Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Y-cam MultiLive Mac-re is, rendelhető a Bullet Bla...

Y-cam MultiLive Mac-re is, rendelhető a Bullet Black

2010. november 9.  17:08
|

A Windows után most végre a Mac-re is megérkezik az Y-cam ingyenes monitorozó programja, a MultiLive. Az IP-kamerák között sajnos még manapság is igen ritka a Mac-es támogatás (a kamerák teljesértékű kezelése, rögzítési lehetőség), az pedig, hogy napjaink vitathatatlanul legjobb operációs rendszerére, a Mac OS X-re is fejlesztene egy-egy kameragyártó, szinte példa nélküli. Szerencsére az Y-cam felismerte a folyamatosan növekvő igényt az Apple gépeket használók körében is, és a forgalmazók már tesztelhetik a MultiLive For Mac béta verziójót...

Bár a program még közel sincs készen (pld. a rögzítés nem működik), az élőképek megfigyelése akár 36 kamerával is remekül használható már:

A főképernyőn 1, 4, 9, 16, 25 és 36 kamerás nézetre válhatunk bármikor. Az élő videóba bele is lehet nagyítani, ha valamit jobban szeretnénk látni, és bármikor pillanatfelvétel (állókép) menthető bármelyikről, ha arra lenne éppen szükségünk. Természetesen nem csak a képet nézhetjük, de a hangot is hallhatjuk, ha az adott kamerán ez engedélyezve van. Az egyes kamerákról érkező hang ereje külön-külön állítható, és ennek megfelelően ezek összekeverednek a főképernyőt nézve.

Beállítható a riasztás is, ha mozgást érzékel a kamera szoftvere, ilyenkor a képen egy piros „Alarm” felirat figyelmeztet az eseményre (a Mac-es verzión még nem látszik ez az üzenet). A felvételkészítés kameránként külön állítható folyamatosra, vagy csak mozgás esetén indulóra (harang ikon a képernyőfotókon). Windows alatt .afs kiterjesztésű videókat, Mac-en .mov fájlokat ment a program. A kamera neve után egy sorszám kerül még bele a fájlnévbe, így időrendi sorrendbe rendezve láthatjuk azokat a fájlböngészőnkben, ha pld. a QuickTime-mal vissza akarjuk játszani valamelyiket. Az általunk tesztelt béta verzió mov fájljait minden esetben 25 fps sebességűnek hitte a QuickTime, így a lejátszás általában egy gyorsított film volt, ezt még javítani kell – bár így könnyű átfutni a felvételeket :)

A kamerák elérhetőségeinek felvitele igen egyszerű, ahogy a fenti képen is látszik. Helyi hálózatunkon a program képes megkeresni a Y-cameket. Search gomb, ezután kitölti az IP- és a portadatokat a talált kamerák alapján. Ha interneten keresztül csatlakoznánk, akkor pedig meg kell adnunk manuálisan az IP-címet, portszámot, nevet és jelszót, majd 1–36 között hozzárendelhetjük egy számhoz az új kamerát, ez fogja meghatározni, melyik pozícióban jelenik meg a kép a főoldalon. A Config gombra kattintva betöltődik a böngészőnkbe a kamera adminisztrációs felülete.

Összességében ígéretes a program, és semmiben sem lesz kevesebb, mint PC-s verziója. Segítségével az Y-cam kamerák egyértelműen még csábítóbbak lesznek azoknak, akik Apple gépet használnak (illetve esélyes, hogy erre fognak esetleg váltani a jövőben), hiszen nem csak egy eszközt, de ezentúl több, és szélesebb körű használhatóságot nyújtó szoftvert is kapnak a pénzükért.

Természetesen ha rögzítésre is szükség van, akkor egy számítógép – legyen az akár csak egy Mac Mini is – folyamatos üzemeltetése helyett mi inkább egy videómegfigyelő állomással is rendelkező Synology Disk Station-t javasolunk továbbra is üzembe állítani. Ha azonban sok kamerát kell egy ideig megfigyelnie valakinek, remek program lesz ehhez az Y-cam MultiLive for Mac. A jelenlegi béta verzió még nem publikus, de ha valaki szívesen tesztelné, írjon nekünk, és elküldjük számára a legfrissebb kiadást!

Másik kapcsolódó hírünk, hogy felkerült a webshopba az Y-cam Bullet Black, így már a színválaszték sem igen lehet kifogás a jelenlegi legjobb IP-kameránk vásárlása ellen :) Az első szállítmány érkezése a jövő hét első napjaira várható!


Címkék:   y-cam   mac   apple   kamera   multilive  

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu