Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » MACtérés: A hardver

MACtérés: A hardver

2011. május 24.  10:56
|

Az Apple számítógépei mindenkiben felkeltik az érdeklődést. Nem csak összetéveszthetetlen design-jük miatt, hanem mert aki MAC-et használ, kivétel nélkül ódákat zeng róla. Mégis kevesen mernek a MACtérés útjára lépni. Legfrissebb cikksorozatunkban megnézzük, mi ennek az oka, illetve megpróbáljuk megmutatni, hogy lehet könnyen átszokni, mik az előnyök, vagy épp a hátrányok.

A mai napra nézzük meg először, ki miért nem mer áttérni, ha a hardverről van szó!

Legtöbben a magas árra hivatkoznak. „Nekem nem kell Mac, mert drága.” Persze, ha alapul vesszük a 27”-os iMac-et, akkor az 500 000 Ft körüli ára tényleg nem mondható kevésnek, viszont cserébe azt se hagyjuk figyelmen kívül, mit kapunk.

Ha mindezt egy Windowst futtató PC-re szeretnénk levetíteni, akkor a következőkép nézne ki:

  • Számítógép, márkás alkatrészekből: 250 000 Ft
  • Monitor, 27” Full HD, LED-es: 100 000 Ft
  • Billentyűzet, egér: 35 000 Ft
  • Windows operációs rendszer: 35 000 Ft

Összesen tartunk 420 000 Ft-nál. Persze, nem a legolcsóbb gépet néztük, bár hozzáteszem, nem is a legdrágábbat. Ha nagyon össze szeretnénk szedni tudásra és teljesítményre a megfelelő márkás konfigurációkat, akkor bizony fej-fej melletti árversenyt kapunk.

De mégis, mivel tud többet egy iMac egy asztali PC-nél?

Ha csak a hardvert nézzük, akkor azonnal szembeötlő a különbség, hisz míg a PC-nél lesz az asztalunkon egy műanyag házú monitor, egy műanyag billentyűzet- egér kombó, illetve az asztalunk alatt egy jó nagy számítógép ház, sok-sok kábellel, addig az iMac esetében egy darab monitorral leszünk gazdagabbak. Szép, eloxált kivitelben, egy egér, egy billentyűzet, mind ugyanabban a design-ban.

A számítógép része a monitorba szerelve, és a kábel rengeteg is a 230 V-os, no meg maximum a hálózati kábelből áll. Azt se felejtsük el, hogy míg a számítógépét mindenki próbálja a legkevésbé feltűnő helyre rakni, szinte eldugni a világ elől, egy iMac-et azért büszkén elől hagyunk, hisz lakásunk díszítésére is kiválóan alkalmas.

 

MAC vs PCRend a lelke mindennek...

 

A frissen váltók esetében viszont nem szükséges az all-in-one gép megvásárlása, hisz legtöbben rendelkeznek otthon monitorral, illetve több kiegészítővel. Ők dönthetnek egy Mac Mini mellett is, ami minden általános felhasználási területen megállja a helyét.

 

Mac MiniMac mini, tényleg mini...

 

A MacBook-nál is ennyire egyértelmű a helyzet?

Szerintem igen. Ha az otthoni hordozható számítógépeket nézzük, a MacBook minden konkurensével versenyre kellhet. Természetesen nem szabad összehasonlítani a 100 000 Ft-os olcsó kategóriákkal, mert azok az elavult technológián és a bosszankodáson kívül semmit mást nem nyújtanak – ebben az esetben a felhasználó jobban jár egy használt Apple számítógéppe is.

Az üzleti, vagy épp munkaállomás kategóriát nézve a MacBook Pro verhetetlen. Nem csak kinézetben és szolgáltatásaiban, hanem teljesítményében is. Hogy ez miből adódik? Sokan kritizálják az Apple-t, hogy operációs rendszere nem szabadon felhasználható, bármelyik általunk vásárolt konfiguráción. De ez így jó. A Mac OS X ennek a korlátnak köszönhetően igen kevés driverrel rendelkezik, ha egy Windows 7-hez hasonlítjuk, cserébe viszont az a pár tökéletesen meg van írva. Nem akadnak össze egymással, nincs kék halál, és az operációs rendszer 64 bites, mégsem őszül meg szerencsétlen felhasználó használatától, vagy éppen egy új eszköz telepítésétől.

A MacBook Air-t nézve nehéz ezt így kijelenteni, hisz nincs megfelelője a PC világban. A MacBook Air-t inkább tekinthetjük presztízs- vagy divatcikknek, ettől függetlenül viszont munkára ugyanúgy használható, mint bármelyik társa. Legfeljebb videót ne vágjuk rajta, bár az sem lehetetlen, legfeljebb olyan Windows-os érzés.

MacBook AirMinden gyártó csak irigykedni tud...


Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a MacBook Air-t a Netbook-okhoz hasonlítják, pedig azok tényleges ellenfele az iPad. Hallani róla, hogy nagyra nőtt iPhone-nak csúfolják, de ez inkább az irigységből fakad. Aki használta már, az minden további nélkül bevallja, jobban használható mint bármelyik Netbook, cserébe kisebb, gyorsabb, és még játszani is lehet rajta.

A Mac Pro-ról cikkünkben nem véletlenül nem írtunk, mivel ez egy teljesen más kategória, amit ténylegesen csak professzionális felhasználók képesek többé-kevésbé kihasználni.

Ami sok esetben még érdekes kérdéseket vet fel, az a kiegészítő hardverek támogatása, úgymint a nyomtatók, szkennerek, illetve egyéb külső eszközök. Az elmúlt években nem igazán találkoztunk olyan új eszközzel, amit a Mac OS X operációs rendszer ne támogatna.

Tehát első körben ennyit a hardver oldalról, többet nem érdemes vele igazából foglalkozni, mivel akinek nem volt még, az nem ismeri az Apple érzést. Teljes mértékben csak a számok alapján összehasonlítani nem lehet a Mac-eket a PC-kkel, hisz az operációs rendszer sajátosságaiból adódóan gyengébb processzorral is erősebb gépet tudhatunk magunkénak az erőforrások teljesen eltérő kihasználása miatt.

Cikksorozatunk következő részeiben bemutatjuk az operációs rendszert, a beépített szolgáltatásokat, illetve kitérünk arra, hogy MACtérés esetén melyik Windows-os alkalmazásnak mi a megfelelője OS X alatt.


Címkék:   Apple   PC   MacBook   MacBook Pro   MacBook Air   iMac   Mac Mini  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu