Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Elhunyt Steve Jobs, az Apple atyja

Elhunyt Steve Jobs, az Apple atyja

2011. október 6.  12:11
|

Júniusi hírünk videófelvételén még magabiztosan és meggyőzően prezentálta a cupertinoi városvezetés előtt az új, monumentális Apple főhadiszállás terveit. Augusztus végén már sajnos a lemondásáról kellett beszámolnunk, így tegnap az iPhone 4S-t már az új vezérigazgató mutatta be. Nem gondoltuk viszont, hogy ilyen nagy a baj...

 

Akik valemennyire ismerték Steve Jobs-t (pl. olvastak róla, követték a híreket), nem tudtak közömbösek maradni személyisége megítélése kapcsán. Vagy rajongtak érte, vagy kifejezetten ellenszenvesnek tartották, és mindkét tábornak valóban jó oka van minderre. Jómagam szerencsére az előbbiekhez tartozom (szerencsére, hiszen jobb bárkit is inkább szeretni, mint utálni), mivel 1993 óta használom folyamatosan a javarészt általa megálmodott számítástechnikai termékeket. Ha másért nem is, de azért a szabadidőért, kényelemért és felhasználói élményért örökre hálás maradok, amit más operációs rendszert, számítógépet használó ismerőseimmel szemben kaptam az Apple-től.

Természetesen, tudok Jobs azon lépéseiről, döntéseiről, amelyekkel – főleg fiatalabb korában – még akár a legjobb barátait is elmarta maga mellől, vagy éppen más ötletét „adta el” sajátjaként. De láttam a Szilikon völgy kalózai című filmet, és olvastam róla szóló életrajzi könyvet is. Személyes ismerettség hiányában azonban meg sem próbálkoznék azzal, hogy véleményt mondjak személyéről, vagy cselekedeteiről, megteszik ezt majd most világszerte a hírek hozzászólásaiban. Azok azonban, akik hozzám hasonlóan „megfertőződtek” már a Steve Jobs által terjesztett Apple-féle kórral, nem akarnak többé már kigyógyulni belőle, és bármi történik is, valószínűleg az emberiség egyik legnagyobb alakjaként tekintenek rá, akivel ráadásul volt szerencsénk is egy korban élni.

 

 

Nem foglalnánk most össze itt Steve életét, erről jó cikkeket olvashattok számtalan oldalon (pl. Index.hu, Origo.hu, Portfolio.hu), és várhatóan újabb könyvek is megjelennek róla napokon belül. Eszembe jutott azonban, hogy a Jobs lemondásáról szóló hírünket kollégám így zárta:

„A részvények célértéke továbbra is 500 USD felett van, és tudva, sejtve azt, hogy a következő 3–5 év fejlesztései már igen előrehaladt állapotban vannak, nem kell attól félni, hogy hamarosan összedől a világ…”

Bár nem tudok vitatkozni a részvény- és fejlesztési adatokkal, mégis úgyérzem, egy kicsit azért csak összedőlt a világ ma...

 

Opauszki Zsolt


Címkék:   Steve Jobs   Apple  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu