Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Modellváltás a DENON-nál I.

Modellváltás a DENON-nál I.

2012. május 11.  1:33
|

Akik követik már néhány éve a hifi-specialista házimozi-erősítőinek fejlődését, nem lepődnek meg azon, hogy a nyár elejétől a japán gyártó már kezdi lecserélni az adott évi modelljeit. Így van ez az idén is, megérkeztek a hírek az „első fecskékről” a 2013-es modellévből. Külsőleg látványos megújulás, belül azonban már nemigen lehetett forradalmi újdonságokat alkotni, hiszen eddig is naprakész volt még a legkisebb AVR is az összes hangformátum terén...

Kezdjük talán egy kis számtannal, hogy később egyértelmű legyen, mely készüléket melyik váltja, mert ezt sikerült kicsit bonyolulttá tenniük. Az AVR-xx12 sorozat utolsó két számjegye a 2012-es évre utal, így az új modellek 13-ra végződnek ezentúl. Vélhetően marketing okokból (azt sugallva, hogy az új modell minden téren több az elődnél?) az első két szám is nagyobb lett, bár nem egyformán... Így az AVR-1312 utódja nem AVR-1313, és nem is AVR-1413, hanem AVR-1513, az AVR-1612-t viszont az AVR-1713 váltja. Nem szívesen tippelnénk meg, mi jön pl. az AVR-1912 után :)

Ami általánosságban elmondható a most bejelentett 2013-as típusokról: a külső és a képernyőn megjelenő grafikus kezelőfelület (GUI) is letisztultabb lett, kevesebb a gomb (legalábbis a gombnak látszó gomb), nagyobb, így messzebbről is jól látható a szöveges VFD-kijelző, és az előlapi RCA-csatlakozók már a múlté, HDMI váltja őket a legkisebb típuson is. Jobban áttekinthető az infra távvezérlő, kevesebb a gomb rajta is, és azok színezése is segíti a funkciók szerinti gyors elkülönítést. Messziről úgy tűnhet, mintha egy hatalmas kijelző lenne az új DENON-ok frontján, de ennek a bemélyedő felületnek csak a felső fele a display, alul csak csatlakozókat találunk, a két részt pedig vékony nyomógombok választják el. Eltűnt az s-videó csatlakozó, és csökkent az analóg bemenetek száma is. Nem kell meglepődni, sajnálkozni: lassan már minden digitális (HDMI-s) lesz! Szerencsére ezen kijelentés nem tükröződik az erősítőelektronika terén. A DENON továbbra is büszke lehet rá, hogy a konkurenciától eltérően, a legkisebb házimozi-erősítőjében is diszkrét elemekkel (tranzisztorokkal) oldja meg a minőségi hangerősítést, nem olcsó IC-ket használ, engedve a hangminőségből az olcsóbb ár javára! Az energiatakarékosság jegyében csökken a 2013-as modellek készenléti fogyasztása (bár a korábbi 0,1 watt sem volt egy számottevő érték) és megjelenik az automatikus kikapcsolási funkció is.

 

Továbbra is 5×110 wattos (6 Ω-os hangfalakkal) a legkisebb AVR. A HDMI-bementek száma ezentúl is négy, de ebből egy már az előlapra került – a korábbi RCA-k viszont eltűntek innen. Maradt az analóg jack-bemenet, elsősorban MP3-lejátszók gyors csatlakoztatása érdekében. A jobboldali hangerőgomb kidolgozása kicsit talán divatosabb. Érezhetően jobban olvashatóak a kijelző nagyobb betűi.

A négy pár sztereó analóg bemenet helyett már csak kettőt kapunk, nincs S-video és eltűntek a vonalszintű surround back csatornák kimenetei is, melyek korábban lehetővé tették, hogy aktív hangfalakkal, vagy egy régebbi sztereó erősítővel kiegészítve az AVR-1312 7.1-es erősítőként is működhessen. Bár a teljesen egyforma, 5 darab tranzisztoros végfok szerencsére megmaradt, a hátlapi csavarós-banándugós helyett az olcsóbb, egyszerűbb, és kevésbé igényes – bár ebben a kategóriában más gyártóknál régóta általános – kapcsos hangfalcsatlakozókat kapjuk. Eltűnt a hátlapról a DENON saját iPod dokkolóját vezérlő jack aljzat is. Más különbséget nem is igen lehet említeni az elődhöz képest, azaz az egyéni ízléstől függően szebb, vagy csúnyább megjelenés mellé változatlan hangminőséget és hangformátum-kompatibilitást, nagyobb kijelzőt kapunk, viszont kevesebb bemenet és funkció áll ezentúl rendelkezésünkre az AVR-1513 használata során.

A képen látható módon megjelenik az új design, belül itt sincs semmi rendkívüli újdonság: 5.1-es tranzisztoros erősítő a 1713-as 5×120 watt teljesítménnyel. A mérőmikrofon továbbra is tartozék. Mégis, ez már egy egészen más használati értékű modell lesz, mint az elődje, hiszen a korábban csak az AVR-1912-tól elérhető hálózati funkciók egy lépcsővel lejjebb kerültek, így már a nagyobb 5.1-es DENON is büszkélkedhet velük! Így, ha etherneten keresztül az erősítőt csatlakoztatjuk otthoni számítógép-hálózatunkhoz, nem csak távvezérelhető lesz okostelefonokkal, de webrádiókat hallgathatunk, DLNA-szerverről (pl. egy Synology NAS-ról) akár 24-bites FLAC zenéinket is lejátszhatjuk külön zenelejátszó nélkül. A firmware-frissítés is elvégezető ezentúl online, új verzió megjelenésére az erősítő figyelmeztet is, ha van netkapcsolata.

A hálózati képességgel együtt kapjuk az Apple AirPlay-kompatibilitást is, így bármely alkalmazásból, amely AirPlay-en keresztül képes zenét streamelni (pl. az asztali gépen, vagy az iPhone-on, iPad-en futó iTunes, vagy a Synology-k Audio Station-je akár iOS, akár Androidos eszközről vezérelve) közvetlenül az AVR-1713-ra is tudja irányítani a zenét.

A hátlapi csatlakozókat összehasonlítva a AVR-1612-esével, örömmel konstatálhatjuk, hogy továbbra is 4 HDMI bementünk van, miközben az előlapon is ott van egy új, azaz összesen 5-féle HDMI1.3/HDMI1.4 eszközt csatlakoztathatunk. Sajnos a surround back kimenetek a kisebb modellhez hasonlóan itt is eltűntek (vélhetően kevesen jöttek rá a vásárlók közül utólag, hogy inkább 7.1-re van szükségük, nem csak 5.1-re), és az AVR-1513-hoz hasonlóan megfeleződött a sztereó analóg bemenetek száma: 2 darab maradt. S-videó már itt sincs. Hiányzik azonban az AM-rádióantenna bemenete is, azaz a tuner már csak FM-sávokat kezel (bár vélhetően senki sem hallgat manapság már AM adókat, ha még vannak is külföldön valahol). Mindezektől függetlenül azt gondoljuk, a hálózati funkciók sokkal nagyobb pluszt adnak, mint az amúgy valóban egyre ritkábban szükséges analóg csatlakozások hiánya miatti hátrány, így a DENON erősebb 5.1-es AVR-e izmosabb, mint valaha. Sajnos ez az új árcéduláján is meg fog látszani: bár forintos árat még nem tudunk, de érezhetően drágább lesz elődjénél.

Valamennyi 2012-es Denon AVR most akciós áron (még) kapható webshopbunkban! Mivel a 2013-as újdonságok drágábbak lesznek az idei típusok listaáránál, és az előnyök mellett vannak hátrányok is, igazán jó vétel lehet sokak számára a most olcsóbb kifutó kínálat! A fentebb bemutatott két újdonság május végétől lesz rendelhető, de pontos árat és szállítási határidőt még nem tudunk publikálni.

Következő hírünkben az AVR-2113 és az AVR-2313 bemutatásával folytatjuk.


Címkék:   Denon   AVR-1513   AVR-1312   AVR-1713   AVR-1612   iOS   AirPlay   Android  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu