Főoldal » Hírek » Bemutatjuk az Imperial internetes rádiókat!

Bemutatjuk az Imperial internetes rádiókat!

2022. június 10.  13:53
|

Meglepődve vettük észre, hogy az elmúlt hónapok eseményei közben elfelejtettük alaposan bemutatni a legújabb márkánkat, a német Imperial-t! Pedig neki köszönhetően jelentősen bővült internetesrádió-kínálatunk, bár ahogy mai hírünkből kiderül, a legtöbb modell esetében jóval több funkcióról van szó, mint internetes rádióadók hallgatásáról. Ráadásul, a legkisebb készülék, amelyik csak ennyit tud, az is több tízezer rádióadót képes elhozni a szobánkba a világ minden tájáról.

A rádiózás, rádiós programsugárzás azon szolgáltatások közé tartozik, melyeket nem hogy hátrányosan érintett volna az internet elterjedése, de éppen hogy segítségükre volt. Nincs szükség drága és energiaigényes rádióadóra, frekvenciaengedélyre, komoly pénzekre akár csak egy országos lefedettségért is. Mára már gyakorlatilag bárki – akár ingyenes szoftvereket is találva a feladathoz – egymaga is indíthat egy internetes „rádióadót”, vagy pontosabban „audió streamet”, amely a világ bármely részén hallgatható.

A saját rádióadó üzemeltetésénél azért még jóval gyakoribb igény a mások adásánák hallgathatósága. Annál is inkább, hiszen mára gyakorlatilag minden „valódi” rádióadó, amely hagyományos AM/FM frekvencián vagy a digitális DAB/DAB+ formátumban sugároz, bizonyosan hallgatható az interneten is. Már technikai akadálya sincs annak, hogy a hagyományos vagy a digitális rádióadás minőségével megegyező vagy még jobb hangminőségben is élvezhessük az internetes rádióadást, csak megfelelő eszköz és megfelelő „stream” kell hozzá. Előbbi rajtunk, hallgatókon múlik (milyen készüléket választunk az internetes rádiózáshoz), utóbbi a rádiócsatorna üzemeltetőjén. Az igényesebb rádióadók többféle minőségben is elérhetővé teszik az adásukat, tekintettel arra, hogy valaki éppen nem korlátlan mobilnettel (akkor a minél kevesebb adatmennyiség érdekében rosszabb hangminőséget kínálnak) vagy mondjuk hifi hangrendszerén kihangosítva, minőségi hangláncon keresztül szeretné élvezni elsősorban a zenei tartalmakat (ekkor a minőség érdekében nagyobb felbontású, részletgazdagabb, azaz jobb hangminőségű a stream). A kisebb adatmennyiséget továbbító gyengébb minőség akkor is fontos lehet, ha a világ másik felén lévő hallgatókat is szeretné elérni egy rádióadó, hiszen nem lehet tudni, mennyi szerveren keresztül és milyen gyors internetkapcsolaton át kerül a hallgatóhoz az adás. Hiába jó minőségű, ha nem tud folyamatosan eljutni a rádiótól a hallgatóig az adat, ekkor akadozó, meg-megszakadó hangzás lesz az eredmény, amelynél már lényegtelen, hogy milyen szépen szól az a pár másodperc, ami összefüggően megszólal…

Mi, a Lejátszó.hu-n abban szeretnénk segíteni, hogy minél inkább a hallgató igényeinek megfelelő „vevőkészüléket” kínáljunk, minden igényhez tudjunk adni egy pont arra tökéletes eszközt. Az elmúlt években a skót (majd a Brexit után németté váló) REVO, a japán DENON+Marantz csoport, az amerikai SONOS és a kínai iEast márkák kínálatával vártuk az oldalunk látogatóit. (Persze, egy mobiltelefonon és a számítógépen is hallgatható internetrádió – akinek ez a megoldás kényelmes és megfelelő hangot is biztosít, az ne is olvassa tovább cikkünket!) Márkák jönnek és mennek időnként, most éppen az iEast hazai forgalmazását szüntettük meg (hamarosan pótoljuk az utána maradt űrt), és a német Telestar cég Imperial logó alatt készülő termékei a legutóbbi újdonságok webshopunk „Zenelejátszó, webrádió” kategóriájában. Az aktuális Imperial-kínálatot szemlézzük az alábbiakban.

Imperial i105

Jelenleg bruttó 22 950 Ft-ért kapható a legkisebb modell. Bár egyetlen hangszórója miatt csak monóban szól, de fül- vagy fejhallgatót is csatlakoztathatunk (de akár erősítőt, aktív hangszórót is), azon keresztül már sztereóban élvezhető a zene. Színes kijelzőjén keresztül végezhetünk el minden beállítást, majd itt választhatjuk ki a zeneforrást. Ez lehet internetrádió (a MediaYou.net adatbázisából), USB-n csatlakoztatott háttértáron lévő zenefájl (MP3, AAC, FLAC, WMA, WAV, M4A – de Apple Lossless nem) formátumokban vagy a mobilon, tableten lévő zene, ha azokon az AirMusic mobilappot használjuk. Mivel hálózatunkon, mint szabványos DLNA-zenelejátszó jelenik meg az i105 (is), így számos alkalmazásból (pl. Windows Media Player, vagy Synology Audio Station) is küldhetünk rá lejátszandó fájlokat. A zenelejátszáson kívül egyéb funkciók:

 • Ébresztőóra (bármilyen zenénkre, webrádióra, dallamra)
 • Időzítő (visszaszámlálás ébresztésig/riasztásig)
 • Időzített kikapcsolás
 • Elalvásrádió (elalvást, ellazulást segítő online zenei streamek/rádiók)
 • Időjárási adatok megjelenítése és előrejelzés akár kikapcsolt állapotban is
 • Egyéb funkciók az AirMusic Control mobilalkalmazást használva

Otthoni számítógép-hálózatunkhoz, routerünkhöz az i105 Wi-Fi-n keresztül csatlakozik, a 802.11b/g/n szabványokat ismeri 2,4 GHz-en. Kezelőfelülete magyarra is állítható, hangminősége meglepően jó a viszonylag kicsi műanyag készülékháztól elvárhatóhoz képest, a mélyebb hangok előállítását a hátlapi bassreflex nyílás is segíti. Tápellátását a tartozék USB-C-s fali töltő biztosítja.

Imperial i110

Közel másfélszer több pénzért (jelenleg 36 950 Ft-ért) kapható ez a típus, de már fa készülékházzal, és dió, fekete, fehér színválasztékkal. Bár továbbra is egy hangszóró fér a rádióba, a fa burkolatnak (a hátlapon itt is külön nyílás a mély hangok számára) köszönhetően fadobozos hangfaltól elvárható minőségi hangot kapunk, gyengébben hallóknak is több mint elegendő maximális hangerővel. Itt is használható az AirMusic Control mobilapp, de egy hagyományos infra távirányítót is kapunk a pénzünkért az i110 rádiókészülék mellé. De enélkül is kényelmesebben kezelhető a rádió az i105-höz hasonlítva, mivel több fizikai gombot találunk az előlapi kijelző alatt, közöttük egy szabadon programozhatót is. 5 gomb az 5 kedvenc rádióadónk azonnali indításához használható. További extra funkciók, amelyek az i105-ön nincsenek:

 • Ha nem lenne megtalálható egy internetes rádióadó a MediaYou.net adatbázisában (mert pl. nagyon új, vagy senki nem ismeri, mert a szomszédunk indította tegnap), akkor manuálisan is felvehető a rádióra.
 • Időzített lejátszás, hogy pl. a kedvenc műsorunk minden nap 16–18 óra között magától megszólaljon.
 • Automatikus kikapcsolás, ha lejátszás nélkül bekapcsolva felejtettük a készüléket.
 • Beállítható, hogy a jobb minőségű vagy a kisebb adatmennyiségű (ezért lassú internet mellett is stabilabb) adást preferáljuk, és amely adónál van választék, ott az i110 ennek a kívánságnak megfelelően választ streamet.
 • Különböző és egyedi hangzásképek választhatóak a mély, extra basszus és magas hangok testre szabott beállításával.
 • Nem csak időjárási, de tőzsdei infók is megjeleníthetőek a kijelzőn.
 • Beállítható, hogy áramszünet után folytatódjon-e az amiatt félbemaradt lejátszás.
 • Az i110 kijelzőjén is böngészhetjük hálózatunk DLNA-szervereit (pl. a NAS-t), és onnan zenét játszhatunk le.

12V-os hálózati tápegységet kapunk a rádió mellé, amely készenlétben 0,5 Wattot, működés közben max. 10 Wattot fogyaszt.

Imperial DABMAN i205

Ezért a készülékért már 56 950 Ft-ot kérünk jelenleg, de cserébe egy hibrid rádiót kínálunk, szintén 3-féle színben. A hibrid szó itt azt jelenti, hogy nem csak internetrádióról van szó, de hagyományos FM-rádió és CD-minőségű digitális DAB/DAB+ rádió is egyben. Sőt, Bluetooth hangszóróként és analóg jelet fogadó erősítőként is működik, miközben itt is csatlakoztathatunk USB-s háttértárakat zenefájlokkal. Sajnos, idehaza a digitális rádiózás gyakorlatilag fel lett számolva, de a világ kb. összes többi részén országonként sok tucat vagy akár több száz rádió is elérhető hibátlan minőségben, sistergés és egyéb zavarok nélkül. Ami viszont nem ilyen könnyen szabályozható egy ország vezetése által, az az online zeneszolgáltatások elérése. Az i205 képes csatlakozni a prémium Spotify, TIDAL, Deezer, Amazon Music, Napster, Qobuz előfizetésünkhöz is, így ezen szolgáltatók összes tartalma hallgatható! Nem is akár hogyan, hiszen ez a modell már sztereó hangszórókat tartalmaz, és 2,6 kg a tömege, ami a hangzáson is sokat dob. Extra funkciók tehát az i110-hez képest:

 • FM-rádió (külső FM/DAB antennával)
 • DAB/DAB+ digitális rádió (külső FM/DAB antennával)
 • Bluetooth hangszóró (BT 5.0)
 • Analóg vonalbemenet (aktív hangfal funkció)
 • Prémium zeneszolgáltatások elérése
 • Nem csak Wi-Fi, de 10/100 Mbites ethernet csatlakozás is
 • Külön vonalkimenet (3,5 mm-es jack) külső erősítő, aktív hangszóró csatlakoztatásához

Imperial DABMAN i450

Ennél a modellnél nem igazán lépünk tovább képességek terén az i205-höz képest, itt alapvetően a készülék kialakítása más. Egy fekete és ezüst színben létező konyhai rádióról van szó, amit általában a konyhaszekrény aljára szokás felszerelni, hogy fűzés közben használhassuk. Az ilyenfajta rögzítéshez egy fém konzolt is tartalmaz az i450 csomagja. A hangzás terén azonban mást kapunk, mint amit az i205-től, mivel a rádió aljába egy külön mélynyomó hangszóró is beépítésre került, miközben sztereó hangszórói kisebb teljesítményűek.

Imperial DABMAN i610

Az Imperial legnagyobb belső hangszórós hibrid rádiója jelenleg 77 490 Ft, toronyszerű kialakítása – az i450-hez hasonlóan – 2.1-es hangrendszert takar. A fekete és ezüst színben is kapható rádió szintén fából készült, előlapján csak a színes kijelző és az USB-csatlakozó található, a kezelőgombok a tetején kaptak helyet. Az infra távvezérlő itt is tartozék. Gyakorlatilag az i450-es modell másfajta készülékházba szerelt változatáról van szó. Az ellentétes irányba sugárzó sztereó hangszórói miatt egy nagyobb teret is megtölt hangzással, nem kell vele szemben állnunk (mint pl. az i450-nel főzés közben) az ideális hallgatói pozíció érdekében.

Imperial DABMAN i550 CD

Az Imperial i550 CD napjaink „Hi-Fi tornya”. Bár csak egyetlen készülékben, de mindent tartalmaz ahhoz, hogy a modern zenei forrásokat, tartalmakat megszólaltassuk, csak 1 pár hangfalat kell csatlakoztatnunk hátlapján a beépített 2×20 Wattos erősítő kimeneteire. Hibrid rádió, Bluetooth-os hangszóróként is használható, de hálózatunk DLNA-szervereiről vagy USB háttértárról az összes ismertebb zenefájlformátumban tárolt zenénk is lejátszható. Hallgathatunk olyan online prémium zeneszolgáltatásokat is, mint pl. a Spotify, Deezer, TIDAL, Amazon Music, stb., de ha még lenne otthon CD-lemezünk, azt is képes fogadni a beépített lemezfiókon keresztül. Mint erősítő analóg és digitális (koax és optikai) bemenetekkel is rendelkezik – így ráköthető akár egy játékkonzol is –, de hangja akár digitálisan is továbbküldhető egy külső DAC-ra vagy egy még komolyabb erősítőre. Ellentétben a többi Imperial rádióval, az i550 CD a REVO modellekben is használt Frontier Silicon platformra épül, így az UNDOK mobilappal is távirányítható.

Végére is értünk ezzel a Lejátszó.hu kínálatában jelenleg kapható Imperial rádiók bemutatásának. A fenti 6 modell közül reményeink szerint igen sokan tudnak megfelelő készüléket választani. De ha mégsem, akkor ITT van még a REVO-kínálatunk (amely heteken belül új modellekkel bővül!), a Denon és Marantz zenelejátszói, ráadásul napokon belül bejelentünk egy újabb márkát, amivel a korábbi iEast lejátszókat pótoljuk!

És még egy „titok”, csak ezen hírünk olvasóinak: készül egy külön weboldalunk, amely kizárólag a hálózatos zenelejátszóinkról fog szólni, kezdetben a REVO, Imperial és a fentebb említett új márka készülékeit mutatja majd be és hasonlítja össze. Hogy ne maradj le a bejelentésről, regisztrálj ITT, és engedélyezd profilodban hírleveleink fogadását – ha még nem tetted volna meg!


Címkék:   Internetes rádió   Telestar   REVO   DAB   zenelejátszó   FM   TIDAL   Spotify   DABMAN  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu