Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Modellváltás a DENON-nál III.

Modellváltás a DENON-nál III.

2012. június 18.  20:16
|

Május 15-én félbemaradt hírsorozatunkat tudjuk most folytatni, mivel augusztus elején érkezik a Denon ötödik 2013-as házimozi-erősítője, az AVR-3313 is, melyről most rántotta le a leplet a japán gyártó. Ez a modell már 7 HDMI bemenettel, és 3 kimenettel rendelkezik, mely utóbbiak közül kettő különböző képet is tud továbbítani pl. különböző helyiségekben lévő tévék számára! Megjelent a Denon Link HD csatlakozó is a hátlapon...

Már ránézésre egyértelmű, hogy egy 2013-as Denon erősítőt tisztelhetünk az AVR-3313-ban is. A korábban bejelentett xx13-as modelleknél megismert puritán előlap és a lenyitható ajtó mögé rejtett gombok és csatlakozók a főbb külső jegyek itt is. Ahogy azonban ebben a kategóriában már elvárható, a szöveges kijelző kétsoros, így jóval informatívabb tud lenni:

 

Szintén a külsővel kapcsolatos tény, hogy ennél a típusnál már színválaszték is van, a fekete mellett elegáns ezüst színben is rendelhető lesz az AVR-3313 azoknak, akiknek így jobban illik majd meglévő hifi komponenseik közé:

 

 

Nézzük azonban az újdonságokat a belső, azaz az elektronika terén az előd AVR-3312-höz képest! A 2013-as modellekről szóló híreinket olvasók számára nem meglepő a 4k-s videójel-felskálázás, amely a AVR-2113-mal kezdve minden xx13-as Denon házimozi-erősítő képessége immár. A hátlapot megfigyelve megállapítható, hogy itt sincs már AM-rádió, csak FM (és persze internetes rádiók), csökkent a sztereó hangbementek és a kompozitvideó-bemenetek/-kimenetek száma eggyel, eltűntek az s-videóaljzatok, az iPod-dock távvezérlő (USB-n keresztül működik ezentúl is a teljes távirányítás) és a Denon-féle Remote Control be-/kimenet:

 

 

Újdonság azonban a három HDMI kimeneti aljzat, melyek feliratozása is jelzi, hogy ezentúl ezeket is lehet zónákhoz rendelni. Míg a hang terén akár 3 zóna is használható az AVR-3313-mal, videójellel két független zónát tudunk ellátni egyidőben, ami izgalmas előrelépés. Tehát, pl. egy nappaliban 5.1-es hanggal fullHD (vagy most már akár 4k felbontású) filmet is nézhetünk, miközben mondjuk a gyerekszobában ugyanez az erősítő egy tévét és egy sztereó hangfalpárt is meghajt másik bemenetére érkező jelekkel – hála 7 végfokjának. Változatlan maradt az egyforma, csatornánként 165 wattos tranzisztoros erősítő elektronika és a 8 darab stabilizált tápegység is.

Újdonság a Denon Link HD feliratú RCA-csatlakozó az optikai bemenetek mellett. A gyártó szerint hamarosan felbukkan ez az aljzat a Blu-ray lejátszóikon (pl. DBT-3313) is, és jitter-mentes hangátvitelt biztosít a lejátszóról az erősítőre, amit a HDMI nem tudott garantálni. Így eggyel magasabb szintre léphet a HD-s hangok megszólaltatásának minősége. A hangadatok továbbra is a HDMI-n lesznek továbbítva, a Denon Link-en csak az órajel szinkronizálódik, így garantálva a „nyávogásmentes” megszólalást. Szintén közös 2013-as AVR-tulajdonság az energiatakarékosabb működés: ha nem érzékel jelet az erősítő az aktív bemenetén, egy idő után kikapcsolja magát.

Érdemes még megemlíteni a szebb grafikus kezelőfelületet, amin keresztül a 3313 vezérelhető a képernyőn. Hasonlóan csinosabb lett június 8-tól letölthető frissített Denon iPhone/iPod/iPad app is:

 

 

Az AVR-3313 ára még nem ismert, augusztusra azonban már e téren is okosabbak leszünk.


Címkék:   Denon   AVR-3313   AirPlay   Denon Link   4k felskálázás   Denon Link HD  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu