Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Y-cam vs. Vivotek kamerateszt a Networkwebcams.co....

Y-cam vs. Vivotek kamerateszt a Networkwebcams.co.uk oldalon

2010. június 12.  0:19
|

A legnagyobb angol IP-kamerákkal foglalkozó weboldal alapos összehasonlítást végzett az egyik legnépszerűbb márka, a Vivotek, és az Y-cam igen hasonló két nagy kamerája között. A több, mint 1,6-szor drágább Vivotek IP7142 – nem kis megelégedésünkre – majd minden téren alul maradt a Bullet-tel szemben, és jelentősen kevesebb extra szolgáltatással is bír. Bár a két modell külső háza láthatóan teljesen egyforma, az elektronika és az optika is különböző, így érdemes volt szembeállítani a szoftver tekintetében sem egyforma két típust...

Az Y-cam Bullet és a Vivotek IP7142 két, infravörös LED-ekkel rendelkező, kültéri használatra kialakított IP-kamera, amiket arra terveztek, hogy jó minőségű képanyagot biztosítsanak fényszegény helyeken is. Nagyon hasonlóak, és mindegyik a kis- és középvállalkozásokat célozza meg. De mik a valódi különbségek?

A fő megállapítások összegzése

Bár mindkét kamera nagyon hasonló látványt mutat ugyanolyan körülmények között nappali és mesterséges fényben is, az Y-cam nagyobb LED-jei fényesebb, jobb minőségű képeket biztosítanak sötétben, mint a Vivotek IP7142.
 A mikrofon beépítése az Y-cam-be előny és hátrány is. Nincs szükség ugyan külső mikrofon telepítésére, ugyanakkor lehetőség sincs hozzáadni, így ha a kamera a megfigyelt területtől bizonyos távolságra van, a hang tisztasága csökken.
Az Y-cam a vezeték nélküli kapcsolat lehetősége és a hangszolgáltatások miatt felülkerekedik a Vivotek IP7142-n, szélesebb körű biztonságot és rögzítési megoldást nyújtva.

Szolgáltatások

Vivotek Y-cam
IP66-os kültéri burkolat Igen Igen
Napellenző Igen Igen
Beépített infravörös LED-ek 12 12
Váltogatható éjjeli/nappali szűrő Igen Igen
Optika látószöge
Változtatható (23-89°) Fix (60°)
Maximális képméret 720×480 640×480
Vezeték nélküli kapcsolat Nem Igen
Kétirányú hang Igen Igen
Beépített mikrofon Nem Igen
MicroSD kártyás felvétel Nem Igen
Power Over Ethernet Igen Igen
Külső kapcsolatok (input/output) 1/1 1/1
Mellékelt rögzítő szoftver 32 kameráig 36 kameráig

 

 

 

 

 

 

 


Bár a két kamera szinte azonosnak tűnik, funkcionalitásukban tényleg különböznek egy bizonyos mértékig. Mindkettő rendelkezik beépített infravörös világítással, leszerelhető napellenzővel, kétutas hanggal, és mindkettőt kültéri használatra szánták. Ám a Bullet ezeken kívül vezeték nélküli kapcsolatot is fel tud mutatni 802.11b/g hálózatokkal, ami megkönnyíti a telepítést, hiszen a kamera helyszínén elég, ha az áram biztosított. Plusz a Bullet-nél ott a microSD kártyás felvétel (a hátsó rész lecsavarozásával érhető el), ami lehetővé teszi a képanyag kamerán történő tárolását bármilyen hozzáadott felvevő felszerelés nélkül.

Képminőség

Mindkét kamera közel azonos felbontású képeket biztosít: 640×480 az Y-cam-nél, 720×480 a Vivoteknél.

Vivotek IP7142 nappali fényben

Y-cam Bullet nappali fényben

Láthatjuk ezeken a képeken, hogy a képminőség mindkét kameránál hasonló. Míg a Bullet képe csöppet élesebb és fényesebb, az IP7142 valamivel jobban reprodukálja a színeket.

Éjszakai nézet

Mindkét kamerát arra tervezték, hogy bármilyen külső fényforrás nélkül biztosítsanak képanyagot, ezért 12–12 infravörös LED-et építettek beléjük. A LED-ek körben vannak elrendezve a lencsék körül, és a ház rejti el a lencséktől azért, hogy megakadályozza a fény közvetlen behatolását a lencsékbe, ami elhomályosíthatná a képet.
A ház szélével az egyik oldalon és a lencsék elválasztójával a másikon, a LED-ek ablaka elég kicsi. Összehasonlítva a kamerákat, a Vivotek ablaka szemmel láthatóan kisebb, mint az Y-cam-é, így kevesebb fényt enged át.
Ezen kívül a LED-ek maguk sokkal nagyobbnak tűnnek az Y-cam-en, mint a Vivotek-en. A nagyobb LED-ekkel és szélesebb ablakkal az Y-cam észrevehetően több fényt biztosít, mint a Vivotek.


Vivotek IP7142 sötétben, a LED-ekkel

Y-cam Bullet sötétben, a LED-ekkel

A Vivotek IP7142 képei jól megvilágítottak a közepükön, de a széleken már sötétek és homályosak. Azaz, a tárgyak a szoba közepén mintha túl lennének exponálva, a tárgyakat nehezebb azonosítani. Az Y-cam fénye ezzel ellentétben a kép egész szélességében eloszlik, a tárgyak jól kivehetőek és sokkal könnyebb azonosítani azokat. 

Érdemes megjegyezni mindazonáltal, hogy az Y-cam lencséi 60 fokban fixáltak, míg a Vivotek lencséi válthatnak 23 és 89 fok között, ami 29 fokkal szélesebb látószög. Nappali feltételek között az IP7142 képes szélesebb látószöget lefedni, de sötétben a kép szélein lévő területek szinte kivehetetlenek, ami korlátozza a kamera hatékonyságát biztonsági készülékként.

Kétutas hang

Mindkét kamera kétutas hangfunkciókkal bír, de különböznek a hang kezelésében. A Vivotek hang inputnak és outputnak két mini-jack portot használ, míg a Bullet egyetlen hang output porttal rendelkezik egy külső hangszóróhoz. Hang inputként egy mikrofont építettek a Bullet belsejébe, ami hangot biztosít a felhasználóknak bármilyen segédeszköz nélkül.

Egyfelől a választás, hogy integrálják a mikrofont az Y-cam-be azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem segédeszközt csatlakoztatni a hangszolgáltatás igénybe vételéhez. Ugyanakkor korlátozza is a kamera hatékonyságát.
Például ha úgy helyezzük el a kamerát, hogy egy külső ajtóra nézzen, és próbálunk beszélni azzal, akit látunk a képen, a létrejövő hang kevésbé lesz olyan tiszta, mintha egy külső mikrofont vezetnénk az ajtóhoz. Sajnos, minthogy nincs mikrofon input, nincs lehetőség egy külső egység használatára.

A felépítés minősége

Egyik kamerát sem lehet megkülönböztetni a felépítés minősége alapján, hiszen mindkettő alumínium és IP66-os. Egy dolog észrevehető: a hozzá tartozó kameraállvány szilárdabbnak tűnik a Y-cam-en, mint a Vivoteken. Mindkettőnek gond nélkül kell tartania a kamerát, de inkább az Y-cam-re fogadnánk, ha netalán valaki babrálni kezdene velük.

Belső szoftver

Mindkét kamera hasonló beépített szolgáltatások széles körét vonultatja fel olyan beállításokkal, amik elérhetőek a kamera webes felületéről. Mindkét felületet használva úgy találtuk, hogy bár minden funkció elérhető, az IP7142 webes felülete kevésbé intuitív, és több lépést igényel egyetlen cselekvés megtétele. Összehasonlítva, az Y-cam logikusan csoportosított szolgáltatásaival sokkal elérhetőbb. Ennek eredményeképpen az Y-cam beállítása gyorsabb, mint az IP7142-é.

További szolgáltatások

Van néhány szolgáltatása az Y-cam-nek, amivel az IP7142 nem rendelkezik, így az összehasonlítás lehetetlen. Például a vezeték nélküli kapcsolat és a microSD kártyára történő rögzítés. Ezek plusz rugalmasságot nyújtanak a megfigyelő rendszer megtervezésekor.

 A rögzítési képesség jól kigondolt, és hatékonyan működik. A kártyán tárolt képek, videók elérhetőek a helyi hálózatból, de távolról, az interneten keresztül is, és automatikusan felülírásra kerülnek, ha a kártya megtelt.

Hiányosságok

A kamerákból kijövő kábeleket, mint a hang- vagy input kábeleket nem lehet kihúzni, csak rövidíteni lehet rajtuk, ha feleslegesek. Ezen kívül a Vivotek az ActiveX irányítására bíz néhány funkciót, mint például a hang és rövid klip felvételét, így ezek Internet Explorer használatához kötöttek, a Mac vagy Unix alapú rendszerek csak a támogatott funkciókat vehetik igénybe. A Bullet azonban az Adobe Flash segítségével teljes értékűen kezelhető Macintosh gépeken is!

Végső gondolatok

Ami igazán eladja ezeket a kamerákat, az a lehetőség, hogy képanyagot rögzíthetünk sötétben, ezt pedig mindkettő teljesíti. Ugyanakkor az Y-cam éjszakai felvétele veri a Vivotekét, főként a megnövelt méretű LED-eknek köszönhetően.
Igaz, hogy az Y-cam-nek rögzített a látószöge, de az IP7142 nem tudja kihasználni ezen a téren meglévő előnyét, hiszen LED-jei nem tudják bevilágítani az egész képet.

 Nappali körülmények között mindkét kamera nagyjából ugyanazt a képminőséget nyújtotta. A csekély eltérés a maximális felbontások között nem elegendő a megkülönböztetéshez.
A kis- és középvállalkozásokat megcélzó termékekként mindkettő a megfelelő minőségű képpel és szolgáltatásokkal bír. Ugyanakkor a Bullet plusz extrái növelik ár-érték arányát jóval megelőzve így az IP7142-t. 

Lényeges különbség még az áruk, hiszen az IP7142 több, mint másfélszer drágább. Ez a különbség különösen jó vétellé teszi a Bulletet. A fényszegény körülmények között előállított kiváló képminőséggel, a vezeték nélküli elérhetőséggel és a microSD kártyás felvétel lehetőségével a Bullet jócskán elhúzott versenytársa mellett.


Címkék:   y-cam   mac   apple   kamera   vivotek   teszt  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu