Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Tudástár » Médialejátszók

Médialejátszók

2011. június 8.
|
Házimozi » A házi mozink komponensei

Az otthoni hálózatunk kulcseszköze az a berendezés, amely minél harmonikusabban illeszkedik a Hi-Fi (de akár a Wifi) cuccaink közé is, tökéletesen játssza le az általunk használt digitális formátumokat (plusz lehetőleg minél több másfélét is, ki tudja mit találunk a neten vagy mit hoz át a barátunk egyszer), esetleg képes hagyományos CD, DVD és Blu-ray lejátszására is, ha időnként ilyen adathordozók is megfordulnak nálunk.
Ha nem csak mozizásra használjuk, hanem pl. zenét is hallgatnánk segítségével az egyébként is igényes zenehallgatáshoz összeállított erősítő + hangfalak szettünkön, akkor a hangminőség az egyik legfontosabb szempont. Ha komoly, nagyfelbontású plazma vagy LCD-TV-n moziznánk, akkor a képminőség és az ehhez megfelelő csatlakozó megléte is kulcsfontosságú.

 

 

Mivel alapvetőleg a teljes kényelemben történő szórakozás megvalósítása a célunk az otthoni hálózati médialejátszás kapcsán, ezért nagyon fontos pld. a lejátszó kényelmes távirányítója, ha saját képernyője van, akkor annak távolról is jól látható megjelenítése.

A legfontosabb szempontok talán az alábbiak lehetnek:

 • Kapcsolódás vezetékes vagy vezeték nélküli módon, belső/külső wifi kártya opció (lehetőleg belső)
 • A hálózaton kívül még honnan származhat a média (pld. beépített Blu-ray olvasó, USB-s vagy SATA/eSATA merevlemez – ezek fájlrendszere milyen lehet –, USB flash memória – kártyaolvasó, pendrive –, USB-s DVD-olvasó)
 • Lejátszható fájlformátumok (alapvetően az általunk favorizáltak, de lehetőleg minél több mást is tudjon)
 • Hang- és videókimenetek (információk a csatlakozókról itt...)
 • Hang- és képminőségi paraméterek, audió és videó DAC (digitál-analóg átalakító) típusai
 • Belső operációs rendszer (firmware) frissítési lehetőség, illetve ennek gyakorisága a készülék gyártója által
 • Külső tulajdonságok (design, berendezésünkhöz illő külső, távvezérlő ergonómiája, kijelző – ha van saját – olvashatósága)
 • Távvezérelhetőség (infra, rádiós kapcsolat, hálózaton keresztüli távirányítás mobil eszközökről, pld. iPhone)
 • Ha nem hálózati lejátszásra készülünk, akkor a belső merevlemez cseréjének egyszerűsége, belső max. tárhely mérete
 • Blu-ray lejátszás esetén csak a film, vagy a menük, extrák is működjenek (lásd ITT!)
 • Ha nincs NAS-unk, akkor a lejátszó képes-e torrentezni
 • Egyszerű fájlböngészőt használhatunk, vagy van valamilyen jukebox megoldás
 • Ha külön zenelejátszó hiányában zenét is a médialejátszón hallgatnánk, megtehetjük-e ezt kikapcsolt TV mellett a lejátszó kijelzője segítségével
 • Bővíthető-e később a lejátszó képessége (pld. külön Blu-ray olvasó, tévétuner)

Fontos, hogy a lejátszó képességei és árfekvése arányban legyen a hozzá kapcsolódó kép- és hangreprodukáló rendszerrel (TV, erősítő, hangfalak), hisz felesleges egy csúcskategóriás készüléket középkategóriás hifi lánccal megszólaltatni, vagy csak egy kompozit videóbemenettel rendelkező TV-n nézni, de a meglévő profi berendezéseinket is értelmetlen a legegyszerűbb lejátszóval „meghajtani“. Természetesen, ha a közeljövőben a házi szórakoztató központ egyéb elemeit is tervezzük komolyabbra cserélni, akkor már ennek tudatában válasszuk ki a lejátszót, amely így már hosszú ideig nem a leggyengébb láncszem lesz a rendszerben.

Azt is tartsuk szem előtt, hogy milyen kép-, illetve hangformátumot tud majd lejátszani a készülék, hiszen ha vájtfülű zenekedvelők vagyunk, akkor egy csak MP3-at megszólaltató készülék nem nekünk való!

Természetesen választhatunk lejátszónak egy alkalmas számítógépet is, pld. az Apple Mac Mini hangtalan működése, kicsi mérete és a vezeték nélküli billentyűzet, egér lehetősége sokak számára elegendő érv a Mini mellett. A legújabb videójátékok is rendelkeznek már hálózati kapcsolattal, így használhatunk akár Microsoft Xbox, Xbox 360, Nintendo wii, Sony PlayStation 2 és 3 konzolokat is – számos kompromisszum mellett, főleg a fájlformátumok terén.


Címkék:   lejátszás   lejátszó   Mac Mini  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu