Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » GOOVIS headsetek házimozihoz is

GOOVIS headsetek házimozihoz is

2019. április 18.  15:06
|

Egy kínai tech-cég (Shenzen NED Optics Co., Ltd.) létrehozott egy amerikai leányvállalatot Goovis USA Inc. néven, és közösségi finanszírozással az Indiegogo oldalon 23 500 amerikai dollárt szeretett volna összekalapozni, hogy létrehozza a lehető legjobb képminőségű és mégis legkönnyebb headsetet, amivel akár 4K-s filmeket is nézhetünk (fullHD felbontásban) utazás közben is, videójátékozhatunk vagy éppen drónunkat irányíthatjuk mások zavarása nélkül. Végül több, mint 570 ezer dollár gyűlt össze, így igen gyorsan piacra is kerülhetett a termék. A kampányt támogatók kiszolgálása után mostanra már mennyiségben is tudnak gyártani, sőt lassan már a harmadik modell is piacra kerül. Idehaza mi segítünk a márka megismerésében és termékeik forgalmazásában a gyártónak. Mai hírünkben bemutatjuk a Goovis Cinego-t (Goovis G2):

 

 

Ahogy látható, egy headsetről van szó, amelyben két darab fullHD felbontású (SONY) OLED képernyőt találunk, tehát mindkét szemünk előtt 1–1 1920×1080 pixel felbontású OLED „tévé” lesz. Mindez tökéletesen elszeparálva a külvilágtól, tehát akár a strandon is egy sötét moziszobában érezhetjük magunkat. Bár inkább a mozi lenne a helyes kifejezés, hiszen egy szobában nem nagyon ülhetünk 20 méterre egy 20 méter átmérőjű (800"-es) vászontól, a Cinego lencserendszere viszont pont ezt a látványt eredményezi. A két szemünkhöz külön-külön beállítható a dioptria (+3D és -8D között, +/- 0,33D pontossággal), és 56–72 mm között állítható a két szemünk közötti távolság is, pontosabban a két képernyő ezen távolságok között mozgatható, hogy pontosan a szemünk elé kerüljenek, így ne torzítsanak a széleiknél sem:

 

 

Ahogy a fenti képen is látszik, még két gombot találunk a headset alján. A jobb oldalival a side-by-side 3D videóknál lehet átkapcsolni, hogy a két szemnek szánt félképeket visszatorzítva a megfelelő szem elé helyezze, még a bal oldali gombbal a fényerő állítható 7 fokozatban. 3D-t csak side-by-side tartalom esetén tud a Goovis (G2) megjeleníteni, tehát frame-packed (Blu-ray 3D) jelet nem fogad, nem HDMI1.4-es a bemenete. Ezt csak a majd hamarosan érkező Pro verzió fogja tudni.

A Goovis G2 csomag gyakorlatilag két eszközt tartalmaz:

 1. Headsetfülhallgató-kimenettel, fejpánttal, fixen bekötött HDMI-kábellel.
 2. Controller-nek nevezett kézi egység, amely gyakorlatilag egy komplett androidos számítógép, 8-magos processzorral, 32 GB flash memóriával, SD-kártyaolvasóval, USB-vel tárhely fogadására, beépített 2,4/5 GHz-es 802.11b/g/n wifi kapcsolattal.

Ha a két eszközt használjuk, akkor a szemüveg tápellátását a HDMI-kábelen keresztül a Controller biztosítja, átlagosan 4,5 órán keresztül, kb. ennyit bír egy töltéssel a beépített akkumulátor. Jelenleg egy Android 4.4 fut a Controlleren, több előre telepített alkalmazást is tartalmaz a firmware (pl. KODI, YouTube, Amazon Prime Video, Netflix), de a Play Store-ból bármit installálhatunk, ami ezen az operációs rendszeren futtatható. A Controller nagyon jó fogású, minőségi érzést kelt:

 

 

 A beépített gombok alatti érintőfelülettel kiválóan lehet vezérleni az egérmutatót, és gesztusokat is érzékel. Hátlapja fém, eleje gumi borítást kapott, mérete 57×142×15 mm, egy kisebb fajta távvezérlőnek tűnik, de az akkumulátor és a fém ház miatt nehezebb az átlagnál (190g). A töltöttséget 5 fokozatban LED-ek jelzik a tetején.

A headset mozgásérzékelő szenzort is tartalmaz, amely adatait a Controller a HDMI-kábelen keresztül kapja meg, és számtalan androidos játék és 360-fokos videólejátszó alkalmazás képes használni. Egy ilyen videólejátszó a firmware-ben is van, 360-fokos demó film pedig a gyártótól is letölthető hozzá.

A headset-et természetesen nem csak a Controller-rel használhatjuk; akár egy számítógép, telefon/tablet, médialejátszó, set-top-box, stb. HDMI-kimenetéhez is csatlakoztathatjuk. Ilyenkor a tápellátáshoz szükség lesz egy USB-s portra és a mellékelt Y-kábelre (HDMI-aljzat és HDMI-dugó + USB-dugó). Ha filmet néznénk, érdemes megemlíteni, hogy az OLED paneleknek a 23,976/24/25/30 Hz-es képfrissítés kevés, ilyenkor a világos részeken villogás tapasztalható, így a lejátszó eszközön 50/60 Hz-es kimenetet célszerű használni. Az 50 és 60 Hz-re történő felkonvertálás meglepően jól működik, igen nehéz rájönni, hogy pl. egy 24 Hz-es filmet nem az eredeti képfrekvencián, hanem 60 Hz-en nézünk, így tökéletesen évezhető minden film. Ha játékkonzolról, drónról van szó, mint HDMI-forrásról, természetesen 1080p/60 Hz a legjobb választás, így kapjuk a legfinomabb mozgást. Jó tudni, hogy a felhasznált AMOLED képernyők átlagosan 70%-kal kevesebb kék fényt bocsájtanak ki, mint napjaink LCD-paneljei, így kevésbé fárasztó nézni őket, és alvás előtt sem okoznak problémát.

A Goovis G2 felhasználása – ahogy a fentiekből látszik – igen sokrétű lehet. Odahaza a család többi tagjának zavarása nélkül, akár az ágyban fekve nézhetünk filmet, játszhatunk videójátékkal, internetezhetünk, nézhetünk, hallgathatunk online tartalmakat, vagy éppen ragyogó napsütésben a szobából vagy az erkélyről vezérelhetjük az akár több km távolságban repülő drónunkat is. Ha utazás közben használnánk a headset-et, a Controller, mint lejátszó feltölthető filmekkel egy – akár 256 GB-os – SD-kártyát vagy akár pendrive-ot csatlakoztatva, és akár 4,5 óráig is biztosíthatja szórakozásunkat. Mivel a headset képernyői és azok hűtése okozza a legnagyobb áramfogyasztást, a készüléket úgy alakították ki, hogy egy távolságérzékelő van az orrnak kialakított bemélyedésben. Ha levesszük, vagy felhajtjuk a homlokunkra rögzített szemüveget – azaz nincs a helyén az orrunk –, a kijelzők azonnal lekapcsolnak, így már csak a Controller vesz fel áramot. Amint visszakerül a szemeink elé, visszakapcsol a két képernyő.

A headset főbb adatai:

 • 12 lencse szemenként
 • 2 darab 1920×1080 pixeles, 0,71"-es Sony AMOLED képernyő
 • 3147 PPI (pont per inch)
 • Kontraszt: 10 000 : 1
 • sRGB színtér leképezése: 113%
 • Képernyő válaszidő: <0,01 ms
 • Képfrissítés: 50/60 Hz
 • Dioptriakorrekció: +3D-től -8D-ig 0,33D pontossággal, szemenként
 • Szemtávolság állíthatósága: 56–72 mm
 • Látómező: 53 fok
 • Látvány: kb. 21 méter átmérőjű képernyő 20 méteres távolságból
 • Torzítás: <1,5%
 • Giroszkóp: 3-tengelyes
 • Gyorsulásmérő: 3-tengelyes
 • Tömeg: 200g

A Controller főbb adatai:

 • CPU: 8-magos, 2 GHz-es Cortex A7
 • GPU: 700 MHz PowerVR SGX544MP1
 • Belső tárhely: 32 GB
 • Csatlakozók: HDMI, USB, microUSB, microSD
 • Bluetooth 4.0
 • Wifi: 802.11b/g/n 2,4/5 GHz
 • Akkumulátor: 5900 mAh polymer lithium, kb. 4,5 óra üzemidő
 • Tömeg: 190g
 • Videólejátszás: 4K/30 fps-ig

A Goovis G2 „csomag” mellé jelenleg ajándékba jár egy kb, 20 cm átmérőjű, majdnem kör alakú tok is (tetején ezüst GOOVIS logóval), amelybe a headset és a Controller, valamint minden tartozék kábel, fejpánt is belefér – szállításkor ideális megoldás, zipzárral szinte légmentesen zárható. Belül puha textillel bélelt, tetején egy fül található
a kényelmes hordozáshoz.

A nálunk már raktáron lévő Goovis G2 mellett várhatóan a Pro verzió forgalmazását
is hamarosan megkezdjük, az első tesztpéldányokat már megkaptuk.
A Pro-hoz nincs Controller, tehát valamilyen HDMI-forrás kell majd a használatához.
Az viszont lehet már akár 1.4-es is, mivel a Pro fogadja a packed-frame 3D jelet,
és neki már nem okoz neki gondot a 23,976/24 Hz-es videójel sem.
Tehát a Pro elsősorban mozizáshoz készül, ára pár tízezer forinttal
magasabb lesz a G2 jelenlegi áránál (lásd lentebb).

 

 A Goovis headset-ek legfőbb előnyei a hasonló termékekkel szemben:

 • Kényelmes viselet, könnyű súly
 • Kiváló, tűéles, fullHD kép az OLED paneleknek köszönhetően
 • Nagy látószög, valódi moziélmény
 • Széles határok között állítható lencserendszer, így a legtöbb felhasználónak tökéletes képet nyújthat
 • Telt, már-már HDR-re emlékeztető színek (az sRGB színkör 113%-os lefedése), magas kontraszt
 • Erős hardverre épülő, komplett androidos számítógép a Controller-ben
 • 3D-s androidos programok és 360 fokos videók támogatása, mozgásszenzor adatainak átadása
 • Kedvező ár

További részletekre vagy kíváncsi a jelenleg kapható VR headsetekről? Olvasd el EZEN cikkünket, amiből megértheted miért is nem egyszerű egy jó felbontású headsetet készíteni még a 4K-s tévék és kijelzők korában sem!

 

Goovis Cinego G2 a webshopban: link...
Cinego G2 angol nyelvű prospektus: link...

 

 


Címkék:   VR headset   3D   Goovis   Cinego G2   virtuális valóság   házimozi  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu