Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Android minőségi mozizáshoz is

Android minőségi mozizáshoz is

2016. június 8.  22:31
|

Az Open Hour Chameleon sikere azt mutatja, egyre nagyobb igény van egy olyan médialejátszóra, amely számítógépként, játékkonzolként is használható, de fogyasztása mégis mindössze pár watt, nem kell vírusoktól tartanunk rajta, és könnyen kezelhető. A komolyabb androidos készülékek mára már remekül megfelelnek mindennek, de csak addig, amíg nem elvárás a kimagasló kép- és hangminőség, amit eddig csak pl. egy Sigma Designs processzortól kaptunk meg. Eddig...

Megjelent ugyanis kínálatunkban a HiMedia Q10 Pro Androidos asztali mini számítógép, amely az első a maga nemében, amelyről azt merjük – és meri a kínai gyártó is – állítani, hogy bátran választható komolyabb TV vagy projektor és akár 7.1-es vagy még több csatornás Dolby Atmos, DTS:X hangrendszer mellé is.

 

A HiMedia cég mára talán a legismertebb gyártó az asztali androidos „boxok” piacán, köszönhetően a kiváló minőségű kidolgozásnak és a rendszeres szoftverfrissítéseknek, amely széles modellkínálatukat jó ideje jellemzi már. Számtalan YouTube videó demonstrálja termékeik tudását, különlegességeit és persze népszerűségét. A Hisilicon Hi3798C V200 processzor megalkotásával a kínai Huawei és az amerikai Dolby Laboratories elérte a célt, amely érdekében korábban összefogtak: Android-alapú set-top-boxokhoz olyan platform létrehozása, amely kielégíti az online (fizetős) tartalomszolgáltatók biztonsággal kapcsolatos elvárásait (pl. hardveres vízjel a videóstreamben, 4K HDR10 és Dolby Vision támogatása), miközben elsősorban a fullHD-s és UHD-s tartalmakat kiváló minőségben jeleníti meg, még erősen tömörített adatokból is.

A processzor egy Cortex A53 architektúrájú, már 64-bites ARM, amely 4 magja 1,6 GHz-en működik. A grafikáért egy 3-magos Mali-T720 felel. 2 GB-nyi DDR3 RAM-mal és 16 GB-os belső flash memóriával gazdálkodhat a jelenleg 5.1.1-es verziójú Android operációs rendszer, amely – ellentétben az Open Hour Chameleon SD-kártyás megoldásával – itt a ROM-ban kapott helyet. A hardver tehát láthatón elég erős akár a komolyabb 3D-s játékokhoz is, de a filmlejátszás H.264 és H.265 kódolás esetén is jóval magasabb bitsebességig zökkenőmentes, mint a médialejátszók estében. Saját tesztjeink azt mutatják, hogy még H.265-ös tömörítés mellett is gond nélkül lejátszható hálózaton át a 300+ Mbit/s sebességű 4K-s fájl (hangsáv nélküli). Ez annak tudatában különleges, hogy a 4K-s Blu-ray lemezeken a legjobb minőségű (legkevésbé tömörített, azaz legnagyobb adatsebességű) film max. 128 Mbit/s bitrátájú lehet, hang nélkül pedig csak a videó max. 100 Mbites. Tehát a Q10 Pro több mint 3-szor gyorsabban képes feldolgozni a 4K-s filmeket, mint amit az UHD Blu-ray szabvány megkövetel a 4K-s asztali BD-lejátszóktól! Ennek bizonyosan ára van, gondolhatnánk, az asztali PC-k processzorára gondolva, amelyek szintén képesek ilyen – és persze még akár komolyabb – teljesítményre, miközben 100+ wattot is fogyaszthatnak. A Q10 Pro-nál a legkomolyabb videólejátszási feladatnál sem mértünk magasabb értéket, mint 10 watt, általában 7–10W között ingadozik a fogyasztás, amely a médialejátszóknál megszokott adat, nem a számítógépeknél. A készülék HDMI 2.0a kimenettel rendelkezik, amelyen akár 60 képkocka/másodperc sebességű 4K-s tartalom is gond nélkül kiküldhető, szemben a Popcorn Hour VTEN és a Dune HD Solo 4K max. 30 fps sebességével.

Az aktuális hangsávformátumok kezelésével sincs gond a Q10 Pro-n. HDMI-n valamennyi érintetlenül továbbküldhető (igen, a Dolby Atmos és a DTS:X is), koaxon és optikán bármi, ami max. 24-bites és 192 kHz-es sztereó, vagy ezen csatlakozók szabványának megfelelő 5.1-es hang. Ha csak TV-vel vagy analóg erősítővel használnánk a HiMedia újdonságát, akkor bármely hangsáv lekeverhető sztereóba, és az analóg kimeneteken megjeleníthető, még a Dolby TrueHD is!

Imprex 2.0 PQ. Ez a neve a Hisilicon és a Dolby gyermekének, az elektronikának és az őt vezérlő algoritmusoknak, amely a képminőségért felel. Ez a képjavító motor a Sigma Design VXP-je (amit évek óta megtalálhatunk már a Popcorn Hour lejátszókba, illetve most már a Dune HD Solo 4K-ban is) vagy éppen a Darbee Darblet processzorok (pl. az OPPO Blu-ray lejátszókban) konkurense kíván lenni a jövőben. Ő is adaptívan, az adott képkockának megfelelően igyekszik javítani a képen, a sötét és világos részekben jobban elválasztva a hasonló, már-már egybe mosódó árnyalatokat (Dynamic Contrast), így javítva a kontrasztot helyileg. Emellett viszont – szinte szó szerint – számtalan beállítási lehetőségünk van az Imprex 2.0 PQ használata során a Q10 Pro-n, kezdve a szokásos demó módtól egészen a színösszetevők (R/G/B/C/M/Y) finomhangolásáig (az alábbi képen csak néhány látszik ezekből, még egy korábbi firmware alapján):

 

 

A fenti kép egyéb érdekessége, hogy egy tabletről készített képernyőfotó! Az ingyenes HiMediaShare alkalmazás a Q10 Pro képernyőjét androidos telefonunkra tükrözi, így MINDENT, ami a Q10 Pro-n történik, vezérelhetünk a mobilunkról. Természetesen visszafelé is működik a dolog, az Androidos vagy iOS mobil (illetve Mac OS X vagy Windows számítógép) képernyője is streamelhető a Q10 Pro-ra. A rendszerben előre telepített Happy Cast programot elindítva a Q10 Pro úgy működik, mint egy AppleTV, AirPlay-en keresztül elérhető a számítógépeink, iOS-t futtató mobiljaink számára. Akár egy iPhone-os játékprogram is késedelem nélkül élvezhető így a TV-n, meglepően jól működik. Az operációs rendszerben szintén megtalálható Miracast app hasonlóan használható Androidos mobilokkal, amelyek támogatják a Wireless Display funkciót a képernyő-beállításoknál.

A Q10 Pro belső 3,5"-es merevlemezt (vagy lemezadapterrel természetesen akár 2,5"-es HDD-t, SSD-t is) is fogad, ha nem hálózati lejátszóként használnánk, és nem akarunk USB-s lemezekkel sem szerencsétlenkedni. A fém fedél egy zár nyitása után felhajtható, és csavarozás nélkül, könnyedén cserélhető a lemez. Bár SD-kártyaolvasóval is rendelkezik, 4K-s vagy akár csak HD-s filmek tárolásához egy belső lemez vagy egy NAS ajánlott. EMlítést érdemel, hogy nem csak két USB2.0-és porttal, de egy USB3.0 szabványúval is rendelkezik, így igen gyorsak lehetnek az USB-s lemezműveletek is, legyen szó mondjuk másolásról a belső tárhelyre, vagy a beépített NAS-funkcióval USB3.0-ás lemezek megosztása a gigabites hálózatunkon.

Az előlap bal oldalán található, nagy méretű szöveges kijelző jelenleg csak a pontos – internetről szinkronizálható – idő mutatására alkalmas, és az Android beállítások között ki-/bekapcsolható. Ennyi. Más funkciója nincs, szoftverek nem vezérlik, a lejátszási időt sem mutatja, és nem is tervezi jelenleg a HiMedia, hogy a pontos idő jelzésén kívül másra is használható legyen. További adatok és specifikációk a Q10 Pro-ról annak adatlapján találhatóak. A következő napokban elindul a márka magyar Facebook oldala és YouTube csatornája is, így hamarosan videókat is mutatunk a működéséről.

Míg eddig az androidos készülékek általában a gyerekszobába, hálószobába kerültek – mert hiába voltak alkalmasak számos egyébre is, mint médialejátszás, képminőségben nem tudták felvenni a versenyt a Popcorn Hour, Dune HD vagy Mede8er lejátszók médiaprocesszoraival –, talán most, a HiMedia újdonságával változhat a helyzet. Aki nem hiszi, járjon utána – jöjjön be pl. valamelyik bemutatótermünkbe, és próbálja ki mindazt, amiről most írtunk, hasonlítsa össze akár két egyforma TV-n, közvetlenül egymás mellett a Q10 Pro és bármely másik lejátszónk képét, hallgassa meg 7.1-es hangrendszerünkön a hangját!

HiMedia Q10 Pro a webshopban: link...
Magyar nyelvű weboldal, terméktámogatás és fórum: link...
Gyártói weboldal: link...
Popcorn Hour VTEN VXP-képjavítással: link...
Dune HD Solo 4K VXP-vel: link...
Open Hour Chameleon SE Android 4.4-gyel: link... 


Címkék:   HiMedia   Q10 Pro   Imprex 2.0   VXP   Darbee   KODI   HDR10   Dolby Vision   Sigma Designs   Android  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu