Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » iOS 5 beta 5 és a felhő

iOS 5 beta 5 és a felhő

2011. augusztus 8.  11:40
|

Az eddig megszokottakkal ellentétben az Apple a múlt héten nem péntek este adta ki az iOS 5 legújabb fejlesztői béta verzióját, hanem szombaton. Ha hinni lehet a pletykáknak a következő verzió már a következő két héten belül, feltehetőleg 17-én meg fog jelenni.

Az új, 5-ös béta sok újdonságot nem hozott, viszont annál több hibajavítást. A frissítés érdekessége, hogy nem minden beta 4-es telefon vette észre, hogy közvetlenül WiFi-n keresztül letölthető a frissítés (16 GB-os iPhone 4-en sikerült, 32 GB-oson, illetve iPad 1-en nem sikerült), így azokat a megszokott módon, iTunes-on keresztül kellett frissíteni.

iOS 5 beta 5

Időközben az iCloud felhő is egyre biztosabb lábakon áll, így a Mac-ünk megtalálása, illetve az iOS eszközökről a dokumentumok fel-, illetve letöltése is szinte hibátlanul működik.
Aki me.com-os előfizetésről tér át, feltehetőleg egy évig megtarthatja a +20 GB-os adattárhelyet is, így összesen 25 GB-al rendelkezhet.

iCloud Storage

 

Apple ID iCloud alattA rendelkezésre álló tárhely, és a részletek, mire mennyit használtunk fel

 

A MobileMe-ről történő átállás, melyet majd a Mac-ünk fiók beállításaiból indíthatunk, nem tartott tovább 2 perc-nél, bár nem is kellett túl sokat dolgoznia.

Ami egyértelmű, hogy a szolgáltatások köre csökkent, hisz sem iDisk (bár helyette van dokumentum tár szerűség), sem iPhoto Gallery (helyette Photo Stream, de nincs publikus része), sem iWeb nem lesz. Tehát aki eddig használta a fénykép gallériát, hogy mutogassa ismerőseinek a nyaraláskor készült képeket, kénytelen lesz átszokni például a flickr-re. Ugyan ez igaz azokra is akik honlapjukat az eddigi MobileMe fiókjukban tárolták.

Azt, hogy a fejlesztők részére nyilvánosak csak ezek a bétá-k az Apple elég komolyan gondolja. Péntek éjszaka több developer account-ba regisztrált telefonról is letiltották a béta használati jogát, miután felmerült a gyanú, hogy többen kereskedtek a 100 készülék regisztrálásának lehetőségével.

Szóval izgalmas ősz elé nézünk, bár egyes szolgáltatások megszűnésével egyre inkább felmerül a kérdés, érdemes-e iCloud-ot használni, vagy inkább érdemes-e plusz tárhelyet venni.

Azt már leszögeztük korábban, hogy maga a Photo Stream egy nagyon jól kitalált szolgáltatás, és kényelmes is. A felhőbe történő biztonsági mentés is elég kényelmes, hisz ha bármi történik, bárhol visszaállíthatjuk készülékünket. De minden más funkciójára rengeteg alternatívát fel lehet vonultatni, így ezt a kérdést a közel jövőben mi is kicsit jobban kivesézzük.


Címkék:   iOS 5   Beta 5   iPhone   iPad   iCloud   Mobile Me   Developer   Apple   Photo Stream  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu