Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » WD Se 4 TB HDD a kínálatunkban

WD Se 4 TB HDD a kínálatunkban

2013. augusztus 13.  14:01
|

Kb. 1 évvel ezelőtt írtunk hírt arról, hogy a Western Digital megkezdte a kifejezetten NAS-okhoz szánt termékcsalád, a WD Red forgalmazását, így ezekkel a merevlemezekkel bővült webshopunk kínálata. Mivel a Red szériában máig nem szerepel 4 TB-os modell – pedig vevőink egyre gyakrabban keresnek ilyet –, mától rendelhetővé tesszük a Red család fölött álló WD Se lemezek legnagyobb kapacitású tagját.

Míg a WD Red lemezt a gyártó asztali gépekhez, munkaállomásokhoz, otthoni és kisebb irodákban üzemelő NAS-okhoz javasolja, addig a WD Se már az úgynevezett Enterprise, azaz üzleti felhasználókat célozza. „Alapvető tárhelyépítő elemek minden adatközpont számára” – állítja a gyártó szlogenje az Se, Re és Xe modellek kapcsán:

 

 

Az Se család a belépő szint az üzleti kategóriában a WD-nél. Az eggyel „nagyobb” Re széria a megbízhatóságot, a csúcskategóriát jelentő Xe a teljesítményt helyezi előtérbe. Az Se estében a bővíthetőségen van a hangsúly: ha nem kell a legmagasabb átviteli sebesség, és nincs maximális terhelés ami a tartósság terén követelne maximumot, de minél több adatot akarunk tárolni a lehető legjobb ár/értékarány mellett, akkor lehet jó választás. Másrészről, mivel nincs 4 TB-os WD Red, így azon felhasználók számára, akiknek a Red egyébként ideális választás, de a 3 TB-os csúcsmodell már nem elegendő kapacitású, jelenleg az egyetlen logikus alternatívát jelenti a 4 TB-os WD Se (WD4000F9YZ).

Valamennyi WD Se modell állandó 7200-as fordulatszámon pörög, és 6 Gb/s sebességű SATA-III csatlakozófelülettel rendelkezik. A Red lemezekkel ellentétben 5-nél több lemezt tartalmazó RAID tömbökhöz is jó választás az Se, mivel ennyi lemez vibrációját is képes már tolerálni (bár a WD nem emeli ki az 5 lemezes határt a Red család weboldalán). RAID esetében a hagyományos asztali gépekbe szánt lemezek legnagyobb problémája az, hogy ha egy lemezhiba esetén a diszk megpróbálja javítani a hibát, hibás szektor esetében helyettesíti azt, a javítási folyamat sokáig eltarthat. Ekkor a RAID-vezérlő elektronika nem vár a lemezre, és véglegesen hibásnak minősíti azt, azaz kiveszi a RAID tömbböl, jelzi, hogy cserére van szükség. Azon lemezek (pl. WD Red, Se), melyek RAID-es környezetre is fel vannak készítve, limitálva van a hibajavításra fordítható idő (TLER – Time Limited Error Reporting), így valóban csak akkor esnek ki a tömbből, ha komoly problémájuk lesz.

Átviteli sebesség terén is jobbak az Se lemezek, mint a Red-ek. Utóbbiak max. 150/160 MB/s írás/olvasás sebességével szemben már 170/175 MB/s-ot mérhetünk (részletes mérési adatk pl. a TechwareLabs.com és a TweakTown.com oldalán). Azonban, míg egy Red első meghibásodása 1 milló üzemóra után várható, addig az Se lemezekkel ez már 800 ezer óra után megtörténhet – igaz 3 helyett 5 év garanciát ad az Se családra a WD. Az állandó forgási sebesség miatt az Se diszkek akár kétszer annyi áramot fogyaszthatnak, mint a Red jelzésűek, és jelentősen nagyobb a zajkibocsájtásuk is.

 

 

A fentiek alapján a WD Se lemezeit azoknak javasoljuk, akik 5-nél több lemezből álló RAID tömböket használnak, vagy várhatóan ilyenre fogják bővíteni a jövőben NAS-uk kapacitását, és fontos számukra a hosszú távú megbízható működés, akár napi 24 órás üzem mellett is. Legfeljebb 5-lemezes NAS-okhoz a WD kínálatából ezentúl is a Red család lehet optimális választás, ha beérjük a max. 3 TB-os lemezenkénti kapacitással, de nem szeretnénk kompromisszumot kötni a megbízhatóság terén. Ha nem érdekel az üzembiztonság, és azt gondoljuk, hogy majd garanciálisan tudjuk cseréltetni a RAID-es környezetre nem felkészített diszkeket is legalább 2 évig, akkor természetesen ezentúl is a WD Green sorozat a legolcsóbb lehetőség számunkra.

 

WD Se WD4000F9YZ 4 TB-os lemez a webshopban: link...
Aktuális Western Digital merevlemezeink: link...

További alapos WD Se teszt a HardwareCanucks.com oldalon: link...
W
D Se bemutató mérési eredményekkel a StorageReview.com oldalon: link...


Címkék:   Merevlemez   HDD   WD   WD Se   NAS   WD Red   WD Green  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu