Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » DTS:X és Headphone:X

DTS:X és Headphone:X

2015. január 13.  14:26
|

Tavaly júliusi hírünkben mutattuk be a Dolby Atmos hangformátumot, amely mennyezeti hangszórókkal új „magasságokba” hivatott emelni immár az otthoni mozizás élményét is. Azóta a nevesebb gyártók már vagy forgalmazzák is, vagy még csak bejelentették az Atmos-kompatibilis erősítőiket. Ahogy immár sok éve ez lenni szokott: a Dolby legfőbb konkurenciája, a DTS sem maradhat ki a fejünk fölötti „hangoskodásból” – ahogy ezt a múlt heti CES 2015 kiállításon be is jelentették.

Aki már hallotta (pl. szegedi bemutatótermünkben) a régóta létező Dolby Prologic IIz-t , az bizonyosan aláírja, hogy igen komoly pluszt kaphatunk élethűségből, ha a szokásos fülmagasságon kívül a fejünk fölé is helyezünk hangszórókat, és okos áramkörök kiszámolják, mit érdemes magasabban megszólaltatni. Pedig a IIz „csak” két hangszórót használ, amely előttünk fent működik, és nem erre a formátumra kevert hangokat szólaltat meg, hanem hagyományos 5.1 vagy 7.1 hangsávok alapján maga találja ki, mi szóljon a fenti hangsugárzókból. Ezzel ellentétben a Dolby Atmos (és a még kevésbé ismert Auro-3D) és immár a DTS:X (nem a korábbi DTS Neo:X) formátumú hangsávok tartalmazzák a magassági adatokat is, és nem csak két magassági hangsugárzóra korlátozódnak. Mindkét formátum „objektum alapú”-nak írja le magát, azaz egy-egy filmbéli hangforrás (pl. helikopter) térbeli pozícióját is tárolják, így az adott hangrendszer elrendezését ismerve a szoftver számolja ki, mely hangszórókon mennyi és hogyan hallatszik az adott hangforrásból. A DTS:X szerényen csak annyit állít, hogy bármilyen (értsd: bármennyi hangfalból álló) hangszóró-elrendezéssel megbirkózik. A januári CES 2015-ön éppen egy 22.2-es rendszertől eshettek hasra a látogatók, de ha nincs dedikált magassági hangszórónk, akkor akár egy 5.1-es rendszer is képes virtuálisan létrehozni a magasság érzetét – erre a Dolby Atmos viszont nem képes.

Most szinte hallom, ahogy a szkeptikusok és vájtfülűek felszisszennek a virtuális hangszóró kifejezésre, de talán mégis érdemes tovább olvasniuk! Több gyártó próbálkozott már sztereó fejhallgatóval mondjuk 5.0-ás hangzás megszólaltatására, mondván, hogy egy embernek jó esetben is csak max. két füle van, ez elég kell, hogy legyen ahhoz, hogy megmondja, milyen irányból hall egy hangot. Így a füleink fölé tett két hangszórónak is elégnek kellene lennie. Mégsem sikerült ezidáig hatásos eredményt elérniük, pedig még 3–3 hangszórót tartalmazó fejhallgató is készült – magam is próbáltam ilyet, és nem is volt rossz. Azt azonban szerintem még nem sokan mondták meg egyetlen hangról sem fejhallgatón keresztül, hogy pl. fölöttünk balra előről szól-e. No, akkor most fejhallgatót (bármilyen sztereót, de oldalhelyesen) feltenni, és a DTS Headphone:X oldaláról a demó videókat (főleg a harmadikat) tessék elindítani!Miután meghallottuk, mit lehet kihozni egy 2.0-ás fejhallgatóból, máris nyitottabbak leszünk a virtuális magassági hangszórókra :) Természetesen, a DTS:X is „örül” a valódi, mennyezetre szerelt hangszóróknak, és bizonyosan meggyőzőbben is szólnak, mint a virtualizált helyettesítésük, így ha éppen felújítás előtt állunk, már tervezhetjük is a kábelezését lehetőleg legalább 4 hangfalnak a plafonon is!

A hasonló adatfeldolgozás miatt elméletileg jó esély van arra, hogy a meglévő Dolby Atmos hangformátumot kezelő erősítők szoftveres módosítással (értsd: ingyenes vagy épp fizetős firmware-frissítés után) DST:X-kompatibilissé is tehetők. Aki azonban biztosra akar menni, és mindkét formátumra fel akarja készíteni házi mozijának hangrendszerét, az szerintünk most nem vásárol olyan terméket, amely ugyan Dolby Atmos logót már visel, de a DTS:X későbbi frissítésének lehetőségét a gyártó nem erősítette még meg. Ha megnézzük napjaink Blu-ray kiadványait, láthatjuk, hogy kiadótól függően vagy a Dolby vagy a DTS, de általában mindkettő hangformátumai megtalálhatóak a filmek mellett, bár a HD-s hangsávoknál szerintünk jelentősen több a DTS-HD MA, mint a Dolby TrueHD vagy Dolby Digital Plus. Így bizonyosan hátrányos lenne hosszabb távon, ha a DTS:X-re nem készülnénk fel – ha egyébként éppen most van lehetőségünk erősítőt váltani.

Azoknak, akik néha fejhallgatóval is kénytelenek filmet nézni (mert mondjuk a család már alszik) szerintünk „kötelező” a DTS Headphone:X kompatibilis hangrendszer, annyira meggyőzően működik már most is.

2015 folyamán az alábbi gyártók már bizonyosan piacra dobnak DTS:X-kompatibilis erősítőket vagy hangprocesszorokat: Anthem, Denon, Integra, Krell, Marantz, McIntosh, Onkyo, Outlaw Audio, Pioneer, Steinway Lyngdorf, Theta Digital, Trinnov Audio, Yamaha. További részleteket a DTS:X-ről 2015 márciusára ígérnek, így vélhetően ezután találkozhatunk csak a boltokban DTS:X-kompatibilis erősítőkkel. De megéri kivárni!


Címkék:   Dolby Atmos   DTS:X   Headphone:X   Auro-3D  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu