Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » USB-s DAC a DENON-tól

USB-s DAC a DENON-tól

2014. február 24.  22:25
|

Újabb „féle” termékkel bővült aktuális DENON-kínálatunk. Webshopunk High-End komponensek kategóriájában ismét található készülék a mától rendelhető DA-300USB-nek köszönhetően. Korábban is kínáltunk vevőinknek külső DAC-okat – az Aqvox és magyar hiVOX gyártóktól –, most a DENON újdonságára szeretnénk felhívni a vájtfülűek figyelmét. Reméljük, legalább fülük botját megmozdítják ezen hír hallatán, de akár a vásárlásig is eljutnak egyesek...

Remek dolog a digitális adatformátumokban, hogy bátran másolhatjuk, sokszorosíthatjuk, küldözgethetjük, a benne lévő adatok változatlanok maradnak. A CD-lemezek megjelenése óta úgy gondolunk immár a zenére is, mint ami „eredeti” minőségben tárolható pl. a merevlemezünkön is. Ez nagyjából így van, de számos hangszer hangja eredetileg „analóg”, nem digitális, tehát azt csak közelítheti – jó esetben minél jobban – a digitális változat. Másrészt hiába van meg bármilyen jó minőségben is az adott felvétel, ha nem tudjuk azt úgy visszajátszani, hogy a fülünkhöz érkező – immár ismét analóg – hanghullámok az eredetihez „megszólalásig hasonló” eredményt produkáljanak. Azok számára, akiknek a valódi, „meleg” analóg hangot a tranzisztoros vagy éppen a csöves erősítők hangzásvilága garantálja, a legnagyobb feladat a digitális adatok – az erősítőjük számára használható – analóg jellé való visszaalakítása.

A legtöbb zenét lejátszani képes eszközön (CD-lemezjátszó, médialejátszó, internetrádió, stb.) van sztereó analóg hangkimenet –általában egy pár RCA-csatlakozó formájában. Nem jellemző azonban - bár vannak kivételek, mint pl. a Squeezebox Transporter – hogy a lejátszóba épített digitál-analóg konverter kifejezetten csúcsminőségű lenne. Fogalmazzunk pontosabban: egy átlagos, megfizethető árú eszközből az analóg kimeneten csak átlagos vagy átlag alatti, de semmiképpen nem high-endnek nevezhető minőségű jelet kapunk. Digitális kimenetet (optikai vagy koax csatlakozó formájában) az asztali DVD-k óta már szinte minden lejátszón találunk, és bár az eszköz egyéb áramköreinek minőségétől függően jelentős különbség lehet a csak egyeseket és nullákat tartalmazó jelben is, mégis kulcskérdés, milyen elektronika, milyen eredménnyel alakítja analóg jellé a digitálisat. Az úgynevezett külső DAC-ok kulcsszerepet töltenek be az analóg erősítőt használó high-end hangrendszerekben, mint a digitális kimenettel rendelkező hangforrás és a hangszórókat meghajtó végfokok közötti „interfész”.

A DENON DA-300USB egy optikai, koax és USB-bemenettel is rendelkező külső DAC. Segítségével egy átlagos médialejátszótól is nagyságrendekkel szebb hangzás várható, mint amit az a beépített analóg kimenetein kiadni képes. Ideális választás azoknak, akiket nem érdekel különösebben a házimozik térhangzása, inkább a minőségi sztereó zenére költenének többet. Vagy rendelkeznek már házimozi-erősítővel, de annak sztereó zenei hangzásával nincsenek megelégedve – hiszen csak a felső kategória modelljeinél jellemző, hogy a sztereó zenehallgatás is kiemelt szempont volt a gyártónál a fejlesztés során. Esetleg csak profi fejhallgatójukkal hallgatnak zenét, így az erősítő sem kulcskérdés számukra... Ők a meglévő lejátszó és erősítő (vagy fejhallgató) közé egy jó minőségű DAC-ot illesztve nagyságrendekkel léphetnek előrébb a high-end zenehallgatás felé:

 

 

A médialejátszók vagy akár a NAS-ok szoftverének fejlesztésekor egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyártók a zenehallgatásra, elég ha csak a Popcorn Hour-ök és a Mede8er-ek zenei jukebox alkalmazására vagy a Synology-k Audio Station + DS audio párosára gondolunk. A DA-3000USB DAC-hoz hasonló eszközöknek köszönhetően ezek a készülékek (vagy akár olcsó hangkártyával bíró számítógépek) is komoly minőségű zenelejátszóvá alakíthatóak megfizethető – bruttó 129 990 Ft-os – áron.

Kérdés még, hogy vajon a Synology NAS-ok felismerik-e külső hangkártyaként a DENON újdonságát, mint ahogy teszik ezt pl. a saját megoldásukkal (Synology Remote) és számos más USB-s hangkártyával, DAC-kal, hangszóróval. Mivel a Synology még nem tesztelte a DA-300USB-t, így ezt mi fogjuk megtenni – várhatóan a következő 2 héten belül. Az eredményről természetesen beszámolunk a termék adatlapján.


Címkék:   DAC   DENON   analóg   digitális   DA-300USB  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu