Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Új i5 és i7 processzorok az Apple laptopokban

Új i5 és i7 processzorok az Apple laptopokban

2012. június 13.  14:00
|

Ahogy kötelező ilyenkor, a frissített MacBook Air és Pro sorozat gépeinél a processzorok is megújultak. Maradt ugyan az eddig is használt Intel Core i5 és i7, de korábban még nem látott teljesítményű változatok erősítik ezentúl kedvenc laptopjainkat. Egy kis technikai elmélkedés az órajelek és a Turbo boost 2.0 funkció jelentőségéről...

 


Mostantól nem kevesebb, mint 9-féle Intel i5 és i7 processzort szerel az Apple különböző laptopjaiban. A kisebb modellekbe alacsonyabb órajelű 2 magos (viszont lényegesen takarékosabb) CPU-k kerülnek, míg a 4 magosak csak a 15"-es MacBook Pro-kban érhető el. Néhány adat és egy kis magyarázat ennek kapcsán:

CPU Órajel Turbo boost Magok L3 cache Fogyasztás MacBook

i5-3317U

1,7 Ghz 2,6 Ghz 2 3 MB 17 watt Air 11"
i7-3667U 2,0 Ghz 3,2 Ghz 2 4 MB 17 watt Air 11"
i5-3427U 1,8 Ghz 2,8 Ghz 2 3 MB 17 watt Air 13"
i7-3667U 2,0 Ghz 3,2 Ghz 2 4 MB 17 watt Air 13"
i7-3720Q 2,6 Ghz 3,6 Ghz 4 6 MB 45 watt Pro Retina 15", Pro 15"
i7-3615Q 2,3 Ghz 3,3 Ghz 4 6 MB 45 watt Pro Retina 15", Pro 15"
i5-3210M 2,5 Ghz 3,1 Ghz 2 3 MB 35 watt Pro 13"
i7-3820Q 2,7 Ghz 3,6 Ghz 4 8 MB 45 watt Pro 15"
i7-3520M 2,9 Ghz 3,6 Ghz 2 4 MB 35 watt Pro 13"

Egy processzor teljesítménye több paramétertől is függ, a fenti táblázatban látható pár lényeges ezek közül. Egyik legfontosabb adata az órajel, amely megmutatja, milyen frekvencián működik. Egy 2 Ghz-es CPU pl. másodpercenként 2 000 000 000 (kettőmilliárd) alkalommal képes „valamit csinálni”. Nem minden utasítás végezhető el egyetlen ilyen órajelciklus alatt, azaz átlagosan azért közel sem kerül végrehajtásra 2 milliárd utasítás ilyen sebesség mellett. Napjainkban közel ennyire figyelmet érdemlő adat, hogy hány mag található a processzoron belül, hiszen ezen magok egymástól jórészt függetlenül képesek műveleteket végezni, párhuzamosan. Sőt, egy mag álalában két szálon (thread) is képes programkódot futtatni. Szintén a sebességre lehet jó hatással a processzorba integrált minél nagyobb méretű L2, L3 cache. Ebbe az átmeneti memóriába töltődik át folyamatosan a RAM-ból a programkód, és a processzor innen jóval nagyobb sebességgel képes kiolvasni azt, nem csak a memóriabusz frekvenciájának ütemében, hanem a processzor saját órajele szerint. Minél nagyobb tehát pl. a Level 3 (L3) cache mérete, annál valószínűbb, hogy folyamatosan innen kaphatja az utasításokat a processzor, és csak ritkábban kell válrnia a RAM-ra.

 

 

Érdemes talán pár szót ejteni a Turbo boost funkcióról is, amely az Intel processzorok beépített képessége, nem igényel szoftveres szabályozást. Sokan egyszerűen azt gondolják, hogy a fenti táblázatban, mondjuk 3,6 Ghz-es Turbo boost értékkel rendelkező típusok szükség esetén ekkora sebességre is képesek „felkapcsolni”. Mindez azonban jóval árnyaltabb ennél. A Turbo boost elektronikája folyamatosan figyeli a processzor néhány paraméterét, mint pl. az áramfelvételét, a hőmérsékletet, az egyes magok foglaltságát és különböző órajelét, stb. Ha az operációs rendszer felől igény mutatkozik a nagyobb számítási sebességre, az elektronika a fenti táblázat processzorainál 100 Mhz-es lépésekben képes lépésről lépésre növelni egy vagy akár több mag órajelét, majd, ha kritikus értékeket érzékel, ugyanilyen fokozatokban képes csökkenteni a sebességet mindaddig, amíg normális nem lesz újra minden paraméter. Azonban az adott processzor Turbo boost funkciójának is van egy adott paramétere, amely négy mag esetén négy szám, pl.: 2/2/7/9. Az első szám azt jelzi, hogy mind a négy mag használata mellett max. hány lépésben lehet feljebb lépni. Ha ez a szám 2, akkor max. 2 × 100 = 200 Mhz-cel lehet magasabb a normálhoz képest a „turbózott” sebesség. A második szám 3 használt mag esetén jelzi a lépések számát, a harmadik szám kettő mag esetén, míg a negyedik szám egyetlen mag használata mellett mutatja, hogy azon egy magnak hányszor 100 Mhz-cel nőhet a sebessége. Ez a négy szám minden processzor esetében növekvő, de legalábbis nem csökkenő számsor. Természetes, hogy ha csak egy mag működik, akkor van lehetőség a legnagyobb gyorsításra, hiszen a hőtermelés, az áramfelvétel közel sem akkora, mint ha mind a négy magot gyorsítanánk fel. Ezek alapján látható, hogy pl. a 2,9 Ghz-es négy magos processzor képes ugyan 3,6 Ghz-cel is üzemelni (bár lehet, hogy csak bizonyos ideig), de ekkor csak egy mag működik. Természetesen létezhet olyan számítási feladat egy program futtatása esetén, amely nem lenne képes úgysem kihasználni több magot, és ekkor ez a művelet jelentősen (jelen esetben kb. 24%-kal) gyorsabban elvégezhető, általánosságban azonban (állítólag) csak 12–15%-os különbséggel érdemes számolni egy Turbo boost-ot tudó processzor javára egy azonos paraméterű, de ezt nem tudó másikkal szemben. Ráadásul ezen funkció aktiválása közben bizonyosan meg fog nőni a fogyasztás is.

A számítógépünk általános sebességét azonban a processzor mellett számos egyéb tényező is befolyásolja, úgymint a memória (RAM) mérete és gyorsasága, a merevlemez vagy manapság inkább már az SSD tár írási/olvasási sebessége és, természetesen, a szoftverek optimalizáltsága. Saját tapasztalataink alapján azt merjük mondani, hogy mivel az „eggyel gyorsabb” konfigurációért az Apple-nél esetenként igen jelentős plusz összegeket kell fizetnünk, gyakran jobban járunk, ha az árkülönbözetből inkább több RAM-ot vagy merevlemez helyett SSD-t veszünk inkább az alacsonyabb órajelű géphez. A döntéshez főleg azt érdemes megvizsgálni, milyen programokat fogunk a legtöbbet futtatni, ezeknek milyen a memóriaéhsége, mennyit számolgatnak, és milyen intenzíven használják a háttértárat. Így ha webshopunkban Apple gépet választanál, javasoljuk, beszélgess előtte kicsit velünk, hátha jobban sikerül eltaláni a legjobb ár-/értékarányú modellt számodra!


Címkék:   Apple   Intel   i5   i7   MacBook Pro   MacBook Air   Turbo boost  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu