hamar megtaláltak a házi fejlesztők a módját, hogyan lehet kikapcsolni a Cinavia-t a készülék szoftverjében. Ráadásul a DVDFab is rájött egy megoldásra, amellyel a PS3 számára (még a gyári firmware esetében is) olyan írott BD25 vagy BD50 lemezeket készíthetünk, amelyek működni fognak. Tekintve azonban, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható asztali Blu-ray és médialejátszókhoz nincs házi firmware – vagy ha van, akkor csak minimális módon képesek egyesek belenyúlni abba –, jelenleg nincsen tudomásunk arról, hogy ilyen készülékekre létezne megoldás a Cinavia kikerülésére.

Azok a lejátszók, amelyek 2012. márciusa előtt kapták meg a Blu-ray licenszt (pl. Popcorn Hour C-200, C-300, Dune HD Prime, Prime 3.0, Max, Smart B1, Center), nem törődnek a Cinavia vízjellel (hiszen nem is képesek detektálni azt), így ezen készülékekkel jelenleg semmi probléma. Illetve annyi, hogy szól a CINAVIA-s lemez, hogy frissítsd a lejátszón a firmware-t, különben nem indulok el. De a vízjeles médiafájlok mind lejátszhatóak. Ha azonban mondjuk egy C-400 nevű új termékhez szeretné a Popcorn Hour megvenni a Blu-ray licenszt, hogy teljes értékű BD lejátszóként is működhessen, akkor annak már kötelezően figyelnie kell a Cinavia vízjelet. A Sigma Designs valamennyi chipje 2009 óta képes erre, ha a firmware tartalmazza a megfelelő kódot. Így az A-400-ban bemutatkozó SMP8911-re alapozva is lehetne Blu-ray lemezeket lejátszó készüléket gyártani, de ez az eszköz nem játszaná le még az MP3 zenéket sem, ha azok egy Cinavia-védett lemezről származnak, nem is beszélve az ennél azért jóval gyakoribb MKV rippekről :(

Természetesen, nem kötelező egy lejátszóra megkérni a Blu-ray licenszt, de akkor az alábbiakról kell lemondani: Blu-ray optikai meghajtók kezelése, eredeti, vagy írott Blu-ray lemezek, ISO fájlok, BDMV mappák lejátszása menüvel együtt a gyári Blu-ray szoftvermotor segítségével. Tehát pl. a NAS-ra másolt BD ISO fájl is csak lite módban (menük nélkül) játszható le elméletileg, ha nincs licensz a készüléken. Elméletileg, hiszen a Popcorn Hour A-2x0, és az A-300 sem tartalmazza a licenszt, mégis a legtöbb BD menü működik rajtuk. Ez azonban csakis a gyártó programozóinak köszönhető, akik megpróbálják saját szoftverrel helyettesíteni a Blu-ray licensz hiányában nem használható BD-lejátszó rutinokat (a chiphez kapott gyári SDK nem tartalmazza ezeket).

A dilemma tehát minden médialejátszót gyártó cég számára 2012. márciusa óta: licenszeljék-e a Blu-ray képességeket, és mondjanak le a különböző rippelt fájlok lejátszásának lehetőségéről (már legalábbis azok esetében, ahol a forrás már Cinavia-védett), vagy próbáljanak meg licensz nélküli készülékkel sikeresek lenni. Természetesen, ha elsősorban asztali Blu-ray lejátszó lenne a termék – ami gyári optikai lemezeket kezel –, akkor nincs más megoldás, mint a licensz és a CINAVIA implementáslása. Így az ilyen készülékek (pl. Denon, ASUS, OPPO, Sony, Samsung, stb.) ha képesek is médaifájlokat USB-ről vagy akár hálózatról lejátszani, abban sok örömünk nem lesz, mer egy MKV vagy MP3 is problémát fog okozni, ha eredetileg egy CINAVIA-s lemezről lett rippelve.

Nem kérdés, hogy azon gyártók (pl. Popcorn Hour, Dune HD, Mede8er, stb.), akik inkább médialejátszót szeretnének piacra dobni, a licensz nélküli megoldást választották. Ezeken a készülékeken is nézhetünk akár 1:1-es Blu-ray másolatokat (ISO fájl, BDMV mappa) merevlemezről, hálózatról, de a fentiek miatt csak „Lite módban”. Mindez a képminőséget vagy a hangot nem értinti, de nincs több menülejátszás. Cserébe viszont várni sem kell a lemezek előtt a reklámok miatt, azonnal indulhat a film :)


Címkék:   CINAVIA   Blu-ray   Popcorn Hour   Dune HD   másolásvédelem   vízjel  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu