Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Tudástár » DSD zenefájlok

DSD zenefájlok

2016. november 13.
|
Zenelejátszás » Veszteségmentes formátumok

A Super Audio CD (SACD) megjelenésével érkezett meg a Direct Stream Digital (DSD) formátum, amely a korábbi CD-k, DVD-Audio lemezek PCM formátumától eltérő módon tárolja a digitalizált zenét. Arról sokan vitatkoznak, hogy a PCM vagy a normál (értsd: SACD-minőségű) DSD formátummal lehet jobb minőséget elérni. Véleményünk szerint, bár a két formátum máshogy közelíti meg az analóg hanghullám formájának tárolását, nem lehet kijelenteni, hogy az egyikkel hallhatóan jobb minőséget lehetne elérni, mint a másikkal. Mindkét formátumon belül számos különböző minőségi szint létezik (pl. 24-bit/192 kHz a PCM-nél), az audiophile felhasználók természetesen a legjobbakat részesítik előnyben.

Mióta sikerült az SACD-t „feltörni” (irónikus módon pont az SACD egyik kifejlesztőjének, a SONY-nak a saját termékével, a PlayStation 3-mal másolhatóak ezen lemezek), elérhetőek az SACD .iso fájlok, illetve az ezekről lementett .dsf és .dff fájlok is. De számos online zenekiadótól is vásárolhatunk és letölthetünk DSD zenéket ilyen fájlformátumokban. A .dfs fájlok a sztereó, azaz 2.0 hangcsatornát tartalmazó zenéket tárolják, míg a .dff akár 5.1-es is lehet.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy bár számtalan alkalmazással, zenelejátszóval, médialejátszóval lejátszhatóak a DSD formátumú zenék, ez nem jelenti azt, hogy ezek maximális minőségét élvezhetjük is. Ezen eszközökben általában nincs DSD-t natívan feldolgozni képes DAC (digitál-analóg konverter), így előbb valamilyen mintavételezési sebességgel PCM formátumúra konvertálják a DSD-fájlokat, majd a PCM hangot játszák le. Pl. számtalan Androidos alkalmazást találunk, amely DSD-t lejátszik, de bizonyosak lehetünk benne, hogy az analóg kimeneten közel sem az jelenik meg már, aminek kellene. Ugyan ez a helyzet a legtöbb hangkártyával a számítógépünkön is. Csak a DSD-kompatibilis DAC-októl várhatjuk el az eredeti hangminőség reprodukálását, de legalábbis a natív adatfeldolgozást. Ráadásul a DSD-formátumon belül is többféle adatsebesség létezik, és nem minden DAC képes mindegyiket kezelni.

Az SACD lemezeken található DSD fájloknál 5,6 Mbit/s adatsebességet eredményezett a 2,8224 MHz-es mintavételezési frekvencia (1-bites minták mellet). Ha azonban már az online kiadóknál elérhető DSD zenéket nézzük, nincs meg az SACD optikai lemezek korlátja, így még jobb minőségű fájlokhoz is hozzájuthatunk (amelyek lejátszásához még jobb DAC is kell persze):

DSD64 – Az SACD-ken használt 2,8224 MHz-es mintavételezéssel készült DSD felvételek jelzése. A 64-es szám azt jelzi, hogy a hagyományos CD-k 44,1 kHz-es mintavételezési frekvenciájánál 64-szer nagyobb értékről beszélünk itt (bár nem érdemes természetesen összehasonlítani így a 16 és az 1-bites mintavételezést). A DSD64 fájlok tehát az SACD lemezek minőségét adják vissza.

DSD128 – Az SACD-nél használt 2,8224 MHz helyett dupla sebességgel, azaz 5,6448 (kerekítve 5,6) MHz-en mintavételezett DSD felvételeket nevezzük így. Nevezhetjük tehát az SACD-nél „kétszer jobb” minőségnek. de legalábbis 2-szer részletesebbek az ilyen fájlok.

DSD256 – A fentiek alapján könnyen kitalálható, hogy 11,2 MHz-es mintavételezéssel készülnek az ilyen DSD-felvételek. De létezik nem csak a 44,1, de a 48 kHz-es PCM hang alapján a 12,288 MHz-es DSD256 is. Így egy DSD256-kompatibilis DAC-nak a 11,2896 és 12,288 MHz-es mintavételezést is kezelnie kell már manapság.

DSD512 – A DSD256-nál kétszer „jobb”, azaz 22,5792 vagy 24,576 MHz-es DSD-felvételek jelölése. Jelen írás pillanatában a DSD512 az elérhető legjobb DSD-formátum.

Aktuális kínálatunkban jelenleg a Popcorn Hour A-500 Pro az egyetlen készülék, amely DAC-ja natívan képes feldolgozni akár a DSD512-t is. A többi lejátszónk előbb PCM formátumra konvertálja a DSD-fájlokat (már amelyikhez elég gyors a processzora), így azokon nem igazán profitálhatunk abból, ha DSD-fájlokat gyűjtünk/hallgatunk pl. 24-bites, 192 kHz-es FLAC vagy egyéb veszteségmentesen tömörített zenék helyett.

A Synology NAS-ok DLNA-szervere képes már DSD-t is streamelni, illetve transzkódolni, processzortól függően. Így kiszolgálja a legújabb DSD-kompatibilis hálózati lejátszókat ezzel a formátummal olyan gyártóktól, mint a Marantz, Denon, Cambridge Audio, stb.


Címkék:   SACD   DSD   CD   mintavételezés   dff   dsf   DAC   PCM  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu