Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Denon erősítők 2012-ből

Denon erősítők 2012-ből

2011. május 10.  0:23
|

Bár a legtöbb márka ősszel, vagy az év végén frissíti kínálatát, a Denon meglepő módon máris elkezdte a 2012-es modellév készülékeinek bemutatását. A jövő év „első fecskéi” már ebben a hónapban, május folyamán a boltokba is kerülnek. A sort a két legkisebb, 5.1-es rádióerősítő nyitja AVR-1312 és AVR-1612 néven, leváltva az eddigi, tavaly augusztus óta létező AVR-1311-es és AVR-1611-es – jelenleg még akciós áron kapható – 2011-es típusokat.

Mindkét újdonság közös – és talán legkülönlegesebb – tulajdonsága a teljesen diszkrét elemekből építkező erősítő elektronika. Ebben az árkategóriában nem jellemző (talán egyedülálló is), hogy az integrált áramköröknél drágább tranzisztorokra bízzák a jelerősítés feladatát. Az eredmény természetesen jobb, természetes hangzás mind az 5, teljesen egyforma csatornán. A két 2010-es elődmodell is dekódolt már minden aktuális HD-s hangformátumot, képesek voltak 3D-s fullHD videójel továbbküldésére (HDMI1.4), ezen képességeket természetesen az utódok is megörökölték. Ezentúl is lehetőség lesz a 7.1-es hangzásoknál a plusz két csatorna vonalkimeneten megjelenő jelének továbbküldésére egy másik erősítőre, így pld. a régi sztereó erősítőnkkel kibővíthető 7.1-es erősítővé mindkét új Denon!

Az AVR-1312 további újdonsága a grafikus képernyőmenü, amely a HDMI bemenet esetén kerül rá a képre, így a tévén látható az összes beállítási lehetőség. Az előlapi négy gyors bemenetválasztó gomb nagy ikonokat kapott, megkönnyítve a megfelelő lenyomását, ha a készüléken váltunk, nem a távvezérlőn. Az erősítő teljesítménye változatlanul 5×110 watt, ha 6 ohmos hangfalakat hajtunk meg velük, és 5×75 watt, ha 8 ohmosak a hangdobozaink. A legkisebb AVR modellhez iPod-ot továbbra is csak a külön megvehető Denon Dock segítségével csatlakoztathatunk (mármint vezerelhető módon), az AVR-1612 viszont előre lépett ezen a téren: immár ő is rendelkezik USB-csatlakozóval iPod, iPhone eszközeink számára!

Kattints a képekre, ha jobban szeretnéd látni őket!


Ahogy a fenti jobb oldali hátlapi képen láthatjuk, „nem menő” már az analóg bemenet, így a korábbi komponens csatlakozók teljes egészében eltűntek. Maradt a 4 darab legmodernebb HDMI1.4-es bemenet a kép és hang egyidejű fogadására – és már csak egy-egy koax/optikai digitális bemenet „mutatóba” ezekből a lassan megöregedő hangcsatlakozókból.

Kattints a képekre, ha jobban szeretnéd látni őket!


Az AVR-1612 is képes a HDMI-n fogadott képen megjeleníteni a saját menürendszerét, sőt, egy beállítás-varázsló is végig vezeti a felhasználót a kezdeti telepítéskor elvégzendő műveleteken, iletve az itt már tartozék mérőmikrofonnal történő kalibráláson is (Audyssey MultiEQ). Komponens bemenet már itt sincs. Elődjéhez hasonlóan, a 1612 is ismeri már a Dolby Prologic IIz kódolást (amit a 1312 még nem kezel), és az ilyenkor nem hátul, hanem elől fent elhelyezett (magassági)hangszórók számára dekódolt jelet is tovább tudja küldeni egy sztereó erősítő számára – így ő is bővíthető 7.1-essé. Teljesítménye kicsit növekedett, immár 5×120 watt garantálja, hogy akár nagyobb nappalik hangosítása sem jelent gondot.

Mindkét új kis Denon használja a tavalyi modelleknél is már meglévő Compressed Audio Restorer funkciót, amely a minőségvesztéssel tömörített zenei anyagok (pld. MP3, WMA) lejátszásakor kompenzálja az elszenvedett veszteségeket, egy szinttel magasabbra emelve ezen zenék megszólalásának minőségét. Valamivel magasabb szintre kerül azonban a rádióerősítők ára is, az AVR-1312 várhatóan 89 990 Ft, az AVR-1612 pedig 129 900 Ft lesz.

Azok számára, akiket már a korábbi AVR-1311 és AVR-1611 modellek hangzása is meggyőzött, most remek alkalom lehet a kifutó két erősítő akciós ára arra, hogy különlegesen olcsón jussanak hozzá valódi Denon minőséghez, hiszen már 70 ezer forint alatt rendelhető – a készlet erejéig – a 1311-es, és 90 ezer forint alatt a 1611-es típus!


Címkék:   Denon   erősítő   házimozi   rádióerősítő   5.1   HDMI1.4   AVR-1312   AVR-1612  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu