Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Spotify Magyarországról is!

Spotify Magyarországról is!

2013. december 12.  21:20
|

A REVO SuperConnect-tel kapcsolatos híreinkben 1–2 mondat erejéig mindig síránkoztunk azon, hogy sajnos idehaza nem elérhető a Spotify zenei szolgáltatás, hiába tudna rádiónk kapcsolódni ehhez. Ma déltől azonban már semmi okunk a búslakodásra: a Spotify magyar IP-címről is használható, legyen szó akár az ingyenes, akár az előfizetéses szolgáltatásukról! A weblap hamarosan magyar nyelven is használható lesz, a spotify.com/hu cím már él, a felhasználási feltételek már le is vannak fordítva:

Az elfogadom/elutasítom gombok ugyan még angolul jelennek meg, de a feltételek már magyarul olvashatóak

 

A 2006-ban Svédországban indított Spotify ingyenes szolgáltatása alapvetően abban különbözik egy átlagos internetrádiótól, hogy a hallgató határozza meg, milyen zenéket szeret és milyeneket nem. Az „adó” ezután ízlésének megfelelő előadóktól, műfajból válogat véletlenszerűen. Az ingyenes előfizetés esetében reklámok is kerülnek a zenék közé, míg a havidíjas prémium előfizetés esetében nincs reklám, magasabb hangminőség is választható, és mobil eszközünkre akár 3333 zeneszámot is letölthetünk, hogy netkapcsolat nélkül is legyen mit hallgatnunk. Az előfizetési díj kb. havi 1500 Ft (pontosan 4,99 EUR) havonta, de 30 napig fizetés nélkül is kipróbálható a prémium szolgáltatás.

A REVO SuperConnect lejátszón – akár csak korábban a Squeezebox-okon – a prémium szolgáltatás érhető el, miután letöltöttük a szükséges alkalmazást mobiltelefonunkra vagy tabletünkre.

Az alábbiakban a Spotify webböngészőnkben elérhető ingyenes felületének bemutatásával szeretnénk kedvet csinálni ezen remek szolgáltatáshoz, amely jelenleg 20 millió zeneszámot kínál. A kezdőlapon számos albummal találjuk szemben magunkat, melyek pl. népszerűek a magyar hallgatók vagy éppen az összes Spotify felhasználó körében, újdonság, vagy éppen a szolgáltatás ajánlata. A bal oldali menü keresés pontjánál azonnal rákereshetünk egy számunkra ismert zeneszámra, albumra, előadóra – de mi most az oldal ajánlatai közül Elvis karácsonyi albumára kattintottunk rá:

Az éppen hallható album alatt Elvis többi elérhető lemeze is megjelenik

 

A zöld Save as Playlist gombbal az éppen lejátszás alatt álló album zeneszámait elmenthetjük egy saját lejátszási listaként, a Share gombbal Facebookon, Twitteren posztolhatjuk, hogy éppen mit hallgatunk. A Spotify egyébként igen szoros kapcsolatban áll a Facebookkal, a belépéshez a Facebookon használt loginünket is használhatjuk, és akár automatikusan is posztolgat a nevünkben, ha engedélyezzük. A harmadik, Start Radio gombbal indítható az albumrádió, amely a korábban említett internetrádió-szerű adást jelenti, amihez a lejátszásra kerülő zenéket az oldal ezen album előadója, stílusa alapján válogatja hasonló előadók és ezen stílus alapján. Ha csak egy zeneszámot választunk, a sorában megjeleníthető menüben is indíthatunk egy új rádióadást, ez viszont csak a kiválasztott zeneszámot veszi figyelembe, és track rádió a neve:

Az éppen játszott dalt nem kell végighallgatni, ha nem tetszik azonnal léphetünk a következőre, vagy leszavazhatjuk (soha többet nem fogja nekünk többet játszani az oldal), illetve lájkolhatjuk is (gyakrabban fogjuk hallani)

 

De indítható egy rádió csak műfaj alapján is (a fenti képen elég sokat felkínál az oldal), vagy akár az előadó szerint. Utóbbi esetben az előadó és a hozzá igen hasonló más előadók dalait fogjuk hallani. Egyébként nem csak az énekesek, együttesek zenéihez juthatunk hozzá a Spotify segítségével, de számos fényképet, teljes biográfiát is találunk velük kapcsolatban az oldalon. Hasonlóan a Facebookhoz, követni is lehet bármely előadót (sőt, bármely Facebook ismerősünk aktivitását is a Spotify-on), ekkor értesülünk a velük kapcsolatos hírekről, új zenék megjelenéséről:

David Guetta itt is igen népszerű a maga 4,9 milliónál is több követőjével...

 

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni a Spotify lehetőségeit, érdemes letölteni a számítógépes kliens alkalmazásukat, nem webböngészőn keresztül használni. Ekkor a saját gépünkön tárolt zenék is megjelennek, és ezek is lehetnek kiinduló alapjai a Spotify testreszabott kínálatának, illetve ezek közül is képes válogatni rádió módban, illetve mindig szem előtt lesznek a követett előadókról szóló hírek (jobb oldalt):

Egy Magyarországról is elérhető zenei szolgáltatásnak „kötelező” a legjobb magyar zenéket is felvenni kínálatába :)

 

Mindenkit csak biztatni tudunk arra, hogy legalább egy próba erejéig ismerkedjen kicsit a Spotify-jal, akár a 30-napig ingyenes prémium szolgáltatást is próbálja ki! Lehet, hogy ezután nem lesz kedve több CD-t vásárolni, inkább fix havi díjért sok ezer közül válogatni. Vagy ha eddig különböző internetes rádiókat hallgatott, mostantól csak a rá szabott Spotify adókat fogja élvezni. Ha pedig egy REVO SuperConnect, Squeezebox zenelejátszónk, DENON/Marantz hálózatos erősítőnk, lejátszónk is van/lesz, a CD-khez közelítő minőségben akár a meglévő hangrendszerünkön is kényelmesen élvezhető a már jelenleg is 20 milliós zenegyűjtemény.


Címkék:   Spotify   REVO   SuperConnect   rádió   zeneszolgáltatás   ingyenes zene   Squeezebox   Bonanza Banzai  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu