Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Tudástár » Audió- és videócsatlakozók

Audió- és videócsatlakozók

2017. augusztus 16.
|
Házimozi » Csatlakozók

Kompozit videó
Általában egy sárga színű RCA aljzat vagy dugó, de az SCART csatlakozón belül is megtaláljuk ezt a jelet a megfelelő lábon (régebben pedig BNC aljzatot is használt néhány gyártó). Ahogy az elnevezés is utal rá, a kép valamennyi jellemzője egyetlen jelbe van „összegyúrva“, összekomponálva. A legrosszabb minőségű kimenet, de szinte valamennyi képet lejátszó vagy megjelenítő eszközön megtalálható. A sztereó hangot szintén RCA csatlakozókon (vagy a SCART-on belül) vezetik mellette, ezek piros és fehér színnel jelöltek. A kompozit jel lehet PAL, SECAM, vagy NTSC formátumú, a nem kompatibilis készülékeken fekete-fehér képet fogunk látni, mivel a színinformáció feldolgozása másképpen történik az egyes képnormák esetében.

S-videó
Gyakran S-VHS-nek is említik (mivel az S-VHS magnókon volt először megtalálható), vagy Y/C jelölést használnak rá. Itt már két vezetéken továbbítódik a kép, az egyiken a fényerő, a másikon a színinformáció kerül átvitelre. Legismertebb csatlakozó az ún. mini-DIN, amelyben 4 fém láb, és egy műanyag nyelv is van. 576i felbontásig használható. A hangot mellette szintén RCA csatlakozókon szokták kivezetni.

RGB
A kép 3 vagy 4 vezetéken továbbítódik, külön a zöld, a kék, a vörös információ és a szinkronjel. Néha a szinkron rá van keverve a zöld jelére, ekkor elegendő 3 ér (csak monitoroknál). A számítógép VGA monitorjai is R, G, B komponensekre bontott jeleket fogadnak, és a SCART csatlakozón belül ez a legjobb minőséget biztosító formátum. 21 pólusú SCART kábellel vihető át a jel, a sztereó hang szintén ugyanennek a kábelnek más lábain továbbítódik, nincs szükség külön audió kábelra. Néhány régi távolkeleti TV készüléken bár van SCART csatlakozó, de nem tudja fogadni az RGB jelet, így csak a kompozit formátum továbbítódik, amely gyakorlatilag az RGB szinkronjele is. Mivel a SCART csak Európában terjed el, gyakran Euro-SCART-nak is nevezik. A nem európai piacra szánt régebbi készülékeken az S-video csatlakozó szolgáltatta a legjobb képminőséget.

SCART
Alapvetően az RGB jel - akár kétirányú - továbbítására szolgál az európai készülékeken, de a kompozit videó jel és a sztereó hang is átvihető vele mindkét irányba. RGB jel esetében már nincs PAL/NTSC megkülönböztetés, ha a TV képes a 60 Hz-es képfrissítésre anélkül, hogy futna a kép, megfelelő színekben látunk bármilyen forrást. Bár hivatalosan nem része a szabványnak, de néhány gyártó S-video jel átvitelére is használja a SCART aljzatot. Ilyenkor az RGB-nél is használt lábakon jelenik meg a jel, ezért nem lehet egyidőben RGB és S-video is továbbítva ugyanazon a SCART csatlakozáson (a készülék menüjében általában manuálisan választható ki, hogy melyik formátum kerül értelmezésre a SCART-on belül).
Számos TV rendelkezik több SCART csatlakozóval is, de általában csak az első, vagy jobb esetben az első kettő SCART aljzat kezeli az RGB jelet is. Hagyományos VHS videómagnókon bár megtalálható a SCART aljzat, abban azonban csak a kompozit videó jel él, hiszen a kazettára is csak ez kerül rögzítésre. Gyakran használták a SCART csatlakozót pl. műholdvevő dekóderrel történő kommunikációra is, a TV vagy a videó ezen keresztül dekódoltatta a műsort a másik egységgel.
A SCART 21 lába olyan funkciókat is lehetővé tesz, mint pl. a TV bekapcsolása a DVD-lejátszó által, vagy a képarány átkapcsolása, vagy éppen videó bemenetre váltás az erre alkalmas TV-ken.

Komponens vagy Y’PbPr
Habár mind az S-videó, mind az RGB analóg komponens videójelek, a leggyakoribb elnevezés a vörös, zöld és kék jelű RCA csatlakozókon kivezetett formátumra vonatkozik. Valójában nem RGB összetevőkre van bontva a kép, ahogy az RCA aljzatok színezése sejtethetné, sokkal inkább az S-video formátum továbbfejlesztésének tekinthető, mivel egy színtelen ún. Luma és egy vagy több, ún. Chroma, színt szállító komponensre van bontva a videójel. Mivel mind a JPG algoritmus, mind a DVD filmek MPEG-2 tömörítése ezekre az összetevőkre épül, gyakorlatilag a legnyersebb, a lemezen rögzített formátumot jeleníthetjük meg a komponens kimeneten, ezáltal a legjobb analóg minőséget nyerhetjük ki egy DVD-lejátszóból, akár 1080p felbontással is. Az egyik analóg kimenet (a VGA mellett), amelyen progressziv pásztázású kép is továbbítható.

VGA
A számítógépeknél is monitorjaiknál használatos analóg RGB kimenet, egy közös, vagy külön függőleges és vertikális szinkronjelekkel kísérve. A csatlakozó az ún. D-sub 15 pólusú VGA aljzat, amely néhány asztali DVD-lejátszón, projektoron, TV-n is megtalálható, hogy megkönnyítse a számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai eszközök kapcsolódását. Progresszív kép is megjeleníthető rajta keresztül.

DVI
Az első csatlakozó, amely már digitális információt is képes továbbítani. Az LCD-képernyők és a digitális projektorok megjelenése indokolttá tette, hogy az egyes képpontok információit külön-külön továbbítsák, így megoldva, hogy a megjelenítő eszköz minden egyes képpontjához ugyanaz a numerikus információ jusson el, amit a videókártya hozzárendelt. Mivel nem analóg módon továbbítódnak az adatok, nincs torzulás az értékekben.
A DVI csatlakozón belül analóg jel is átvihető (DVI-I), nem csak digitális (DVI-D) vagy ebben az esetben egy egyszerű adapterrel szabványos VGA kimenetet kaphatunk. Nagyobb felbontású (1900 oszloptól) digitális képernyőkhöz már az ún. DVI Dual Link csatlakozók használatosak, ahol valamennyi érintkező láb ki van már használva. Ez utóbbi esetben analóg jel már nem továbbítódik a DVI Dual Link kimeneten.

ADC
Az Apple saját csatlakozója, amely a DVI továbbfejlesztése, egyazon aljzaton belül nem csak a digitális és az analóg jel kerül továbbításra, hanem USB és 28V tápfeszültség is. Pár évig volt csak használatban az Apple Cinema Display monitorjain és a velük kompatibilis videókártyán. Igen elegáns megoldás volt, hiszen a monitort csak a számítógép videókimenetére kellett csatlakoztatni, és az áramfelvétele is ezen csatlakozáson keresztül történt, sőt a monitorba épített USB HUB is ezen keresztül kommunikált a gép USB buszával. Egyszerű adapterrel DVI vagy VGA csatlakozóvá alakítható.

HDMI
A DVI csatlakozó továbbfejlesztése a szórakoztató elektronikai igényeknek megfelelően. A jelen írás pillanatában legfrissebb HDMI 1.3-as szabvány már 2560×1600 pixeles felbontásig képes digitális képet továbbítani, és egyben 8 csatornányi 24 bites, 192 kHz-es hang is „átfér” rajta. A single link-es DVI csatlakozóval lefelé kompatibilis, egy egyszerű átalakítóval csatlakozhatunk DVI-D vagy DVI-I készülékekhez (természetesen lemondva a hangátvitelről és egyéb távvezérlő, illetve másolásvédelmi funkciókról). A HDMI1.4-nél tovább nőtt az átviteli sebesség, alapvetően a 3D-s tartalmak továbbítása érdekében, de 4K felbontás mellett akár 30 képkocka is továbbítható másodpercenként. De megjelent a HDMI-n keresztüli ethernet csatlakozás lehetősége is a szabványban. A HDMI2.0 már másodpercenként akár 60 képkockát is képes továbbítani 4K felbontás mellett.


Címkék:   kompozit   S-videó   RGB   SCART   komponens   YPbPr   VGA   DVI   HDMI   ADC  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu