Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » MACtérés: Irodai alkalmazások

MACtérés: Irodai alkalmazások

2011. július 18.  11:38
|

Miután a legtöbb, fontosabb, szórakoztatásunkat érintő témát már átvettük, itt az ideje, hogy megnézzük, mennyire alkalmas a Mac a munkára. A felhasználók nagy része főleg az irodai alkalmazásokat használja, így először ezeket vesszük górcső alá.

Az irodai alkalmazások alatt leginkább a szövegszerkesztők, táblázat kezelők, illetve a bemutató készítő alkalmazásokra gondolunk. Windows alatt a legelterjedtebb a Microsoft Office csomagja, illetve közkedvelt még a LibreOffice (régebben Open Office) is.

Mindkét irodai csomag elérhető Mac-re is, illetve az Apple saját fejlesztésű iWork alkalmazás csomagját is használhatjuk. Nézzük röviden melyiknek mi az előnye / hátránya, melyik mellett miért érdemes dönteni:

Microsoft Office
A Microsoft Office, mint előbb is írtam, a Windows-ról áttérők részére biztosan ismert, mint a legelterjedtebb irodai csomag. 2011-es Mac-es verziója sem sokkal különbözik már a Windows-os verziótól. Kezeli a makrókat is, illetve a Ribbon is megjelent már benne, így aki eddig az Office 2007-es vagy 2010-es verzióját használta hamar kiismeri magát benne, ugyanakkor megtalálhatóak benne az OS X sajátosságai is, így könnyen beilleszthetünk képeket az iPhoto-ból is.

A csomag legnagyobb előnye, hogy tartalmazza az Outlook-ot is, így aki vállalati környezetben, Exchange szerver mellett használja, annak bizonyosan jó döntés, borsos ára mellett is. Hátránya, bár ez remélhetőleg a Lion megjelenése után hamar megváltozik, hogy nem beszél magyarul, illetve a magyar helyesírás ellenőrzés is csak kiegészítő alkalmazás megvásárlásával érhető el. A csomag tartalmazza továbbá a Messenger-t, illetve a Microsoft Document Connection alkalmazást, amivel elérhetjük a SkyDrive-ban, illetve a SharePoint szerveren tárolt állományainkat is.

 

MS ExcelA Microsoft Excel Mac-es felülete

 

LibreOffice
Aki nem nagyvállalati környezetben használja az irodai csomagokat, illetve megfelel neki a Mail, Contacts és az iCal által nyújtott Exchange támogatás, annak a LibreOffice is nagyon jó választás lehet. A legtöbb esetben tudása bőven elegendő a mindennapi használathoz, támogatja az újabb MS-Office állományokat, így a kompatibilitására sem lehet panasz, mindemellett beszél magyarul, illetve magyar helyesírás ellenőrzővel is ellátták.

Használata kis megszokást igényel, megjelenése nem annyira csili-vili, illetve a táblázat kezelőjében nem annyira mutatósak a diagrammok, de ez legyen a legnagyobb gond. A csomag tartalma a Writer-en (szöveg szerkesztő), Calc-on (táblázat kezelő) illetve az Impress-en (táblázat kezelő) kívül a Base (adatbázis kezelő), a Math (egyenlet számoló) illetve a Draw (rajzoló alkalmazás). A Draw-al például nagyon jó folyamat ábrákat is készíthetünk, amivel kiválthatjuk a fizetős Brainstorming programokat.

Stabilitására panasz nem lehet, bár kicsit lehetne gyorsabb is az indítása. A dokumentumok kompatibilitásán kicsit kellene még faragni, ugyanis nem minden esetben jelennek meg a szerkesztett táblázatok, levelek ugyan abban a formában, mint ahogy mi ezt elmentettük.

Mindezt bőven ellensúlyozza az ára, ami kereken 0 Ft.

 

LibreOffice kezdő felületAz alkalmazás indítása után a "kezdőlapon" választhatunk, mit szeretnénk csinálni.

 

iWork
Az iWork az Apple házi irodai csomagja. Jelen pillanatban a 2009-es verzió érhető még el, de attól függetlenül, hogy a fejlesztésekben két éves hátrányal rendelkezik, nincs miért szégyenkeznie. Az, hogy kicsit más felhasználói filozófiát követ Steve Jobs és csapata, legjobban a Numbers-ben, az iWork táblázat kezelőjében vehető észre. Rövid megszokást igényel, de ha rááll az ember agya, akkor nagyon jól használható.

Legattraktívabb előnye az iOS eszközöket használók számára, hogy létezik iPad-es, iPhone-os változata is, ahol a funkciók nagy része az asztali verzióéhoz hasonlóan működik, így ha már megszoktuk kezelését, hordozható eszközeinken is hatékonyan tudunk dolgozni. Az Apple által gyártott alkalmazásokhoz hasonlóan lenyűgözően integrálódik az iLife csomag, így az interaktív tartalmak felhasználása igen könnyű. App Store-ból a Pages, Numbers illetve a Keynote külön-külön is megvásárolható, egyenként 15,99 EUR-os áron.

Legnagyobb hátránya, hogy nem beszél magyarul, illetve hogy magyar nyelvű helyesírási ellenőrzést még kiegészítő csomagokkal sem tudtunk engedélyezni. Reményeink szerint hamarosan eljön a 2011-es verzió, ami talán erre is nyújthat megoldást. Ezek után mind árban, mind teljesítményben a legjobb választás lehetne.

 

NumbersAz iWork Excel megfelelője a Numbers

 

Előző MACtérés cikkek:

MACtérés: az iLife csomag

MACtérés: az oroszlán árnyékában

MACtérés: Az operációs rendszer

MACtérés: A hardverCímkék:   MACtérés   Apple   Microsoft   Office   Excel   Word   Publisher   Keynote   Numbers   Pages   iPad   iPhone   LibreOffice   Writer   Calc   Base   Impress   Math   Draw   helyesírás ellenőrzés  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu