Ha nincs olyan elvárás a médialejátszó kép- és hangminőségével, esetlegesen szolgáltatásaival szemben, ami indokolná a lecserélését, akkor én nem tenném. 2017-ben nem ez a kívánatos felállás, hogy egy PC torrentezik, plusz külső lemez pörög, Sambán meg lejátszunk. Mivel egy normális médialejátszó alapvetően nem Windows-t futtat, így bármikor előállhat az a helyzet, hogy változik valami az SMB-protokollban, és ami eddig működött egy linux alapú lejátszóval, az már nem megy. Semmi más lejátszónk sem működik szerintem máshogy SMB-n, mint a Mede8er, és annak is mennie kell (ha a Windows alatt beállítjuk a jelszót, nem anélkül akarjuk megosztani a HDD-t).
Én azt mondanám, egy Synology NAS-t kellene bállítani a rendszerbe. Bizonyosan van otthon egynél több számítógép/mobil/tablet, amiről rendszeresen kellene menteni, adatokat, családi fotókat, videókat biztonságba (pl. 2-lemezes RAID1 tömb) helyezni, normálisan rendezni, gyorsan elérhetővé tenni őket, esetleg megosztani a neten rokonokkal, barátokkal. Egy NAS mindezt megoldja, 2 lemezzel kevesebb mint 20 wattot fogyasztva torrentezik napi 24 órában, és még
ezer más dologra jó. A lejátszók NFS-en érhetik el, ami a legkevesebb erőforrást igényli a linuxos készülékektől – a Mede8er pl. csak NFS-en elég gyors 3D Blu-ray lejátszásához. Akár a torrentezés is távolról vezérelhető, a letöltött fájlokat nem csak a lejátszó, de minden számítógépem, telefonom akár a neten keresztül is azonnal eléri. Szóval én NAS-ra koncentrálnék, semmi más nem old meg ennyi problémát, akár olyat is, ami még csak a jövőben fog felbukkanni.