Kosár: még üres a kosarad
MacPower Hydra Super-S Combo
  • MacPower Hydra Super-S Combo
  • MacPower Hydra Super-S Combo
  • MacPower Hydra Super-S Combo
  • MacPower Hydra Super-S Combo

MacPower Hydra Super-S Combo

FW800/F400/USB2/eSATA 3,5"-es RAID ház

74 930 Ft (utolsó ár) MacPower
Garancia: 1+1 év
Elérhető:
már nem forgalmazott termék!

Négylemezes, hardveres RAID-del ellátott professzionális külső ház gyors és biztonságos adateléréshez/tároláshoz. Akár 2 TByte-os lemezek is használhatóak (a gyártó jelenleg 1,5 TB-ig garantálja a kompatibilitást), így max. 6 Tbyte szabad kapacitás érhető el, amit akár 240 Mbyte/másodperc fölötti sebességgel is tudunk haszálni (eSATA-n).
RAID 0, 1, 5, 10 és Spanning módok használhatóak tetszés szerint.
Azok számára készült a Hydra RAID továbbfejlesztett változata, akiknek a kétlemezes házak kapacitása már nem elegendő, és biztonságos (RAID1 és RAID5), vagy gyors (RAID0), esetleg a két lemezzel nem megvalósítható egyidőben biztonságos és gyors (RAID10) megoldást keresik a számítógéphez közvetlenül csatlakoztatható nagyméretű háttértár formájában. A hátlapon gyakorlatilag minden manapság használatos csatlakozás rendelkezésre áll, akár Windows-os, akár Mac OS X-et futtató géphez csatlakoznánk: USB2, Firewire 400 és 800, sőt a leggyorsabb kapcsolatot (akár 240 MByte/másodperc) biztosító eSATA is. A készülék már képes kihasználni a SATA-II-es winchesterek 3 Gbit/másodperces adatsebességét is, még az elődmodell csak SATA-I-es sebességet tudott.

A Hydra Super-S Combo is maximum négy lemezt képes fogadni, azok elölről, fiókonként tolhatóak a házba (a készülék alján lévő zár nyitása után a belső rész kihúzható, majd az előlap levehetővé válik, akár menet közben is cserélhető a lemez – „Hot Swap").
A négy lemez már többféle RAID/nem-RAID mód használatát is lehetővé teszi (a különböző módok között egy forgatható kapcsolóval tudunk választani):
  1. BIG (Spanning): az installált lemezek egyetlen nagy meghajtóként látszanak a számítógép felül. Tetszőleges márkájú és kapacitású lemezeket használhatunk, 2 vagy 4 darabot, azokat az elektronika egybeformázza, és folyamatosan tölti fel őket adattal, mintha valóban egy nagy lemez lenne benne. A szabad kapacitásunk azonban a legkisebb méretű lemez által meghatározott (az Oxford chip limitációja), a nagyobb lemezekből is csak ez a méret lesz használható (tehát 500+750+250 GB-os lemezek esetén csak 3x250=750 GB lenne az össz méret,így nem érdemes keverni a különböző méretű winchestereket). Nincs azonban megoldva a biztonság, sőt, bármelyik lemez meghibásodása esetében az összes adatot elveszítjük, ami csak a max. négy lemezen volt!
  2. FAST (RAID0): azaz „gyors”. Ebben a módban 2, vagy 4, egyforma méretű (és ajánlottan egyforma típusú) lemezre lesz szükségünk. Itt is összeadódik a lemezek kapacitása (tehát 4 darab terrabájtos lemezt használva közel 4 TByte tárhelyünk lesz), de a az adatok elérése párhuzamosan történik, azaz egyszerre ír/olvas valamennyi fej a lemezeken, így jelentősen gyorsabb adatátviteli sebesség érhető el, már a kétlemezes RAID0-nál is.
  3. SAFE (RAID1): azaz „biztonságos”. Csak 2 lemez esetén használható ez a mód (4-lemeznél a RAID5 az alternatívája). A lemezek tükrözve lesznek, ezért egyforma kapacitásúakat kell használnunk (ajánlott itt is az egyforma típus a páron belül), a számítógép pedig egy lemezt fog látni. Sebességnövekedést nem hoz a módszer, de a lemezpáron belül bármelyik winchester meghibásodhat, akár menetközben kicserélhető egy azonos méretűre, és a párjáról visszaépül rá automatikusan a tartalom. Adatvesztés csak akkor történhet, ha egyazon időben romlik el mindkét lemez, aminek az esélye igen alacsony.
  4. FAST & SAFE I (RAID10 és RAID5): RAID10 esetén csak 4 darab egyforma lemezzel működik, és a lemezek összkapacitásának felét tudjuk szabadon használni, a másik fele a biztonságra megy el. Mivel gyakorlatilag nem gyorsabb, mint a RAID5, így inkább azt javasoljuk használni. RAID5 három, vagy négy egyforma kapacitású lemezzel működik. Mindkét esetben egy lemeznyi tárhelyet nem tudunk kihasználni a biztonság miatt, így hatékonyság és sebesség terén is ez az egyértelműen jó választás.
  5. FAST & SAFE II (RAID5+spare): Ebben az esetben egy 3-lemezes RAID5-ös tömbünk lesz, de szükség van a negyedik lemez telepítésére is. A 4. lemez egészen addig nincs használatban, amég nincs hibás lemez a RAID tömbben. Ha valamelyik meghibásodik a háromból, automatikusan beépül a helyére a tartalék 4-es lemez. Ígyemberi beavatkozás nélkül helyreáll a biztonságos RAID5 tömb.
A komolyabb NAS-okkal ellentétben, itt egy adott RAID tömb nem bővíthető újabb lemezzel anélkül, hogy újraformáznánk a winchestereket!

A különböző működési módokban elérhető olvasás/írási sebességek USB2-es csatlakozás esetén:


FireWire 400-on keresztül:


FireWire 800-as kapcsolaton:


eSATA-portot használva:

(A méréseknél használt gépek: Windows XP, Intel Pentium 4, 3 Ghz, 2 GB RAM és OS X 10.5.5, MacPro Xenon Quad Core 2,8 Ghz, 4 GB RAM)

Ahogy látható a fenti diagrammokból, minden RAID-mód mellett természetesen az eSATA csatlakozás biztosítja a leggyorsabb működést, az tudja csak kihasználni a SATA lemezeket maximálisan.

A Hydra hátlapján a csatlakozók mellett találhatunk egy apró kapcsolót is, ami A és B állapotba húzható. Ennek az a szerepe, hogy mivel néhány régebbi operációs rendszer nem tud 2 TByte-nál nagyobb lemezeket kezelni, beállítható, hogy ha ennél nagyobb lenne a gép felé megjelenő RAID tömb mérete, akkor azt a készülék automatikusan kettévágja, és a számítógép két darab, 2 TByte-nál nem nagyobb lemezt fog érzékelni. A kapcsoló mások állapotában használhatunk 2 TB-nál nagyobb tömböket is.

A fém ház ellenére a négy lemez és a belső tápegység miatt már aktív hűtést is igényel a MacPower Hydra Super-S Combo is. Ezt a hátlapon lévő nagy ventillátor biztosítja, amely a hőmérséklettől függően változtatja a fordulatszámát. 44 fokig alapjáraton működik (tehát le sosem áll), innen minden 5 fokos hőemelkedés után gyorsul egy kicsit, még 61 foktól működik maximális sebességgel. A lemezek sosem állnak le, tehát nincs készenléti állapota ennek a Hydra-nak sem.

Mint minden MacPower ház esetében, a Hydra-nál is valamennyi csatlakozóhoz kábelt is találunk a dobozban (FW800, FW400, USB2, eSATA). Ha véletlenül többféle kábellel is csatlakoznánk a számítógéphez, az USB kapcsolat élvez elsőbbséget.

Gyártói weboldal: link...
Angol kézikönyv: link...
Német kézikönyv: link...
Jelmagyarázat:

igen igen
nem nem
talán opcionális/nincs adat
Diszk-kompatibilitás

nem  2,5"-es merevlemezek fogadása
igen  3,5"-es merevlemezek fogadása
nem  5,25"-es optikai meghajtó fogadása
nem  ATA (IDE) meghajtók kezelése
igen  SATA meghajtók kezelése
nem  SAS meghajtók kezelése
nem  1 lemez fogadása
igen  2 lemez fogadása
igen  3 lemez fogadása
igen  4 lemez fogadása
nem  5 vagy több lemez fogadása


RAID

igen  RAID0 (strip)
igen  RAID1 (mirror)
igen  RAID5 (1 lemez hibásodhat meg)
nem  RAID6 (2 lemez hibásodhat meg)
nem  online bővíthető RAID
igen  RAID0 (spanning) - különböző méretű lemezek egybeformázása
nem  Non-RAID (külön megjelenő lemezek)


Csatlakozók

nincs adat  Thunderbolt csatlakozó
nem  Thunderbolt 2 csatlakozó
nem  Thunderbolt 3 csatlakozó
igen  eSATA csatlakozó
igen  FireWire 400-as csatlakozó
igen  FireWire 800-as csatlakozó
igen  USB 2.0 csatlakozó
nem  USB 3.0 csatlakozó
nem  USB 3.1 csatlakozó
nem  RJ45 UTP csatlakozó
nem  HDMI csatlakozó
nem  DisplayPort csatlakozó
nem  külső tápegység tartozék
igen  belső tápegység
nem  akkumulátoros üzemeltetés


Egyéb

nem  port multiplier (egy eSATA buszon több lemez kezelése)
igen  belső ventilátor
igen  kapcsolóval konfigurálható
nem  firmware-en keresztül konfigurálható
nem  szoftveres titkosítás
nem  AES 256 bites hardveres titkosítás
igen  fém készülékház
igen  firmware frissítés lehetősége
Regisztrált felhasználóként feliratkozhatsz, hogy ennek a terméknek az új híreiről értesítést kapj. Regisztráció itt...
.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu