Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Tudástár » Auro hangformátum

Auro hangformátum

2015. január 16.
|
Házimozi » Hangformátumok, kódolások

A DTS és a Dolby egyeduralmát igyekszik megtörni a többcsatornás hangformátumok között a belga Auro Technologies. Sőt, nem csak a mozira koncentrálnak, de autóhoz, videójátékokhoz, fejhallgatóhoz és még mobil eszközökhöz is kínálnak megoldást a tökéletes térhangzás eléréséhez. 2015-re már számos Blu-ray jelent meg Auro 11.1-es hangsávval. Az európai cég ráadásul akár 13.1-csatornás erősítőket és hangprocesszorokat is gyárt, amely napjaink valamennyi népszerű hangformátumát kezeli.

 

Az Auro Technologies eljárásai:

Auro-3D – A szokásos 5.1/7.1-es hangfalrendszer fölé egy vagy két újabb „rétegben” hangszórókat helyező megoldás, amely akár 13.1 (tömörítetlen LPCM) csatornát is használhat. A plafon alá szerelt két első és két surround magassági hangszórók alkotják a második rétegeket, amely már elegendő az Auro-3D hangzáshoz. A harmadik rétegre – a mennyezetre – kerülhet még egy speciális hangsugárzó, az úgynevezett „Isten hangja” csatorna vagy réteg. Az Auro-3D-re kevert hangok akár egy 5.1-es hangsávba is belekódolhatóak, így teljesen kompatiblis a Blu-ray formátummal is, és továbbításához elegendő a HDMI szabvány 8 csatornája. Akár monó vagy sztereó hangforrás is felkeverhető Auro-3D-re az Auro-MaticŸ algoritmus segítségével. Az Auro-3D 9.1/10.1/11.1/13.1-es hangfalkonfiguráció esetén használható, csatorna alapú hangrögzítést alkalmazó formátum. Részletesem EZEN hírünkben írtunk az Auro-3D-ről.

Auro-3D Headphones – Sztereó fejhallgatóhoz kifejlesztett 3D hangzás, amely monó, sztereó, 5.1 és Auro-3D bemenetek esetén is képes megfelelően kikeverni a fejhallgató két csatornájára a hangokat.


Címkék:   Auro-3D   DTS   Dolby  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu