Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Y-Cam szoftverfrissítések most, új kamera a hónap ...

Y-Cam szoftverfrissítések most, új kamera a hónap végén

2010. február 3.  23:01
|

Az idei év első Y-Cam újdonsága a Bullet (lövedék) névre keresztelt modell lesz, várhatóan február végétől kapható majd. Máris letölthetőek azonban a tegnap kiadott szoftverfrissítések, amelyek valamennyi eddigi modellhez elérhetőek. Frissült a  kamerák harmadik (SD-kártyás) generációjának is a firmware-je, megújult a Windows-os MultiLive monitorozó program, és a korábbi béta után hivatalos lett az Apple gépein használható Mac Setup Software is. Legnagyobb újdonság minden bizonnyal az iPhone-támogatás az SD modellekhez most kiadott v4.16-os firmware-ben, de javítások történtek az ActiveX, a DDNS, és a frissítési folyamat (ezentúl nem törlődnek a beállítások) terén is, és egyéb hibákat is sikerült megszüntetni...

Ahogy hírünk nyitóképében is látható, a hónap végén debütáló Bullet valóban lövedék alakú. Legfőbb újdonsága az, hogy bár ő is infrás (lásd a LED-eket a lencse körül), tartalmaz egy infravörös szűrőt is, ami szoftveresen vezérelhető, így nappal képes azt használni. Ennek eredményeképpen nappali fénynél kiszűri az infrasugarakat, így nem színeződik el a kép (színhelyes marad), ellentétben a korábbi Y-Cam modellekkel:A fenti képet adó Bullet élő képét bármikor meg lehet nézni a guest/guest név/jelszó párossal az alábbi linken: Y-Cam Bullet
A Settings felülethez nem férsz hozzá, a Live View alatt láthatod az élő képet. Érdemes megnézni éjszaka (amikor hibátlan fekete-fehér képet láthatsz) és nappal is (amikor színhelyes részletgazdag a látvány). Ha a böngésződ nem támogatja az MPEG4 stream-et, nem fogsz látni képet, ekkor kattints az Motion JPEG linkre az oldal jobb felső sarkában, ez már működni fog!
Másik fejlesztés a Bullet esetében a PoE (Power over Ethernet) támogatás, azaz ethernet kábelen is átvihető hozzá a szükséges tápfeszültség (PoE-et támogató switch segítségével, vagy megfelelő kábeladaptert és külső tápot használva a switch/router oldalán). A 802.3af szabvány szerint működik ez a funkció, azaz max. 15,4 watt teljesítményű készülék üzemeltethető ezen a módon. A Bullet esetében azonban erre közel sincs szükség, hiszen 4,5 wattos fogyasztással beéri.
Az új kamera „időjárásálló”, ami jelen esetben -5 és +45 °C közötti működést, valamint -20 és +60 °C közötti tárolhatóságot jelent. A víztől – de inkább a napfénytől –  a csomagban található védőtető/árnyékoló óvja a Bullet-et, és a rögzítéshez egy megfelelő állványt is kapunk természetesen. Minden egyéb paraméterében megegyezik az SD-kártyás Y-Cam-sorozattal, ő maga is képes akár 8 GB-os memóriakártyára is rögzíteni. Az új kamera ára valamivel bruttó 100 ezer forint alá várható.

Az Y-Cam ingyenes MultiLive monitorprogramjának immár v1.5-ös verziója érhető el: link...
Ez a szoftver azok számára készült, akik Windows operációs rendszert használnak a számítógépükön, és több kamera képét szeretnék nyomon követni egyidőben. Ezentúl a „több” akár 36 is lehet, egy ennyi részre osztott képernyőn egyszerre látható valamennyi Y-Cam-ünk élő képe.

Mac OS X-et használó felhasználók ezentúl az Y-Cam Setup v1.1 program segítségével próbálhatják megkeresni hálózatukon az első alkalommal bekapcsolt kamerát – ha nem a routerből szeretnék kilesni, hogy milyen IP-címet kapott, és ez alapján bejelentkezni az admin oldalra a webböngészőjükkel. Azért használtam a „próbálhatják” kifejezést, mivel nekünk eddig egyetlen hálózati környezetben, egyetlen Mac-kel sem sikerül a program segítségével kamerát detektálnunk, pedig az elérhető volt minden esetben, és az instrukciók szerint az OS X tűzfalában ki volt kapcsolva minden korlátozás. Nagy jelentősége ugyan mindennek nincs – a router DHCP-listájából azonnal látható, hogy mi a kameránk címe, annak neve is megjelenik a klienslistában –, de azért megpróbáljuk rávenni a gyártót, hogy valami stabilabban működő szoftvert készítsen, ha már Mac-es fejlesztésre adta a fejét...

Február elsejei dátummal került fel az Y-Cam letöltések oldalára a legújabb v4.16-os firmware a harmadik generációs modellekhez (jelenlegi Black SD, Knight SD és White SD):

Változások, újdonságok:

 • Frissített ActiveX-vezérlés (v1.2.6.0)
 • Az infra-szűrő kapcsolható (csak a Bullet-nél)
 • Firmware-frissítés közben nem változnak meg a korábbi beállításaink
 • A DyDNS kliens 28 naponta lejelenti az aktuális címet akkor is, ha az nem változik
 • A stream-listában megjelenik az ASF stream is
 • A http://IP-cím/iphone címen elérhető az iPhone számára készült admin aloldal
 • Változott az admin felület bejelentkezésénél a főoldal grafikája (lásd fent)

Hibajavítások:

 • Néha a pillanatfelvétel készítése újraindította a kamerát
 • A riasztó jelzés (alarm trigger) is újraindítást okozott néha
 • Az SD-kártya formázásakor nem létező oldalt akart megjeleníteni a böngészőnk
 • 2010-től a Safari böngészőkben rosszul jelent meg a dátum és idő
 • SD-kártyán böngészéskor a legfelső jelölő négyzettel nem lehetett minden fájlt egyszerre kijelölni
 • A Browse SD gomb fölött a kurzor szövegesre váltott
 • Ha az elsődleges stream 640×480 pixelnél kisebbre volt állítva, az Internet Explorer kivételével más böngészőkben a mozgásérzékelés hibásan jelzett

v4.16 letöltések:

v3.25 (legutóbbi) letöltések a második generációs Y-Cam-ekhez (az SD-kártyás előtti széria, pl. a jelenleg is kapható White is ilyen):

Figyelem! Csak a saját kamerádhoz tartozó firmware-t telepítsd fel, különben tönkremehet a készülék!


Címkék:   y-cam   mac   apple   kamera   iphone   mobile  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu