Főoldal » Hírek » Dolby Atmos hangzás otthon is

Dolby Atmos hangzás otthon is

2014. július 10.  16:13
|

2012-ben „találta fel” a Dolby Laboratories a Dolby Atmos® hangzást, amitől szerényen csak azt várták, hogy új szintre emeli a házimozizás élményét. Mondjuk velük kapcsolatosan ezt el is tudja képzelni az ember, hiszen a 80-as évek elején még a VHS-kazettákon feltűnt Dolby Surround embléma óta valamennyien jól ismerjük a céget, de legalább is a mozik hangzásában elért eredményeiket, fejlesztéseiket. A DENON+Marantz csoport nyár végétől várható házimozi-erősítőivel már otthon is élvezhetjük az Atmos-élményt.

A mai házimoziban használatos sokcsatornás hangformátumok valóban körülölelik a nézőt, pontos irányból hallhatjuk az előttünk, mellettünk és akár mögöttünk mozgó autók hangját is. De mi a helyzet a felettünk repülő tárgyakkal? A különféle Dolby- és DTS-hangformátumokról már részletesen írtunk a Tudástár oldalainkon ITT, ezen hírünkben nem másolnánk be a kapcsolódó információkat. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy a hangzás terét nem csak vízszintesen, de magasságban is „bővítő” megoldással már régóta, akár otthon is találkozhatunk: a Dolby Prologic IIz két első, úgynevezett magassági hangszórót használva 5.1-es vagy 7.1-es hangokból próbál – mesterséges módon, mivel a hangcsatornák nem tartalmaznak ilyet – fejünk fölött megszólaltatható részleteket elkülöníteni. Ez meglepően jól is működik – szegedi bemutatótermünkben mi is használjuk –; a madárcsicsergés, mennydörgés, egy fölöttünk repülő jármű hangja, vagy pl. egy stadionban a nézőtér felső soraiból hallható morajlás valóban érezhetően fentről érkezik a fülünkhöz. Egy 7.1-es erősítőn kompromisszum, hogy a magassági hangszórók használatakor nem működnek a hátsók, de ha 5.1-es az eredeti hang egy filmben, akkor a Dolby Prologic IIz esetén a két szabad végfokot ideálisan befoghatjuk a fenti hangszórók meghajtására. Ha 9.1-es – azaz 9 csatornát erősít a rendszerünk –, akkor természetesen a magassági hangszórókkal együtt szólhat az összes többi, nem csökken a térhatás, sőt!

A Dolby Atmos számos moziban már hallható, de az otthoni hangrendszerekre csak mostantól érkezik meg. Legfontosabb különbsége a Prologic IIz-hez képest, hogy itt a hangmérnökök a hangok keverésekor külön foglalkoznak a magassági hanginfókkal, tehát csak azok a filmek fognak igazán jól szólni, amelyek adott hangsávja Dolby Atmos kódolást is tartalmaz – ezt a formátum logójának is jeleznie kell a Blu-ray lemezeken, 2014 őszétől válhatóan egyre többen. A magassági hangokat megszólaltató hangszórókat ideális esetben a plafonra kell helyeznünk, abba kellene beépítenünk, de természetesen a mennyezet felé irányított, szokásos módon elhelyezett hangfalak, vagy meglévő hangfalainkra ráhelyezhető bővítések is kaphatóak (lesznek):

 

 

Adódik a kérdés, hogy a fejünk felett elhelyezett hangszórókra tervezett hangokat hogyan helyezik el a Blu-ray lemezek hangsávjaiban, hiszen a Dolby állítása szerint a jelenlegi BD- és médialejátszók még csak firmware-frissítést sem igényelnek ahhoz, hogy Atmos-kompatibilisek legyenek. Amely Dolby TrueHD és Dolby Digital Plus hangokat képes digitálisan (HDMI-n) továbbküldeni, azokon mind használható lesz az új hangzás is – a megfelelő dekódolásra képes Atmos-kompatibilis erősítővel. A Dolby Atmos nem hangsávokat kezel, hanem egyszerre akár max. 128 darab, veszteségmentesen tömörített hangzással bíró úgynevezett „hangelemet”. Egy hangelem lehet pl. egy ember hangja, vagy egy jármű zaja, amely tetszés szerint mozog a jelenet során. Az algoritmus ezen hangokat és mozgásuk irányát követi, majd az erősítő ilyen adatok alapján dönti el, hogy az adott mennyiségű és elhelyezésű hangfala esetén melyiken pontosan mi szólaljon meg, hogyan lehetséges a lehető legjobban pozicionálni, az eredeti helyére igazítani egy-egy hangelemet.

 

 

Következik mindebből, hogy az Atmos igen rugalmas; ha csak két magassági/mennyezeti hangszórót tudunk elhelyezni az 5.1-es rendszerünk mellé, máris használható (jelölése 5.1.2), és akár 64 hangszórót is képes kezelni. Állítólag van gyártó, aki már tervezi a 32-csatornás házimozi-erősítőjét :) Bár 32–34 hangfal elhelyezése vélhetően csak mozikban megoldható, a 7.1.4 otthoni viszonylatban már ideális hangzást biztosíthat. Ha mindezt egy Dolby-féle passzív 3D-s házi rendszerrel kombinálni is van lehetőségünk, valószínűleg a legtöbb hazai moziban átélhető élménynél jelentősen jobban lesz részünk odahaza.

Az általunk is forgalmazott márkák termékei közül először a DENON AVR-X4100W és AVR-X5200W, valamint a Marantz SR7009 ás AV7702 erősítők lesznek Atmos-kompatibilisek – várhatóan szeptembertől.


Címkék:   Dolby   Dolby Atmos   DENON   Marantz  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu