Főoldal » Hírek » A SONOS babérjaira tör a DENON is

A SONOS babérjaira tör a DENON is

2014. június 4.  15:17
|

Február 6-án adtunk hírt a DENON Cocoon Stream-ről. Akkor már látszott, hogy a japán hifi-specialista sem akar kimaradni a hálózatos zenelejátszásból, és nem elégszik meg azzal, hogy a legtöbb házimozi-erősítője egyben már ethernetes lejátszó is. Tegnapelőtt bejelentették az augusztusra várható HEOS by DENON termékcsalád 3 aktív hangszórós tagját és az opcionális HEOS Extendert, amely a lakás wifi-lefedettségét növeli a lejátszók számára.

Ha a három HEOS modell elnevezésére tekintünk, máris visszaköszön a SONOS Play sorozat. Ott Play:1, Play:3 és Play:5 kapható, így nem meglepő, hogy a DENON-nak is kettesével emelkedő páratlan számok „jutottak az eszébe”, de persze itt fentebb, már 3-assal kezdődik a sor :)

 

De ne legyünk rosszindulatúak, a mai világban már valóban nehéz feladat valami eredetit kitalálni, és miért ne mutathatná meg egy DENON, hogy ő milyen választ adna egy igényre, még ha arra már sokan mások (nemrég épp a Samsung) is válaszoltak?

A DENON esetében abban azért bizonyosak lehetünk, hogy – mérettől függetlenül – a zenelejátszók hangzásával nagy problémánk már nem lehet. A legkisebb modell, a HEOS 3 két hangszóróval, és ezekhez kétcsatornás digitális erősítővel rendelkezik. Két HEOS 3 sztereó párba is köthető itt is, fekve és állva, de falra szerelve is használhatóak – bár első ránézésre ez talán nem egyértelmű az egyedi kialakítása miatt:

 

De ismerős: a hangszóró tetején hangerőszabályzó és némító gombok – pont mint a SONOS-nál!


Bár a legkisebb HEOS lejátszó is tartalmaz ethernet-csatlakozót, természetesen wifi-n keresztül is integrálhatóak meglévő hálózatunkba, illetve egymáshoz kapcsolhatóak szinkronizált lejátszáskor. A SONOS zárt vezeték nélküli hálózatával ellentétben a DENON a meglévő otthoni wifinkre képes csatlakozni akár n-es (802.11n, 2,5/5 GHz két sávos) sebességgel is, a beállításokat a DENON Controller alkalmazás, illetve a hátlapi „connect” gomb teszi egyszerűvé.

 

A Spotify, Pandora, Rhapsody bizonyosan elérhető lesz a HEOS-on (is)

 

Az ethernet mellett azonban az USB- és vonalbemenet (3,5 mm-es jack) is alapfelszereltség minden modellen, így nem csak számítógépről, NAS-ról, mobil eszközről (amin a távvezérlő alkalmazás fut), de akár egy pendrive-ról is képesek lejátszani!

 

 

A HEOS 5 nagyobb mérettel (hasonlóan különleges, de nem igazán hasonló formával), 4 darab D-osztályú digitális erősítővel (két magas és két középsugárzó számára) és hasonló hátlapi basszreflex nyílással követi kisebb testvérét. A lejátszók teljesítményéről még nem közölt adatokat a sajtóhír, így csak annyi bizonyos, hogy a nagyobb modell nagyobbat szól. A csúcs HEOS 7 legfelső pozícióját a tetején(?) végigfutó fém csík is igyekszik jelezni:

 

Itt már 5 hangszóró (a két magason és két középen túl vélhetően már egy mélysugárzó is) felelős a hangzásért, és természetesen 5 végfok hajtja meg őket. A kisebb HEOS-okhoz képest extra képesség a hangszóró bal oldalán található fülhallgató-kimenet is. No, meg az újabb külső...

Bár a lejátszható formátumokról nincs információ, szinte bizonyosan ugyanazokkal a fájltípusokkal birkózik majd meg minden HEOS, mint a DENON többi hálózatos lejátszásra képes készüléke: WMA, MP3, WAV, AAC, FLAC és 24 bites FLAC HD egészen 96 kHz-ig – illetve az iOS eszközökről való lejátszás miatt várhatóan az Apple-féle ALAC is a kompatibilitási listán szerepel majd.

Mivel az ilyen kisebb, könnyen mozgatható hangszóróknál igen általános lesz a vezeték nélküli hálózathoz való csatlakozás igénye (hiszen egyszerű bevinni pl. a fürdőszobába, majd akár az erkélyre, kertbe), fontos – főleg nagyobb fájloknál, mint FLAC, WAV – a megfelelő wifi-térerő az egész lakásban. A DENON ebben is segíteni szeretne, így a vasalótalp (na jó, űrhajó) alakú HEOS Extender (SONOS Bridge :) növelheti meg a meglévő hálózatunk lefedettségét, vagy ha nincs még wifi otthon, akkor Access Pointként is használható, első vezeték nélküli hálózatunk létrehozására:

 

2015-től a HEOS család bővítését is tervezi a gyártó. Várható egy lejátszó, amelyet meglévő erősítőnkhöz köthetünk vonalkimenetén keresztül – mint a SONOS Connect-et), és várható egy saját erősítős, amely tetszőleges hangfalakat képes majd meghajtani – de eredeti ötlet, pont mint a SONOS Connect:Amp! A hangszórós HEOS 3/5/7 modellek fekete és fehér színben lesznek kaphatóak (lásd SONOS Play).

Ja, nem volt szó még az anyagiakról! Csodák állítólag nincsenek, így 300–600 EUR között várható (és ez még nem is 27%-os áfával, csak 19-cel van számolva) az európai ár a három lejátszó esetében, azaz nem csak szolgáltatások terén, de elérhetőségben is a SONOS-hoz lett igazítva minden.

Aktuális hálózatos zenelejátszóink a webshopban: link...
HEOS sajtóközlemény: link...


Címkék:   DENON   SONOS   HEOS   zenelejátszó  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu