Főoldal » Tudástár » aptX hangformátumok

aptX hangformátumok

2016. március 13.
|
Zenelejátszás » Buletooth kapcsolat

Akár veszteségmentes, és 24-bites felbontású sztereó hangátvitelre is képes formátum, amelyet pl. HD-s Bluetooth kapcsolatnál használhatunk remekül. Így elsősorban minőségi zenelejátszásra képes mobiltelefonok, fejhallgatók, zenelejátszók, autós fejegységek és Bluetooth hangszórók közötti hangátvitel során találkozhatunk az aptX technológiával – napjainkban már számos (több mint 330)  hifi-gyártó termékében. A Samsung tabletek közül pl. 2011-ben a Galaxy Tab 7.0 Plus volt az első, amely viselhette az aptX logót, a REVO zenelejátszóknál pedig 2013 végén mutatkozott be az aptX hangátvitel a SuperConnect-nél, majd azóta az AXiS X3-nál és a SuperSystemnél is használható.

 

 

Bár a technológia már 1989 óta létezik (Dr. Stephen Smyth doktori disszertációjának köszönhetően), csak a 2010-es években érkezett meg a bárki által elérhető szórakoztató-elektronikai termékekbe, korábban csak a professzionális zenei stúdiókban volt ismert, illetve rádióadók tárolták ilyen formátum a digitális zenét még az MP3, FLAC és egyéb formátumok előtt.

A 2010-ig apt-X néven ismert technológiát az angol CSR plc vásárolta meg, őket pedig 2015 augusztusában a Qualcomm Global Trading Pte. Ltd. chipgyártó kebelezte be. Létezik már a továbbfejleszett E-aptX 16/20/24-bites felbontáshoz és akár 5.1 csatornás hangzáshoz, amely az eredeti zenefájl méretét kb. 1/4-ére csökkenti. Az aptX Live változat pedig digitális mikrofonoknál használatos, hiszen 24-bit felbontásban kb. 120 dB-es dinamikatartományt kezel, de 1/8-ad sávszélesség elegendő a továbbítására. A veszteségmentes aptX Lossless formátum max. 24-bit/96 kHz felbontást továbbít. Az aptX Low Latency előnye a gyors adatfeldolgozási sebesség, így olyan alkalmazásoknál használják, amikor pl. képpel kell szinkronban maradnia a hangnak, tehát Bluetooth átvitel esetén sem késlekedhet a hang – pl. Bluetooth fejhallgatót vagy hangszórót használva egy videójátékhoz, filmhez.

A normál aptX formátum főbb specifikálciói:

  • 4:1-es tömörítési arány
  • 16-bites, 44,1 kHz-es felbontás (CD-minőség)
  • Adatsebesség max. 352 kbps
  • Frekvenciatartomány 10–22 000 Hz között
  • Dinamikatartomány 16-bit esetén nagyobb, mint 92 dB
  • THD+N: -68,8 dB

aptX a Wikipédián: link...


Címkék:   aptX   Bluetooth   Qualcomm   REVO   Samsung  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu