Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Modellváltás a DENON-nál II.

Modellváltás a DENON-nál II.

2012. május 15.  15:27
|

A pár napja bemutatott új 5.1-es DENON házimozi-erősítők után most a 2013-as modellév 7.1-es, hivatalosan május 2-án debütált modelljeit ismertetjük. AVR-2113 néven érkezik a idei 1912-es utódja, míg a 2312 helyébe – hogy továbbra se értsük a logikát a számozásban – az AVR-2313 lép. A 3312-es utódjáról még nincs hivatalos bejelentés, addig is ez a típus szintén akciós áron rendelhető!

Magyarországon nem kétséges, hogy az AVR-1912 és elődjei voltak mindig a legnépszerűbb DENON erősítők, hiszen ők biztosították a legkedvezőbb áron a 7.1-es hangzást. 2012-től kezdve a hálózati funkciók már bekerültek a legkisebb 7.1-es típusba is, így az egyedülálló ár/érték aránnyal rendelkezett, webshopunkban is a legsikeresebb házimozi-erősítőnek bizonyult az AVR-1912.

A legnagyobb változás az AVR-2113 esetében az előlapon tapasztalható. Az előző hírünkben már bemutatott új, letisztult dizájn köszön vissza a 7.1-es modelleknél is, és a kijelző itt is nagyobb lett természetesen. Hátulról egy HDMI-bemenet az előlap közepére költözött, de összesen maradt a 6 darab HDMI1.4 csatlakozó (plusz egy kimenet):

 

 

Képességek terén két újdonságot lehet felfedezni az elődhöz képest. Mint a kisebbeknél, itt is megjelenik az automatikus kikapcsolás, ha egy ideig nem érzékel jelet a forrásbemeneten a készülék, tovább takarékoskodva így az árammal. A jelentősebb előrelépés a videójelek felskálázása terén tapasztalható. Az AVR-2113 ráadásul nem csak 1080p-re képes bármely bemenetéről feljavítani a kisebb felbontású képet, de már támogatja a 4k-s skálázást is, felkészülve arra, hogy egyszer talán lesznek négyszeres, 3840×2160 (vagy akár 4096×2160) pixel felbontású tévék és projektorok (utóbbiak a nem megfizethető árkategóriában azért már kezdenek megjelenni). Természetesen a hírünk első részében említett szebb grafikus kezelőfelület az AVR-2113 és AVR-2313 modellekre is igaz, de ez csak küllemi változás, ahogy az új előlap is.

 

 

A hátlapon a 2113-nál is csökkent az analóg csatlakozók mennyisége: 6 helyett csak 5 sztereó RCA-bemenet található, és eltűnt az s-videó innen is. Nincs már AM rádióantenna-bemenet sem, így a tuner is csak FM-sávokat képes ezentúl befogni. Az internetrádiók és az egyszer talán majd Magyarországon is elterjedő DAB korában azt gondoljuk, ez is bőven elég, tényleg senki nem hallgat AM adókat.

 

 

Valójában csak a helyet foglalja ebben a hírben a fenti kép a 2313 előlapjáról és távvezérlőjéről, mert csak a legjobb szeműek fedezhetik fel az egyetlen különbséget a 2312 fotójához képest: a jobb alsó sarokban más a típusjelzés – természetesen. Belül is változatlan a lényeg, maradt a 7×135 wattos teljesítmény. A HDMI-bemeneten keresztül azonban az SACD-k eredeti DSD kódolását is fogadni tudja már az új modell. Megjelent az eddig csak az eggyel nagyobb típusokban létező Audyssey DSX (amikor is szélességi bal/jobb hangfalakkal növelhetjük a térérzetet, nem pedig két hátsó hangszóróval egészítjük ki az 5.1-es hangzást 7.1-re), és elő van készítve az AVR-2313 az Audyssey Pro-ra is (azaz a professzionális bemérőrendszerrel – külön készlet – is kompatibilis). Természetesen a fentebb említett 4K felskálázás ennél a nagyobb modellnél is meglévő képesség.

 

 

Azoknak, akik tévén és projektoron is moziznak időnként, igen hasznos lehet a dupla HDMI-kimenet (beépített splitter), amely eddig csak az eggyel nagyobb DENON AVR modellektől kezdve volt megtalálható. S-videó és AM-antenna csatlakozót már a 2313 hátlapján se keressünk, és a 6 HDMI-bementből itt is egy az előlapra került, így hátul csak 5-öt találhatunk. Érdekes módon nem változott a komponens és kompozit bemenetek száma, sőt, eggyel több a sztereó RCA-csatlakozó pár. Sőt, újdonság ennél a kategóriánál az előerősített 7.2-es kimenet is, ami most megjelent a bal alsó sarokban. A jelek szerint nem igazán sikeres iPod Dock Control csatlakozó hiánya érdemel még említést, amire vélhetően már nem igazán volt igény, mivel USB-n keresztül is teljesen jól vezérelhető a csatlakoztatott iPod, iPhone vagy akár iPad is. Maradt viszont szerencsére az otthonautomatizálási, központi távvezérlő rendszerekhez való illesztést biztosító RS-232-es csatlakozás és a trigger-kimenet.

Bár a fenti két előlapfotón le van véve, de mindkét AVR-hez tartozék az frontpanel HDMI, USB, kompozit videó, sztereó RCA és mérőmikrofon csatlakozóit eltakaró fedőlap, így alaphelyzetben nem nézünk velük farkasszemet (lásd ezen hír kicsi nyitóképén).

Valamennyi 2012-es Denon AVR most akciós áron (a készletek erejéig) még kapható webshopbunkban! Mivel a 2013-as újdonságok drágábbak lesznek az idei típusok listaáránál, és az előnyök mellett akadnak hátrányok is, igazán jó vétel lehet sokak számára a most olcsóbb kifutó kínálat! A fentebb, és előző hírünkben bemutatott két-két újdonság május végétől lesz rendelhető, de pontos árat és szállítási határidőt még nem tudunk.


Címkék:   Denon   AVR-1912   AVR-2312   AVR-2113   AVR-2313   Audyssey DSX   4K felskálázás   SACD   DSD   iPhone   iPod   iPad  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu