Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Elgato Game Capture HD

Elgato Game Capture HD

2012. május 24.  0:03
|

Új hardvert jelentett be az Elgato – immár réginek nevezhető szokása szerint Mac és Windows platformon is használhatót –, mellyel HDMI forrást (képet és hangot) rögzíthetünk a számítógépünkkel. A jelenlegi egyetlen ilyen termékünk, a Skydigital Capture-X HDMI 1080p-nél kevesebbet tud ugyan az új eszköz, de elegendő egy USB2-es port hozzá, így akár laptopokon is használható:

A névválasztás már sejteni engedi, hogy alapvetően mire szánja a gyártó a Game Capture HD-t: rögzítsd, majd oszd meg ismerőseiddel, hogyan játszottál végig egy videójátékot, hogyan győzted le a fő ellenséget, hogyan rúgtál 10 gólt a haverodnak, stb. Azaz, csatlakoztasd az XBOX360-at, PlayStation3-at a készülék bemenetéhez, a Game Capture HD HDMI-kimenetét pedig a TV-hez, erősítőhöz, és miközben „átfolyik” a HDMI jel a dobozon, az a Mac-es, vagy Windows-os szoftverében beállított paraméterek alapján – ahogyan az Elgato Video Capture-nél is – hardveres tömörítés segítségével H.264-be, a kiválasztott felbontásba lesz kódolva a videó, akár 30 Mbit/másodperc sebességű MP4 fájlba, sztereó hanggal együtt:

 

 

Az XBOX360 esetében a HDMI-kimenet nem másolásvédett (HDCP), így semmi akadálya, hogy erről rögzítsen az Elgato eszköze. A PlayStation3-mal azonban Blu-ray lemezeket is le tudunk játszani, így a filmek védelme érdekében a Sony HDCP-védelemmel látta el a konzol HDMI-kimenetét, és valamiért sajnos ez a videójátékok futtatása közben is be van kapcsolva. Így a PlayStation-ről a Game Capture HD dobozában megtalálható PlayStation komponens kábel segítségével lehet az analóg jelet rögzíteni. Emiatt látható minőségromlástól nem kell tartanunk, hiszen a komponens kimenet is képes akár 1080p-s felbontásra. Az Elgato újdonsága max. 1080i felbontást fogad (de 480i, 576p, 480p, 720p is használható), a fentiek szerint HDMI és komponens bementein.

Természetesen más HDMI, vagy komponens jel is rögzíthető a Game Capture HD segítségével. Így akár egy iPad-en játszott játék, vagy futó szoftver képe és hangja is felvehető, de lehet akár egy HDMI-s okostelefon is a forrás. Ha nem a PlayStation3, hanem más készülék komponens kimenetéről szeretnénk digitalizálni, akkor saját magunknak kellene készíteni ehhez egy speciális kábelt, mivel az Elgato doboza egyedi csatlakozót tartalmaz, és ehhez csak egy PlayStation3 videókimenethez illő kábelt találunk a dobozban, normál RCA-csatlakozósat nem. Vélhetően csak 50/60 Hz-es lehet a fogadott jel képfrekvenciája, bár erről nem közölt adatot a gyártó.

A szoftverbe épített Time Shift funkció lehetővé teszi, hogy a felvételt bármikor, az élő képet akár vissza is tekerve indíthassuk, a beállított buffer méretétől függően akár 1 órát is visszamehetünk az időben. Szintén alapfunkció a programban a felvétel szerkesztése. Megvágható a videó eleje és vége, de kinyeshető bármely közbenső rész is a felvételből. Ha komolyabb utómunkákat végeznénk, bármilyen népszerű videószerkesztő képes betölteni a Game Capture HD által készített fájlt.

Mint azt az Elgato programjaitól megszokhattuk, nem kell tudunk, hogy különböző (pl. iOS) eszközeink milyen felbontást és bitsebességet kezelnek, egyszerűen exportálhatjuk felvételeinket számos készülék által lejátszható formátumba:

 

 

Ahogy a fenti videón (főleg ha HD-s felbontásban nézzük) látszik; Apple TV, iPad, iPhone, iMovie (Windows alatt a Movie Maker) is válaszható a felvételek konvertálásánál. Sőt, az új iPad-re és Apple TV-re akár 1080p felbontással is kiküldhetjük a filmünket. Hasonlóan könnyen tölthető fel a rögzített videó YouTube, Facebook, vagy Twitter fiókunk segítségével is az internetre, vagy küldhető tovább akár emailben.

Az Elgato Game Capture HD csomag tartalma (a szoftver csak online érhető el):

  • Game Capture HD (73×24×109 mm)
  • PlayStation3 komponens kábel
  • HDMI kábel (XBOX-hoz)
  • USB2.0 kábel (számítógép felé)
  • Gyors üzembehelyezési útmutató

Minimális rendszerkövetelmény:

  • Mac OS X 10.7, 2 Ghz Intel Core 2 Duo, 4 GB RAM
  • Windows 7, 2 Ghz kétmagos CPU, 4 GB RAM, hangkártya

Az Elgato Game Capture HD mától rendelhető a webshopból, aktuális bruttó ára 57 400 Ft.

A termék gyártói oldala: link...
A Game Capture HD saját weblapja: link...
Game Capture HD a webshopunkban: link...
A többet tudó, de csak Windows-os Skydigital Capture-X HDMI 1080p a webshopban: link...

 

Egy YouTube videó, amely az Elgato Game Capture HD-val készült

 


Címkék:   Elgato   HDMI   digitalizálás   Skydigital   Appe TV   iPad   iPhone   iMovie  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

Ha nem akarok HDMI-t rögzíteni, használhatom az eszköz hardveres H.264-tömörítőjét úgy, mint ha az egy Turbo.264 HD stick
lenne? Számomra magától értetődne, de ha nem, akkor elég szegényes felhasználási terület több mint kétszeres árért...
vidaandras |
.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu