Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Már teszteljük a Mede8er scraper-t

Már teszteljük a Mede8er scraper-t

2013. július 19.  5:30
|

Július 4-én írtunk legutóbb a Mede8er következő nagy fejlesztéséről; a firmware-be épített online szkennelő mechanizmusról (scraper), amihez hasonlóval eddig csak a Popcorn Hour lejátszók dicsekedhettek. Két napja azonban már teszteljük is az új béta firmware-t, amely meglepően jól működik már most, első megjelenése során is. Közben megjelent egy hivatalos videó is, amely használat közben mutatja be a szkennelést és eredményét...

Június óta tudjuk, hogy lesz ilyen, és valóban – a Mede8er ígéreteiben még sosem kellett csalódnunk! Ráadásul már most is közel hibátlanul használható, pedig még csak egy nem publikus béta kiadáshoz volt szerencsénk. (Tesztelési lehetőséget egyébként minden hazai Mede8er-tulajdonos is kaphat, ha jelentkezik a Mede8erforum.hu-n, és vállalja, hogy tapasztalatait megosztja a hazai béta teszterekkel.) A Popcorn Hour lejátszóknál megismert módon itt is ki kell jelölnünk egy mappát vagy meghajtón, amelyen belül minden egyes filmfájlt végignéz a lejátszó. A Mede8er esetében valamennyi filmet külön mappában kell tárolnunk, és a program először a mappa neve alapján próbálja letölteni a themoviedb.org oldalról a filmhez tartozó metaadatokat (cím, évszám, rendezp, szereplők, tartalom, értékelés). Ha ez nem sikerül – mert a mappa neve nem volt megfelelő –, akkor a mappában lévő filmfájl nevét használja majd. Ha a fájlnév nem hoz eredményt a themoviedb.org oldalon, lehetőségünk van – akár csak a Popcorn esetében – megadni a szerintünk helyes címet (ami a valódi fájlnevet nem módosítja a lemezünkön, csak a keresést segíti), de – ahogy a Popcorn-on nem – akár az IMDb.com oldal szerinti azonosítót is használhatjuk (ekkor az utóbbi online filmes adatbázisból tölt le a Mede8er). A szkennelés jelenleg még nem állítható le, de a képernyő bal alsósarkában láthatjuk, hogy hány filmfájlból már mennyit szkennelt végig a program. Egy film kb. 3–5 másodpercet igényel, netkapcsolattól függően.

A szkennelés után azonnal beléphetünk a jukeboxos felületre, ahol láthatjuk az eredményt. Ami nem megfelelő (nincs találat, vagy hibás a találat, vagy csak pl. a borítókép nem tetszik) az nagyon kényelmesen szerkeszthető, még akár a film értékelése (csillagok száma) is tetszés szerint módosítható. A szerkesztő rész (a lenti videóban 0:29-től) véleményünk szerint már most jobb, mint a Popcorn-okon, a keresési hatékonyság az azonos adatbázis (themoviedb.org) miatt természetesen egyforma, bár alaposabban megvizsgáljuk még, melyik lejátszó értelmezi hatékonyabban a különböző össze-vissza fájlneveket.

Ami még hiányzik a szkennelés után, az a filmfájl adatainak megjelenítése. Ellentétben a Popcorn-nal, a Mede8er jelenleg nem képes megmutatni, hogy milyen a filmünk felbontása, kódolása, képaránya, képsebessége. De hiányozhat egyeseknek pl. a film korhatár-besorolása is.

A Mede8er szkennelés után egy .xml fájlban tárolja szövegesen a metaadatokat, de a részletes filminfók oldalhoz „ráégeti” a betűket a letöltött poszter (fanart) képre – bár megőrzi az érintetlen posztert is. A Popcorn nem így dolgozik, ő szövegesen írja a háttérkép fölé az infókat, így ott pl. lehetséges a hosszabb filmleírásokat görgetni, ha nem fér minden a képernyőre, vagy akár lapozni a film- és fájlinfók között, mialatt a háttérkép változatlan. A Mede8er-en most a hosszabb filmleírásokat olvasva egyszer csak egy szó után vége a mondatnak, még csak „...” sem jelzi, hogy lenne az tovább, ami kicsit béna megoldás, reméljük ez még változni fog.

Jelenleg két „skin”, sablon létezik már a részletes filminfók képhez, de természetesen bárki házilag is csinálhat bármilyet. Ezek a sablonok határozzák meg a borítókép nagyságát, annak csillanását, vagy épp Blu-ray tokra hasonlító keretét és tipikusan az átlátszóságát, grafikai megjelenését a szöveg alatti panelnek. Ilyen testre szabható lehetőség viszont csak a Mede8er-en van, grafikus vénával megáldottak hálásak lesznek érte. Íme két példa a két aktuális skinre:

 

Kisebb borító, kevésbé átlátszó, átmenetes szélű panel a szöveg alatt. (Kattints a képekre az eredeti méretért!)


Csillanó BD-borító, átlátszóbb, lezárt szélű panel a szöveg alatt. (Kattints a képekre az eredeti méretért!)


Mivel a themoviedb.org nyitott, regisztrálás után bárki tölthet fel pl. magyar nyelvű infókat egy filmhez. Így ha csak angolul jelenik meg szkennelés után a részletes filminfó oldal, az azt jelenti, hogy a magyar leírást még senki nem készítette el az adott mozihoz. Ha van kedvünk, csináljuk meg mi magunk, ezután már mindenki aki a themovideb.org-ot használja magyarul (így pl. a Mede8er és Popcorn Hour tulajdonosok) hálás lesz nekünk, mert már magyarul olvashatja a tartalmat. Ha egyáltalán nem található meg egy film, akkor vihetünk fel teljes filmet is, nem csak a fordítását. A Macskafogó 2-t pl. én raktam fel 1–2 éve (amikor a Popcorn Hour nem találta meg az adatait) minden képével együtt, bár lehet, hogy azóta mások is adtak hozzá újakat...
x

 

A fenti demóban láthatjuk, ahogy éppen szlovák nyelven dolgozik a szkenner, illetve utólag módosítják a filmadatokat. Nem volt még szó azonban arról a funkcióról, amit 1:24-től mutatnak a videóban. Mostantól nem csak Popcorn-ok, de a Mede8er lejátszók is képesek filmjeink mellé magyar nyelvű feliratfájlokat letölteni! Jelen esetben ez nem a szkenneléskor történik, hanem a filmlejátszás elindítása után, a filmfeliratot vezérlő/váltó ablakon belül. Ezentúl nem csak a fájlban, fájl mellett található feliratok listáját láthatjuk, de bekerült ide egy új elem is a „Keresés”. Erre kattintva azonnal keres a lejátszó szoftverje az opensubtitles.org oldalon (a Popcorn-ok is innen töltik le a feliratokat), ahol gyakorlatilag mindenhez találunk magyar verziót, illetve mi magunk is feltölthetünk ilyet, ha még nincs, vagy nem illik (nincs pl. szinkronban a különböző fps miatt) a mi filmünk kódolásához. A felirat megtalálása és letöltése nagyon gyors, ahogy látszik, így ha rosszat is választottunk elsőre, pillanatok alatt korrigálhatjuk.

Összehasonlításképpen betettük ide a Popcorn Hour 2x0, 300 és 400-as modelleken jelenleg működő jukebox videóját is, döntse el mindenki maga, melyik a szimpatikusabb, jobban használható. Érdemes azonban élőben is kipróbálni a végeredményt egy tableten, mert a legnagyobb poén a jukebox legenerálása mellett a mobilos távvezérlés, böngészés. Mindkét bemutatótermünkben szívesen adunk erre lehetőséget bármikor!

 

 

Mede8er magyar márkaoldal: link...
Mede8er hivatalos magyar fórum: link...
Mede8er magyar Facebook oldal: link...
Med8er magyar YouTube csatorna: link... 

Popcorn Hour magyar márkaoldal: link...
Popcorn Hour hivatalos magyar fórum: link...
Popcorn Hour magyar Facebook oldal: link...
Popcorn Hour magyar YouTube csatorna: link...


Címkék:   Mede8er   jukebox   Popcorn Hour   Movie Scraper  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

"de – ahogy a Popcorn-on nem – akár az IMDb.com oldal szerinti azonosítót is használhatjuk (ekkor az utóbbi online filmes adatbázisból tölt le a Mede8er). "
A Popcorn is tudja. Sőt, ha a fájl mellett ott van ugyanolya néven egy nfo, akkor abba belenéz és ha ott imdb linket, vagy akár csak imdb azonosítóhoz hasonlító számsort talál, akkor egyértelműen azzal keres és nem érdekli mi a fájlnév.
mate17 |
.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu