Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » REVO frissítés ALAC-lejátszással, SuperConnect Sha...

REVO frissítés ALAC-lejátszással, SuperConnect Shadow Edition

2016. szeptember 21.  23:56
|

Új firmware érhető el a múlt hét óta a REVO PiXiS RX, SuperConnect és SuperSystem zenelejátszókra. Ismét működik a BBC Listen Again tartalmak elérése, de számunkra érdekesebb újdonsága az Apple veszteségmentes zeneformátumának, az ALAC-nak a támogatása, legyen szó DLNA-n keresztüli streamelésről vagy – a SuperSystem-ek esetében – USB-s lejátszásról. Apropó, SuperSystem! Már a különleges Shadow Edition modell is rendelhető!

Szeptember 15-én jelent meg a fenti három REVO rádióra a legújabb firmware, melyet internetkapcsolat mellett – no, és persze ha engedélyeztük ezt a funkciót a beállítások között – a készülék automatikusan megtalál és jelzi, hogy szeretné telepíteni. Ha nem volt engedélyezve a minden bekapcsolás utáni frissítésellenőrzés (automatically check for updates), akkor a menüből manuálisan kell kérnünk, hogy ellenőrizze a rádiónk, van-e újabb verzió a gyártó szerverén. A telepítés után ajánlatos egy Factory Reset-et is végrehajtani, mivel komoly módosításokat tartalmaz a frissítés!

 

 

2015 februárjában a BBC megváltoztatta interneten elérhető adásainak streamelését. Ettől kezdve a legtöbb internetrádió-vevő készülék csak a 128 kbites, MP3-ban sugárzott BBC élő adást tudta lejátszani – kivéve a Radio 3 adót, amely jobb minőségben is elérhető volt. Megszűnt a népszerű Listen Again szolgáltatás elérhetősége is, mivel az új BBC MPEG-DASH stream nem volt kompatibilis a meglévő hardverekkel. A REVO rádióiban használt Frontier Silicon chip viszont csak megfelelő szoftvert kívánt, hogy követni tudja a BCC változtatását. A mostani frissítés után a 320 kbites AAC formátumú BBC tartalmak is elérhetőek.

Az MPEG-DASH – hasonlóan az Apple HLS megoldásához –, igen magas minőséget képes nyújtani HTTP-streameknél azáltal, hogy adaptív módon működik. Az első ilyen jellegű nemzetközi szabvány. Lényege, hogy az adott digitális tartalom (esetünkben alapvetően élő rádióadások és podcastek), apróbb szeletekre van bontva, és egy-egy szelet többféle minőségben (többféle bitrátával) is elérhető. Miközben éppen egy ilyen szeletet játszik le a kliens (esetünkben egy REVO rádió), az adott hálózati viszonyok (érts: letöltési sebességünk) alapján el tudja dönteni, hogy a következő szeletet milyen bitsebességgel kérje a szerveroldalról, azaz kiválasztja a rendelkezésre álló variációkból a legjobb minőségűt, de mindenképpen olyat, amely várhatóan még éppen letölthető lesz anélkül, hogy az éppen játszott szelet végére nem érne, és megakadna a lejátszás. Ahogy változik a szerver és a lejátszó közötti hálózati sebesség, úgy ingadozhat tehát folyamatosan az éppen hallgatott adó minősége is, viszont jó eséllyel nem lesz akadozó a műsor, és mindig a lehető legjobb minőségen szól majd.

Természetesen ezt a technológiát nem csak a BBC használja, és akár videós tartalmaknál is működik. Az ALAC azonban Az Apple saját veszteségmentes tömörített hangformátuma, máig az egyetlen ilyen, amit az iTunes is lejátszik, illetve az iOS eszközök is natívan támogatnak. Senkit nem bíztatunk arra, hogy zenéit ilyen formátumban tárolja, gyűjtse, hiszen pl. a FLAC azonos eredményt, de jóval szélesebb kompatibilitást kínál, az interneten is elterjedtebb formátum, mint az Apple-féle alternatíva. A REVO rádióin (de pl. a SONOS-okon, a DENON lejátszóin, erősítőin) sem volt ősidők óta gond a FLAC fájlokkal, mostantól azonban már a ALAC is használható az újabb modelleken – ha valakinek mégis ilyen kódolással vannak zenefájljai, vagy ilyenekbe „botlik”.

Érdemes megjegyezni, hogy ha egy .m4a kiterjesztésű zenefájlt látunk, az lehet veszteségesen tömörített AAC (ilyen most már minden zene, amit pl. az iTunes zeneáruházból lehet megvenni), de lehet ALAC kódolású is. Előbbit kb. minden lejátszó, utóbbit viszont jóval kevesebb készülék és program tudja feldolgozni. Mostantól a fentebb említett 3 újabb REVO is ehhez a kisebb társasághoz tartozik...

Úton van hozzánk a következő REVO-szállítmányunk, amely érdekessége, hogy a SuperSystem Shadow Edition-ből is érkezik, amely színvariáció eddig nem volt kapható nálunk. Ez a rádió teljesen fekete, de talán inkább a sötétszürke vagy fegyverszürke a helyes kifejezés a színére. Ellentétben legendás REVO-féle retró kinézettel és a fa erezetű borítással, a Shadow Edition – bár itt is valódi fa a készülékház – kifejezetten high-tech készüléknek tűnik (főleg, hogy valóban az is):

 

Mostantól tehát 3-féle SuperConnect és 4-féle SuperSystem is elérhető, nehéz tehát azt a kifogást felhozni a vásárlás ellen, hogy nem illik a lakás berendezéséhez :)

Aktuális REVO-kínálatunk a webshopban: link...


Címkék:   REVO   BBC   SuperConnect   SuperSystem   PiXiS RX   ALAC   Apple   DLNA  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu