Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Tudástár » Ingyenes NFS szerver Windows-ra

Ingyenes NFS szerver Windows-ra

2011. november 24.
|
Számítógéphálózat » Windows

Az ingyenes FreeNFS szerverprogram könnyen használható megoldás, ha Windows XP, vagy Windows 7 operációs rendszert futtató számítógépekről médiafájljainkat szeretnénk a lehető leggyorsabban (értsd: a lejátszó számára a legkevesebb erőforrást igénybe véve, így a lehető legnagyobb bitsebességű filmeket is akadás nélkül feldolgozva) olvasni a médialejátszónkkal. A program telepítést nem igényel, és bármely meghajtónk valamely mappáját és annak almappáit tudja megosztani (kivételt képez a meghajtó gyökérkönyvtára). Használata a következő:

Ha a FreeNFS-t elindítottuk, a Windows tálcán az ikonja jelzi, hogy aktív (a képen balról az első ikon – Windows XP esetén).

 Az összes opció erre az ikonra kattinva érhető el. A Settings... menüpont a beállításokhoz vezet, a Quit pedig a program leállítását, az abból való kilépést szolgálja.

 A Settings ablak három fület tartalmaz. Az első a Server, ahol a létrehozandó NFS megosztáshoz rendelhetünk hozzá egy könyvtárat valamelyik merevlemezünkön. A lejátszón ennek a könyvtárnak, valamint minden alkönyvtárának tartalma lesz böngészhető és lejátszható. Fontos: csak a meghajtó betűjele (pld. C:), azaz a gyökérkönyvtár nem adható meg, legalább egy szinttel lejjebb lévő mappát kell itt a Path: sorban definiálnunk.A Clients fülnél szabályozható a jogosultság, mely gépek tudnak csatlakozni. Ha üresen hagyjuk, saját hálózatunk bármely készüléke hozzáférhet a Windows-os NFS megosztáshoz. Ha korlátozni szeretnénk ezt, akkor szóközzel elválasztva megadhatjuk az IP-címeket, melyről lehetséges lesz csatlakozni.

 

 


Az utolsó fül az ablakban a Filenames. Itt a létrehozandó NFS szerver által használt fájl- és mappanevek kódkiosztása választható. Mivel a Windows UNICODE (UTF-8) kódolást használ, és az összes modern lejátszó is képes ezt kezelni, válasszuk ki ezt az opciót a legördíthető listából, különben az ékezetes karakterek helytelenül jelennek meg a lejátszó böngészőjében! Tehát a bal oldali képen látható 65001 (UTF-8) legyen kiválasztva!

 

A lejátszónk hálózati beállítások menüpontjába lépjünk be a távvezérlő segítségével, és keressük meg, hol lehet beállítani az NFS megosztásokat. Az IP sorban adjuk meg a számítógépünk IP-címét! Ha nem akarjuk minden restart után újra átírni a lejátszó menüjében az NFS szerver címét, állítsunk be fix címet a számítógépünkön, nehogy megváltozzon legközelebb (például a router Address Reservation menüjében a számítógépünk Mac Address-éhez rendeljünk fixen egy IP-t)!

Az IP-cím mellett már csak az elérési útvonalat kell kitölteni a lejátszó menüjében (jelszó, felhasználónév nincs az NFS protokollban, IP-cím alapjá működik a belépési engedély). A kitöltés jelen esetben abból áll, hogy egy per jelet írunk ide („/”). Mentsük el az adatokat kilépéskor! Ezután már működnie kell NFS-en keresztül a lejátszásnak.

Csatlakozási probléma esetén ellenőrizzük, hogy mind a számítógépünk, mind a lejátszónk csatlakozott-e a hálózatunkhoz! Ha gigabites a számítógépünk ethernetkártyája, bizonyosodjunk meg róla, hogy annak opciói között a Jumbo Frame ki van kapcsolva (illetve az alap 1500-as MTU érték van kiválasztva), mert ez minden lejátszónak gondot okoz.


Címkék:   NFS   Windows  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu