Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Újdonságok a WWDC-n: MacBook Air és Pro

Újdonságok a WWDC-n: MacBook Air és Pro

2012. június 12.  23:58
|

A tegnapi WWDC – az Apple nemzetközi fejlesztői konferenciája – megnyitóján bejelentett újdonságok ismét remek beszéd- és vitatémát adnak a számítástechnika szerelmeseinek a következő hetekre, hónapokra. Ezen hírünkben röviden ismertetjük a bemutatott (és be nem mutatott) fejlesztéseket, melyek kapcsán kicsit elgondolkodunk majd a jövőről is...

Lássuk akkor a „száraz” tényeket, melyek három csoportba sorolhatóak: új MacBook Air és MacBook Pro laptopok, iOS 6 az Apple mobileszközeire, valamint új OS X frissítés – Mountain Lion – júliusban (amely ingyenes lesz a most bejelentett gépek vásárlóinak). A 3(+1) részesre tervezett bemutatónk első írását a hardverrel kezdjük:

Ráncfelvarráson esett át az iparágban etalonnak számító, méreteivel gyakorlatilag új kategóriát teremtő MacBook Air család. A harmadik generációs Core i5 és i7 processzorokat 2012. második negyedévére ígérte az Intel, így természetesen az Apple hordozható gépei az elsők közt használják az újdonságokat.

A korábbi 1,7 Ghz-es i5-ös helyett immár a 2,0 Ghz-es (Turbo boost-tal 3,2 Ghz) i7 is választható mind a 11, mind a 13"-es Air-hez. Az 1,7 Ghz-es i5 most már az alap, ennél kisebb processzorral szerelt Apple laptop nem készül ezentúl. Az eddigi 2–4 GB-os memóriakonfigurációk 4–8 GB-ra emelkedtek, megduplázva így a korábbi Air-ek RAM-ját (és 1,33 Ghz-ról 1,6 Ghz-re növelve azok sebességét)! Míg eddgi a 11"-es modelleket max. 128 GB-os SSD-vel kérhetük, a 13"-eseknél pedig 256 GB volt a csúcs, mostantól bámely képernyőmérethez választható akár 512 GB-os belső SSD tár is. Az új Intel CPU-k új (Ivy Bridge) architektúrája erősebb alaplapi videóvezérlőt is hozott, mostantól az Intel HD Graphics 4000 gondoskodik a korábbihoz képest akár 60%-kal is gyorsabb grafikai műveletekről. Szintén az Ivy Bridge révén debütál az Apple gépeiben (végre!) az USB3.0 is. Az összes Apple laptop valamennyi USB portja ezentúl ilyen szabványú, de teljesen kompatibilis a korábbi USB2.0 és USB1.1 eszközökkel. Említést érdemlő fejlesztés a HD felbontású (720p) FaceTime kamera, amely már nem csak a MacBook Pro-k kuriózuma ezentúl. Hasonlóan, a 13"-es Air-eken megjelent az SD-kártyaolvasó is. Változott a MagSafe töltőcsatlakozó mérete is, erre az új MacBook Pro-k miatt (lásd lentebb) volt szükség. További részletek az Apple weboldalán: link...

Az természetesen nem „járná”, hogy a kisebb laptopokban újabb processzort találjunk, mint a csúcsmodellekben, így a MacBook Pro-k is erősödtek a CPU terén. Az eddigi 2,2/2,4 Ghz-es négymagos i7-es kínálat hétfő óta 2,3/2,6/2,7 Ghz-re változott, még a kisebb, 13"-es Pro-k kétmagos i7-esei 2,4/2,8 Ghz-ről 2,5/2,9 Ghz-re izmosodtak. Értelemszerűen itt is az Intel HD Graphics 4000 lett az alaplapi videóvezérlő az új processzorok miatt, de a 15"-es modellekben eddig használt AMD Radeon kártyát is frissítették az nVidia Geforce GT 650M 512MB, illetve 1 GB RAM-os új videókártyájára. A legnagyobb változás azonban nem a processzorok, a RAM, vagy a videóvezérlők környékén keresendő: ahogy azt sokan remélték, mostantól a MacBook Pro-król beszélgetve is kikerülhetetlen lesz a Retina Display kifejezés, ráadásul még laposabb, még könnyebb lesz az ezzel a kijelzővel készült mestermű!

 

Első látásra hihetetlen, de a korábbi Pro képernyő nélküli magassságával egyezik meg az új külsőt kapott csúcsmodell teljes magassága, ami mindössze 18 mm! Emiatt még laposabbá kellett tenni a MagSafe csatlakozót (ezentúl MagSafe 2 a neve, külön adapter kapható a kétféle csatlakozó egymásba alakításához), ami egyébként sem volt pedig több, mint pár milliméteres. A laptop súlya is csökkent több, mint fél kilóval, így most 2,02 kg. Ennek egyik oka, hogy a Retina Display-es Pro-k csak SDD-vel (256/512/768 GB) kaphatóak. De lássuk végre mit is jelent napjaink legjobb 15,4"-es hordozható számítógépnél a „Retina Display” fogalma!

A korábbi 1440×900 képpontos felbontást „egyszerűen” megduplázta az Apple, így 2880×1800 pixeles az új külső mögé rejtett forradalmi kijelző. Ez 5,1 millió képpontot jelent, azaz pl. egy fullHD-s videó 1:1-es megjelenítése mellett a vágóprogramban még közel 3,1 milliónyi pixel marad a palettáknak, ablakoknak! Számos Apple alkalmazás már optimalizálva is van az új képernyőre, a továbbiak átdolgozása folyamatban, de már pl. a PhotoShop is képes optimálisan kihasználni az új képernyőméretet. De ha egy régebbi alkalmazás a korábbi MacBook Pro képernyőkre elrendezve képes csak megjeleníteni grafikáját, akkor sincs különösebb gond, mivel egyszerűen mindkét irányban duplájára nagyítva, pontosan azt láthatjuk a retinás kijelzőn, mint a normált 15,4"-es MacBook LCD-jén (akárcsak az iPhone és az iPad, majd az iPad2 és az új iPad esetében is történt a képernyőfelbontás növelésekor).

Akik voltak olyan szerencsések, és láthatták már élőben a nem csak nagyobb felbontású, de szebb képet, nagyobb kontrasztot és szélesebb betekintési szöget biztosító új Retina Display-t, azt mondják, hogy a látvány igen meglepő a számítógéphez szokott szemnek. Az óriási felbontás miatt a kép inkább olyan, mintha egy ablakon keresztül egy valódi teret látnánk, amikor fotók, vagy a felbontást kihasználó videók vannak a képernyőn, de az OS X megszokott grafikai elemeit is másnak érezzük majd ezentúl. A 220 pixel/inch pontsűrűség annyit jelent, hogy 8,66 pixel van minden egyes milliméteren belül, melyeket a szemünk már nem képes megkülönböztetni a használat közbeni átlagos távolságból.

Megemlíthető még, hogy 8 helyett immár 16 GB a maximális RAM-méret, két Thunderbolt és egy HDMI csatlakozót is kapunk, két mikrofon javítja a zajszűrést, minden korábbinál szebben szólnak a beépített hangszórók, és ahogy fentebb a MacBook Air, az összes új MacBook Pro is USB3.0 portokat kapott. De mindezen komoly fejlesztéseken hajlamosak lehetünk átsuhanni az új képernyő döbbenetes adataitól elszédülve :) Persze, nagy segítség lehet az kijózanodásban a retinás modellek 700 és 900 ezer forint feletti hazai bruttó ára :( További adatok az Apple weboldalán: link...

(folytatás következik)


Címkék:   Apple   iOS   MacBook Pro   Retina Display   MacBook Air   Mountain Lion   OS X  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu