Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Mi történt a héten?

Mi történt a héten?

2011. május 8.  22:21
|

Ez a hét az Apple életében megint elég mozgalmasra sikeredett. Megjelentek az új iMac-ek, frissíteni kényszerültek az iOS-t, illetve temérdek pletyka jelent meg a következő generációs eszközeikről. Először is nézzük meg pontosabban, hogy az iMac-ek esetében mit rejt a burkolat.

Nagy vonalakban ugyan az Apple elárulta, mit is építettek be legújabb All-in-One gépeikbe, de mint megszokhattuk, vannak fel nem fedett kártyák is.

Az Apple minden iMac verzióban most már alapértelmezetten 4 magos, azaz Quad-Core Core i processzort szerel, míg a grafikus megjelenítésről az AMD eszközei gondoskodnak. A 27”-os csúcsmodel 3,4 GHz-s Core i7-es processzorral és 1 GB RAM-al szerelt AMD Radeon 6970M-es grafikai gyorsítóval rendelhető.

iMac 2011Az új iMac minősége az iFixit-nél 10 pontból 7-et kapott.

A következő újítás – ami szerintem senkinek sem volt meglepetés – a Thuderbolt csatoló megjelenése. A nagyobbik iMac egyből kettőt is kapott. Ami ebben az esetben érdekesebb, hogy már most képesek vagyunk ezt a két csatolót kettő darab külső képernyővel használni. Ez feltehetőleg a megfelelő, remélhetőleg hamarosan megjelenő Thunderbolt kiegészítőkkel tovább növelhető lesz, nem utolsó sorban a MacBook Pro tulajok legnagyobb örömére is. Ugyancsak újdonság, hogy mindkét modell használható most már Thunderbolt porton keresztül külső megjelenítőként is.

Ahogy ezt már az új MacBook Pro-k esetében is kideríthettük anno, az új iMac-ek esetében is igaz, hogy a tovább fejlesztett AirPort kártyáknak köszönhetően a vezetékmentes hálózati adatátvitel maximális sebessége elérheti a 450 MB/s-ot. Ehhez megfelelő vezetékmentes hálózatra is szükség lesz, amely képes három csatorna egyidejű kezelésére. Biztos vagyok benne, erre sem kell már sokat várnunk.

iMac 2011

Ami már érdekesebb, hogy az iMac-ben az Intel BD82Z68-as jelzésű chipset-e dolgozik, amely képes egy hagyományos merevlemezt és egy SSD lemezt együttesen hibrid lemezként kezelni, bár ez a chip hivatalosan még meg sem jelent.

Szoftveresen is felbukkant egy–egy furcsaság, mint például a háttér világításos billentyűzet említése az új iMac-ek esetében. Azt sajnos nem lehet még tudni, hogy itt csak egy beállítási hiba miatt maradt-e bent az OS X-ben ez a sor, vagy hogy ez tényleg egy új billentyűzet előhírnöke. Ez a beállítási lehetőség eddig csak a MacBook Pro-kban volt elérhető. Kíváncsian várjuk a következő hetek fejleményeit.

 

iOS / iPhone:

A Geo-Tracking botrány miatt kénytelen volt a cupertinoi cég soron kívül kiadni egy köztes frissítést. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy a cég egy ideje erőforrásainak nagy részét már az iOS 5 fejlesztésére fordítja, nem véletlen merül fel ezzel kapcsolatosan is egyre több pletyka.

Az egyik, talán legérdekesebb hír, hogy az új operációs rendszert a jelek szerint már erőteljesen tesztelik. Több fejlesztő is jelezte, hogy iOS 5-ös operációs rendszerre visszavezethető hibajelentést kapott AppStore-os alkalmazásaikkal kapcsolatosan.

iOS 5

Ugyanakkor az a hír is felmerült, hogy a nagysikerű iPhone 4 követője nem lesz a nyáron még elérhető. A nevéről is ellentétes hírek keringenek. Hol iPhone 5-ként utalnak az új készülékre, hol iPhone 4s-ként. Bár nem nevezhetjük még hagyománynak ezt az Apple-nél, de az utóbbi években a telefon egy új design megjelenésével kapott csak új „sorszámot”. A források ezzel kapcsolatosan is inkább ellentétes információkat jelentetnek meg, így mi nem bocsátkoznánk találgatásokba.

A másik, bár számomra jelenleg még elég elképzelhetetlennek tűnő újdonság, az iOS készülékek vezetékmentes frissítése. Ez már csak azért is sántít kicsit, mert a mai napig az Appstore frissítéseket, melyek meghaladják a 20 MB-ot, csak WiFi-n, vagy iTunes-on keresztül érhetjük el. Ennek legfőbb oka a szolgáltatók tiltakozása, hisz ennél nagyobb méretű adatforgalom erősen leterhelné rendszerüket.

 

Összességében az új iMac-ek egyre érdekesebbé válnak, ahogy kiderülnek a részletek, az iOS, illetve iPhone frissítéseket viszont továbbra is homály fedi…


Címkék:   Apple   iMac   Thunderbolt   AMD   Intel   iPhone 4   iPhone 4s   iPhone 5   iOS 5   MacBook Pro  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu