Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Denon AVR-X3400H augusztustól

Denon AVR-X3400H augusztustól

2017. július 19.  10:46
|

Június elsején már bemutattuk az idén nyáron érkező két új Denon házimozi-erősítőt, az AVR-X1400H és AVR-X2400H modelleket, most az augusztus közepére várható AVR-X3400H-ról érkezett hír. Természetesen az egyik legfőbb újdonság itt is a HEOS-kompatibilitás, de más fejlesztéseket is sikerült megvalósítani az előd AVR-X3300W-ből kiindulva – elég ha csak a 8-csatornás, 32-bites AKM DAC-ot említjük kedvcsinálónak.


 

De nézzük akkor tételesen, mivel tud többet majd az AVR-X3400H az előd X3300W-től:

  • HEOS-kompatibilitás: a Denon HEOS zenelejátszók teljes értékű komponenseként is működhet ez az erősítő is, a HEOS távvezérlő appal irányítható, bármely más HEOS lejátszóval akár szinkronban is szólhat.
  • AKM AK4458VN prémium DAC, amely korábban csak az eggyel nagyobb kategóriát jelentő AVR-X4200W-ben volt megtalálható.
  • 3 HDMI-kimenet, azaz már két zónába is lehet nem csak különböző hangot, de videó jelet is továbbítani, a fő zónában pedig egy időben két eszköz (pl. TV és projektor) is csatlakoztatva lehet. (Csak érdekesség képpen: ez a DAC chip kevesebb, mint 2 amerikai dollárba, kb. 500 Forintba kerül alkatrészkereskedőknél – ha 1000 darabnál többet veszünk egyszerre. A Denon bizonyosan többet vett :)
  • eARC-kompatibilitás a TV-bemeneten. Később érkező firmware-frissítéssel érkezik az Enhanced Audio Return Channel funkció kezelése. A HDMI 2.1-es szabvány részeként továbbfejlesztésre került az ARC funkció. Ennek (ARC) eredetileg az a lényege, hogy az erősítő kimenetére csatlakoztatott TV-ről a hang (ami a beépített TV-tunerre érkezik, esetleg online tartalmat elérő alkalmazásán keresztül jön, vagy valamelyik másik HDMI-bemenetén – mondjuk egy set-top-boxtól – vesz át a tévé) az erősítőre juthat ugyanazon a HDMI-kábelen, amin alapvetően az erősítő képe és hangja továbbítódik a TV-re. Azaz, ha a TV-műsor hangját akarjuk kihangosítani az erősítőn, akkor nincs szükség ehhez a TV egyik hangkimenetét az erősítő egyik bemenetére vezetni, mivel az erősítő és a TV közötti egyetlen HDMI-kábel gyakorlatilag két irányú a hang tekintetében. Az eARC már fel van készítve nem csak a HD-s hangok, de az objektumalapú hangformátumok (Dolby Atmos, DTS:X) kezelésére is, így ha ilyen TV-adások lesznek egyszer, azok hangját is egyszerűen lehet átküldeni az eARC-kompatibilis erősítőkre. Fontos kiemelni, hogy a fentiek alapján az eARC-nek köszönhetően az a konfiguráció is használható lesz, amikor a médialejátszók, játékkonzolok, egyéb források közvetlenül a TV-re vannak csatlakoztatva, nem pedig az erősítő különböző bemeneteire. Ekkor elég a TV-n bemenetet választani, az onnan érkező akár Dolby Atmos hang az erősítőre az eARC-kompatibilis HDMI-kimeneten keresztül jut el, nincs szükségünk az erősítő bemeneteit használnunk.
  • Audyssey LFC (Low Frequency Containment): a mély hangok úgy lehetnek meggyőzőek, hogy a szomszédokat mégsem zavarjuk velük – írja a Denon sajtóanyaga erről a funkcióról. A lényeg alapvetően az, hogy úgy csökkennek a falakon, tárgyakon is áthatoló mély hangok, hogy ezek hiányát ez ember füle nem érzékeli drasztikusnak abban a helyiségben, ahol a hangszórók találhatóak. Hasonló a megoldás ahhoz, amikor egy kis hangszóróból a bemeneti jelet manipulálva lényegesen többnek tűnő mély hangot hoznak elő bizonyos effektekkel az erősítők. Gyakorlatilag 50 Hz alatti mély hangokat nem engedélyez kiadni az Audyssey LFC algoritmus, és egészen 200 Hz-ig csökkenti a mélyek erejét. Mélynyomók és nagy méretű hangfalak esetén, de csak akkor, amikor szükséges avatkozik be a hangzásba.
  • A videóáramkörök már nem csak a HDR10 és Dolby Vision HDR-formátumokat továbbítják de későbbi firmware-frissítés után már a HLG-t (Hybrid Log Gamma) is, amely színdinamika-tartományt növelő eljárás a digitális TV-adások felturbózására lett kifejlesztve. Kérdés, mikor lesznek ilyen TV-adások, és azt vevő, rögzítő készülékek...

 

Egyéb téren nincs érdemi változás, az AVR-X3400H megvásárlásával egy szupermodern 7.2 csatornás házimozi-erősítőt kapunk, 8 HDMI-bemenettel, DLNA, Apple AirPlay és Bluetooth lejátszási lehetőségekkel, internetrádió, Spotify, Tidal, Deezer, stb. eléréssel. A 4K/60 Hz kompatibilis HDMI-bemeneteire érkező kisebb felbontású videójelet képes felskálázni 4K-ra, kényelmes bekalibrálásához pedig már az Audyssey MultiEQ Editor mobil alkalmazás (20 EUR) is használható iOS alatt (korábbi modellkehez is elérhető mostantól). Okosotthonunkba nem csak hálózati (IP) távirányítással, de RS232-vel, infra ki- és bemenetekkel, Creston Connected kompatibilitással is illeszthető, 12V-os trigger (kapcsoló) kimenettel is használható.

 

 

Az új Denon AVR-X3400H magyarországi ára még nem ismert, várhatóan 1–2 héten belül kiderül, akkor frissítjük ezen hírünk végét. Az azonban bizonyos, hogy az előd AVR-X3300W mostani akciós áránál drágább lesz az utód, így akinek nincs szüksége a fentebb bemutatott új funkciókra, az most kihasználhatja a kedvezményt.


Címkék:   Denon   erősítő   AVR-X3300W   AVR-X3400H  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu