Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » A Display Port térhódítása

A Display Port térhódítása

2011. április 29.  9:26
|

Az IHS iSuppli legfrissebb tanulmánya szerint a Display Port lassan át fog terjedni egyéb számítógép gyártók eszközeire is, ezzel egyre inkább háttérbe szorítva az elavultnak számító VGA, illetve annak utódjának szánt DVI csatlakozófelületet.

Piackutatók alátámasztják a Display Port terjedését, ugyanis a tavalyi év óta több mint 150%-al nőtt az ezzel a csatolófelülettel rendelkező eszközök értékesítése, és a következő években a háromjegyű növekedés várhatóan továbbra is fenntartható lesz. Az előrejelzések szerint 2014-ig több mint 500 millió Display Port csatolóval rendelkező eszköz fog gazdára találni.

A szabvány térhódítása főleg az Apple-nek köszönhető, de a három legnagyobb grafikai chip gyártó is elkötelezte magát a régi szabványok – úgymint VGA, DVI és Firewire – feladására, legkésőbb 2015-ig. Szinte adja magát, hogy egy-egy új szabvány kifejlesztése, annak bevezetése és finanszírozása helyett egy már bevált felületet használjanak, aminek előnyeit főleg mi felhasználók élvezhetnénk.

A csatlakozófelület nagy érdeme, hogy előállítása olcsóbb és egyszerűbb mint a most általánosan elterjedteké, kompakt kivitele miatt pedig mobil eszközökben történő alkalmazásai s jóval egyszerűbb. Várhatóan a MacBook-okban megszokott Mini Display Port térhódítása lesz a legszembetűnőbb, és az iSuppli szerint három éven belül négy hordozható számítógépből háromban megtalálható lesz.

Mini Display PortMini Display Port és az elavultnak számító DVI kimenet

 

Nagy jövő előtt áll az Intel által fejlesztett, és az Apple által először bemutatott Thunderbolt technológia is, amely ugyancsak a Display Port csatlakozó felületét használja. A Thunderbolt az audió/videó jeleken felül egyéb adatcsomagok továbbítására is képes, mindezt másodpercenkénti 10 gigabites sebesség mellett! Egyetlen portra egyszerre hat eszközt csatlakoztathatunk, legyen szó képernyőről, háttértárolóról vagy épp hálózati adapterről.

A Sonnet által nemrég bejelentett Thunderbolt eszközökről itt olvashattok részletesen.


Címkék:   Apple   Display Port   Thunderbolt   FireWire   Intel   Sonnet   iSuppli   MacBook   VGA   DVI  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu