Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Biztonságos iPhone backup Mac-en és PC-n

Biztonságos iPhone backup Mac-en és PC-n

2011. április 23.  10:55
|

Mint köztudott a szinkronizálás során az iTunes készít egy backup-ot telefonunk adatairól. Amennyiben ezt a mentést nem titkosítjuk, az adatok gond nélkül olvashatóak. Megmutatjuk, hogy tudhatjuk mentéseinket és telefonunkat is biztonságban!

Az Apple termékeit nem utolsósorban azért is szeretjük, mert könnyen kezelhetőek, ehhez hozzátartozik a számítógép és a hordozható eszköz szinkronizálása is, iTunes segítségével. Az iTunes nem csak a biztonsági mentésről gondoskodik, hanem arról is, hogy zenéket, filmeket vagy alkalmazásokat másolhassunk telefonunkra.

Automatikus biztonsági mentés
Minden felhasználó első dolga az iPhone kézbevétele után, a beállítások módosítása, legyen itt szó egy WiFi hálózathoz történő csatlakozásról, a levelezésünkről, a Safari könyvjelzőiről, vagy épp valamelyik alkalmazás beállításairól. Minden alkalommal, amikor a telefont összekötjük számítógépünkkel, az iTunes lementi beállításainkat, frissíti a mentéseinket.

Kényelmes a mentésnek köszönhetően
A mentés tartalmazza az összes beállításunkat, adatainkat, leveleinket, fényképeinket illetve egyéb személyes információinkat. A mentésre különleges eseményekkor van szükség. Ilyen esemény, ha frissítjük készülékünk szoftverét, valami hiba okán előző állapotot kell visszaállítanunk, vagy épp új iPhone-t vettünk. A mentést kényelmesen vissza tudjuk tölteni, nincs szükség rá, hogy minden beállítást újra végig zongorázzunk, ismét kijelöljük zenéinket, filmjeinket amelyeket szeretnénk útközben is magunknál tartani. Telefon csere soha ilyen könnyű nem volt még, hisz új telefonunk első szinkronizálásakor az iTunes megkérdezi, előző mentésből szeretnénk-e adatainkat, beállításainkat visszatölteni, majd rövid idő után már használhatjuk is azt.

Számítógépes adatlopás
Alapértelmezetten a mentést nem titkosítja az iTunes, így ha más is hozzáférhet számítógépünkhöz, személyes adatainkat könnyen ellophatják, felhasználhatják. Igaz, hogy a nem titkosított mentést is egy speciális állományba menti az iTunes, de az adatok kinyerésére számtalan alkalmazás áll rendelkezésünkre.
Ezeket az alkalmazásokat elvileg azokra az esetekre készítették fejlesztőik, ha telefonunkat ellopták, új még nem áll rendelkezésünkre, de adatainkhoz hozzá kell férnünk. Egyszerű kezelésük és az adatok titkosítatlansága miatt viszont ezt bárki megteheti, aki hozzáfér számítógépünkhöz. Ennek elkerülésére ajánlott mentéseink titkosítása.
Maga a titkosítás nagyon könnyű. Egyszerűen csatlakoztassuk telefonunkat számítógépünkkel, és jelöljük be az iTunes-ban az iPhone backup titkosítását, majd adjunk meg egy jelszót:

 

iTunes beállítás iPhone titkosításáraiTunes beállítás iPhone mentéseinek titkosítására


Ahhoz viszont, hogy biztonságban tudjuk adatainkat, még egy feladat vár ránk. Mit sem ér az egész ugyanis, ha telefonunkról a fájlok továbbra is játszi könnyedséggel lelophatóak. Ennek elkerülésére kapcsoljuk be a beállításoknál a jelkódzárat:

iPhone beállítások

Jelkódzár beállítása iPhone-on


Így ha telefonunkat az asztalon felejtjük, akkor sem férhetnek azonnal adatainkhoz. Ha pedig ezt is fokozni szeretnénk, akkor kapcsoljuk be, hogy 10 hibás jelkód beadása után törölje a telefon minden adatunkat. Attól nem kell félnünk, hogy ezek esetleg véglegesen elvesznének, hisz iTunes-unkkal szinkronizálva bármikor visszaállíthatjuk az előzőleg lementett állapotot.

 

Így ha telefonunkat az asztalon felejtjük sem férhetnek azonnal adatainkhoz. Ha pedig ezt is fokozni szeretnénk, akkor kapcsoljuk be, hogy 10 hibás jelkód beadása után törölje a telefon minden adatunkat. Attól nem kell félnünk, hogy ezek esetleg véglegesen elvesznének, hisz iTunes-ünkkel szinkronizálva bármikor visszaállíthatjuk az előzőleg lementett állapotot.Adattörlés sikertelen jelkódzár beadása esetén


Ennél nagyobb biztonságot nyújt, ha céges levelező szerverrel vagy MobileMe-vel szinkronizálunk. Céges E-Mail szerverek egy része támogatja a mobil eszközök adatainak távoli törlését – épp az esetleges adatlopások, adatelhagyások elkerülése végett – míg a MobileMe ezen felül a Find My iPhone opcióval nem csak a távoli törlést, zárolást támogatja, hanem a telefon helyzetének felderítését is.

 

MobileMe Find My iPhoneMobileMe Find My iPhone


A szolgáltatás arra ugyan nem felel meg, hogy tolvajunkat elkapjuk, de ha nem emlékszünk, hol hagytuk készülékünket, így megtalálhatjuk.

Aki félti adatait, és ezeket a beállításokat alkalmazza biztosan nyugodtabban alhat éjjel, de azt meg kell jegyeznünk, hogy 100%-os biztonság nincs.

 Címkék:   tippek-trükkök   iphone   itunes   apple   adatbiztonság   backup  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

Nagyon jó cikk, várom a következőt!
mokee |
.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu